ENTRY NO 8::TAMBAH VISITOR..CERGASKAN OTAK UNTUK BUAT IDEA DENGAN SATU CARA SAHAJA ..pakej 2 dalam 1 untuk semua blogger!!

Written By Hafiz Rahman on Saturday, May 08, 2010 | 11:59 PM

yaa...nie adalah enty ke 8 dan mgkin entry terakhir aku pda malam nie....huhu....klw boleh aku nk kklkan maintain 7-8 entry sehari...tapi entry yg berkualiti la...bukan ebtry copy paste buta2=)


ok npe aku cakap owg seremban friendly after all???entry no 7 hari nie dalam entry BLOGGER SEREMBAN ADALAH BLOGGER PALING FRIENDLY..tahniah!! ...visitor seremban adalah tertinggi iaitu 65 org...n selepas setengah jam org seremban telah mencecah sebanyak ini.....


yaaa...telah bertambah 15orang untuk visitor seremban sahaj dalam masa setengah jam...Org Sereban...u r the best la...negeri lain jgn keciwa=P


ini plk gmbr yg disnap untuk entry ke 7 tadi
tadi aku sempat snap msa no 12321  n lepas setengah jam aku snap lagi dah jadi no 12345....

wahhh nsib baik sguh aku mlm nie...adakah petanda esok akan terjadi sesuatu yg baik...??haha...hope so...

papepown aku heepy dgn perkembangan blog aku skrg...dalam masa stgh jam dah leh dpt visitor sbyk 12345-12321=24 org...cukup la tue bagi blogger baru cam aku...aku xhebat cam blogger2 lain....sikit pn syok sendiri kn???nevermind!!yg penting kna ada penngkatan dalam hidup n dalam benda apa pon yg kita buat....

****after nie aku akan lancarkan something yg mencabar kebolehan blogger2 ..something yg boleh menaikkan trafik anda serta merta dan menambahkan idea untuk berblogging untuk korang smua....aku dapat idea nie selepas kaji masalah yg ramai blogger2 hadapi=)...so stay tuned...klw nk tahu...linkkan blog aku so that bila aku bagitaw nnt korang akan taw=P..aku kna settlekan exam aku...esok paper las.then aku akan bagitaw ""secret tue""..hahaha...bai~~wish me luck esokkkkkk!!!!
11:59 PM | 4 comments | Read More

BLOGGER SEREMBAN ADALAH BLOGGER PALING FRIENDLY..tahniah!!

orang2 seremban jgn kembang k dgr aku cakap cam tue=P...ok npe aku cakap cam tue??mlas nk cita ...tgk la sendiri gambar nie....



tahniah orang seremban sbb mggu nie blogger seremban adlah  visitor terbanyak untuk blog HaFizRahMaN.com
N SEBELUM TERLUPA...TGK NO TUE ...CANTIK KN???  12321  ...BUKN SENANG TUE NK DPT PRINTSCREENN....NCB AKU BAIK....ADAKAH NIE MEMBAWA PETANDA ESOK AKAN TERJADI PERKARA YANG BAIK2???HARAP2 MACAM TUE LA...AMINNNN!!!ehh huruf besar2 plk...ahh mlas pdam...nk cepat nie......byee
10:45 PM | 6 comments | Read More

SURAT PALING SEDIH BUAT IBU TERSAYANG=(...sedihnya aku baca

sempena Hari Ibu esok..aku ada nk berkongsi satu catatan yg dibuat oleh seseorang untuk ibunya...aku xtaw dari mana asalnya surat nie...mybe rmai yg dah pernh baca surat nie sbb setau aku dah lma surat nie berlegar dalam dunia internet nie...tp surat nie sgt2 menyentuh hati..aku yg hati keras nie pn tersentuh...bagi yg sensitif tue...sediakan tisu siap2.....sedih nie...isk3x=(









Mak..... 
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari..... 
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi.. 
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan.. 
sejuk syahdu masih terasa lagi nih....


Mak tau tak..... 
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni
sejak kiter dewasa..... 
dan itu juga terakhir kali nya.. 
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh..... 
nak tinggal kan anak2 mak..... 
nak tinggal kan dunia fana ni..... 


...mak macam dah sedia..... 
Seminggu sebelum tu..... 
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai..... 
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu..... 
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih..... 
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....


pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak..... 
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam..... 
kengkadang siaran indonesia...
mak terus tekun menganyam... 
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak kekuburan... 
Pastu mak basuh tangga rumah bersih2..... 
pastu mak jemur karpet dan yang paling menarik sekali
mak kabo kat maner sume duit dan barang kemas mak.. 
ada kat dalam almari..... 
ada kat dalam dalam beg..... 
ada dalam ASB..... 
ada kat dalam gulung tikar..... 
masa tu mak perasan takk..?? 
kiter gelak sakann bila mak kabo duit dalam gulung tikar... 
kiter kata mak memang pesenn lama laaa... 
mak cuma gelak juga 
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu.. 


Mak..... 
Hari tu hari sabtu pukul 3 petang mak tiba2
sakit perut..... 
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan... 
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk..... 
mak tetap tak mboh pi hospital..... 
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk... 


Mak kata mak tak mboh duduk dalam hospital..... 
tapi kiter berkeras juga pujukk.. 
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak.. 
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut ajer..


Mak tetap tak bersetuju.....
mak memang degil... 
tak salah anak mak yang ni pun ikut perangai mak tu.. 
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk... 
mak sakit perut sampai nak sentuhh perut mak pun sakit... 
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital..... 
Mak.....ampunn kan kami semua...
kami nak mak sehat... 
kami sayang mak...kami tak mboh mak sakit... 
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital.... 
ampon kan kami yer mak.... 


Mak..... 
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir 
kali mak naik kereta kiter... 
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak bila
kiter kata nak beli kereta.... 
Mak asyikk tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawap pula...kalau tak 
cukupp mak kan banyak duit... 
mak gelak ajerr..... 


Lepas tu bila kereta kiter sampai.....
mak buat kenduri kesyukuran..... 
Dan kiter masih ingat lagi... 
bila kiter eksiden terlanggar keling naik motor..... 
Punya la kiter takut... 
kiter warning kakak kiter jangan sesekali kabo kat mak..... 
Bila balik sahaja kampong, kiter cecepat simpan keta dalam garaj..... 
Tapi mak perasan juga bumper depan kiter kemek...
mak tanya kenapa...? 
Selamba bodoo jerr kiter jawap terlangar pokok bunga..... 
Mak.... 
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau... 
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar.. 
mak kiter menipu mak kan...
ampun kan kiter.... 


Mak..... 
Jam 4.30 pagi ahad 
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain 
putih..... 
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital... 
Mesti mak nampak abang cium dahi mak..... 
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak.... 
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu... 
mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn 
Mak tau tak.... 
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter memandu dalam keadaan 
separuh sedar... 
Adik kat sebelah diam melayan perasann... 
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... 
jalan di depan pun rasa makin kelam..... 
airmata dah tak mampu di tahan.... 
Masa tu seandainya apa2 terjadi di jalan itu kiter rela... 
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... 
di sebab kan pagi masih awal jadi jalan tu lenggang.. 
kosong....sekosong hati ini..... 
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasana nya..... 
terasa syahdu dan sayu gitu...dinginnnn.... 


Mak..... 
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan.... 
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi.... 
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak..... 
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan..... 
Mak perasan tak...? 
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter..... 
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.." 
Bila makcik tu kata gitu... 
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas 
mak.... 


Mak..... 
Sampai takat ini surat ni kiter tulis..... 
kiter nangis ni..... 
Ni kat opiss...baru pukul 7.08 pagi.... 
Takder orang lagi kat opis ni.....kiter sedih...kiter
rindu kat mak..! 
Takpa la.....nanti bila kiter dah boleh sembahyang kiter baca yassin 
untuk mak... 
mak tunggu ya...! 


Mak.. 
Sebelum muka mak di tutup buat selama nya.... 
Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir.... 
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja... 
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak.... 
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk..... 
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya.... 
Airmata kiter tak boleh tahan.... 
Jam 12 tengahari mak di turun kan dari rumah.... 
kaki kiter terus lemahh...
dunia terasa berputar...
tiba2 kiter rasa gelap... 


Jam 5.00 petang.... 
Bila terjaga kiter rasa kepala berdenyut denyut... 
badan terasa panas...
mata semakin kecil... 
makk...anak mak demam nih..! 
Mak tauu...cuma kiter sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke 
tanah perkuburan... 
Akak kata kiter pengsan... 
Terkilan..terkilan sungguh terkilan... 
Kenapa kiter lemah..? 
kenapa anak mak yang lain tidak begitu..? 
kenapa adik boleh bertahan..?? 


Mak..... 
Hari2 kiter lalui tanpa keujudan mak lagi... 
Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib 
anak mak ini berendam airmata... 
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas
maghrib... 
Selepas kiter baca yassin.... 
entah kenapa kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi... 
semakin kiter tenung terasa semakin sayu... 
tangisan tak dapat di bendung... 
Mak tauu...kiter cuba bertahan...memujuk diri sendiri tapi tak juga reda... 


Kiter rasa nak telefon mak... 
nak cakap dengan mak.... 
Mak...gila kah anak mak ini..???? 
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong... 
Kiter cakap dengan kakak..
kiter nangis lagi... 
Puas la kakak memujuk kiter... 
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti kalau 
gini ajer, mak yang susah kat sana.." 
Dan akhirnya akak juga nangis..... 
Agaknya mak nampak adegan tu... 
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh... 
mengharap sedekah dari anak2 nya... 
Mak tau tak... 
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... 
rasanyilu sangat.... 
menusuk nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.... 


Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma... 
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan..... 


Mak.... 
cukup la sampai sini dulu.... 
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula.... 
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih... 
pastu kawan kiter kabo.... 
hantar la kat Mymasjid.com tuuuu.... 
betul jugak..! 
Kiter cuma tau alamat ni aje... 
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca... 
Kiter stop dulu...sebab boss kiter dah maghi... 
akhir kata untuk mak...I LOVE YOU SO MUCH 
dan jutaan terima kasih kerana 
membesarkan kiter... 
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah.. 
sampai masuk universiti..
sampai kiter pandai mengoratt... 
sampai kiter kerja gomen..
sampai kiter pandai bertenettt gitu..... 
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..




syg mak sgt.....tgh pk2 nk beli apa untuk hadiah hari ibu nie???ermmmmm~~


kepada ibuku Syarifah Bt Ahmad...syg sgt dekat mak................

5:55 PM | 10 comments | Read More

TERKINI!!POLIS TEMBAK ORANG LAGI...ish!!!

TAMPIN - Seorang anggota polis berpangkat konstabel dikenakan tindakan gantung kerja serta merta apabila bertindak menembak seorang remaja di bahagian perut dalam kejadian kejar mengejar di Jalan Seremban - Jelebu dekat sini, awal pagi tadi.

Dalam kejadian pukul 3.30 pagi itu, mangsa, Mohd. Azizi Aziz, 17, ditembak ekoran enggan memberhentikan motosikal yang ditungganginya selepas diarahkan polis.

Berikutan itu, polis telah melepaskan satu das tembakan dan kena pada bahagian perut sehingga tertembus ke bahagian usus.

Ketua Polis Negeri, Datuk Osman Salleh berkata, anggota berkenaan telah dikenakan tindakan penahanan kerja serta merta kerana melepaskan tembakan tanpa justifikasi yang boleh membawa ancaman kepada dirinya.

“Saya menganggap kejadian ini sebagai kesalahan menggunakan kuasa. Saya kesal dengan insiden ini kerana anggota terbabit telah menembak tanpa justifikasi yang telah ditetapkan oleh Ketua Polis Negara,’’ katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perasmian lapang sasar polis bantuan Felda di Bukit Rokan, Gemencheh di sini hari ini.

Menurut Osman, mangsa kini telah selesai menjalani dan berada dalam keadaan stabil di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) Seremban.

“Saya juga ingin meminta maaf kepada pihak keluarga mangsa,’’ katanya. - Utusan
3:29 PM | 8 comments | Read More

PENGESAHAN KEGEMUKAN BADAN DARIPADA SIRIM ®

kepada anda yg rasa diri dia gemukkk...dapatkan pengesahan kegemukan anda daripada SIRIM....seperti apa yg aku dapat semalam...ini contoh pengesahan tersebut....


 CISSSSSSSS!!!!  ...kepada  AKMA terima kasih sbb sudi mendapatkan autograf dari orang ramai n bagi aku award gemok nie...grrr~~kepada IZAIDA n AMINAH....jga hampa....hampa pown gemok jgk ok...aku pnya la slim...ckp aku gemok..haha...damn!!=P
2:38 PM | 0 comments | Read More

DAPATKAN CROCS TERBARU!!

update sebab borink....jom check design terbaru Crocs©...hanya dari



11:54 AM | 2 comments | Read More

TIPS!!FUNGSI SEBENAR SCROLL PADA MOUSE ANDA



semalam aku sedih2...hari nie xmaw da sedih2 sbb bila kita sedia2 nnt apa pown xjadi kn???so hari nie nk berkongsi something kepada yg belum tahu...bagi yg dah tahu abaikan mesej nie=)


ok hari nie nk bagi tips tenyg fungsi sebnar scroll pd mouse anda...roda tgh tue...most of mouse yg dgunakan skrg ada roda tue...ok pa sbnrnya guna roda tue..??


selain dari nk gunakan untuk scroll ke bawah dan ke atas dgn senang....setiap mouse yang ada scroll jgk dah direka dan disistemkan untuk open new tab pada internet...so anda xpayah rght click n open new page...juz click pada scroll tue...n trus automatik tab baru akan dibuka...fungsi nie sgt2 berguna kepada anda yg ada maslaah nk buka new tab pada blog ataw web yg disabale fungsi right click...so problem anda semua dah selesai...juz click bola tue n tab baru akan dibuka....


 contoh seperti gambar dibawah....




itu je tips dari hafizrahman.com pada hari nie....stay tuned untuk lebih banyak tips pda masa akan datang=)
10:01 AM | 4 comments | Read More

=(....really need ur support





aku pown xtahu apa masalahnya...aku taw aku memang bermasalah..tapi smpi bila??knapa aku malas sgt??lusa 9hb ada exam ..tapi smpi skrg aku masih blom dpt semngt untuk study...why3x???uhuhu...sesape yg ada idea share2 la sikit...tolong aku..huhu...btul2 xde smgt nie lpas ape yg jadi masa aku jawap paper sebelum nie....dalam pos NIE aku ada cita pasal ape yg jadi msa paper tue..huhu...help me!!really need support now=(
1:53 AM | 8 comments | Read More

PENCEROBOH AKAN DIDAKWAH...NO KOMEN...anda tentukan gambar yang memeranjatkan ini

Written By Hafiz Rahman on Friday, May 07, 2010 | 10:19 PM

xmaw cakap byk...tgk sendiri...
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
..
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
...
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.

.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

.
.
.
.
.
.komen gambar di atas
10:19 PM | 9 comments | Read More

UiTM Discriminate The Students


huhu UiTM please jgn buang aku dari UiTM sbb buat entry kutuk2 nie..

nie paper yg aku nk jawap 9hb nie...arahan agak mengelirukan ...tapi faham la...kesian klw orang yg tgh blur time tue..baca arahan nie jadi lg pening..aku pown baca 4x baru aku faham...klik untuk besarkan


ayat de cam nie:


Answer TWO (2)question from PART A, TWO (2) question from PART B and one (1) question from PART A or PART B in the Answer Booklet.


hahaha saje nk tunjuk je y aku amik Paper nie...wish me luck....study dulu allz=)


***harap dapat dijelaskan sikit arahan tue
5:05 PM | 15 comments | Read More

TERKINI!!KISAH SEBENAR APA YANG TERJADI PADA MALAM ADIK AMINULRASYID DITEMBAK

first fakta nie sgt panjang...take ur time untuk baca sampai abis dan cuba fahami apa yg ditulis...then buat kesimpulan..tggalkan komen disini...kita nak lihat apa yhg blogger2 faham tentang kes nie...layanzzzz



Al-fatihah…


:      Laporan polis sahabat arwah




   
Pengadu menyatakan:-


Pada 26/04/2010 jam lebih kurang 12:00 pagi saya keluar menaiki kereta
kawan saya bernama AMINUL RASHID BIN HAMZAH pergi ke sek 7 Shah Alam kedai
mamak Ali Corner untuk berjumpa dengan kawan saya bernama Mohd Basir yang
mengalami masalah motor pancit.


Semasa hendak pergi ke tempat kawan saya, kami telah tergesel dengan sebuah
kereta nombor pendaftar dan jenis kereta tersebut tidak ingat menyebabkan
AMINUL RASHID menjadi takut dan melarikan diri untuk balik ke rumah di Sek
11 Shah Alam.


Selepas keluar dari kedai mamak, kami dikejar oleh beberapa buah m/sikal
no. tidak ingat kemungkinan kawan-kawan kepada kereta yang kami gesel tadi.


Sampai berhampiran Bulatan Kayangan di Sek 12 Shah Alam, salah sebuah
m/sikal tadi hendak memotong kereta kami tetapi terlanggar bahagian
belakang kereta menyebabkan penunggang m/sikal terjatuh.


Oleh kerana terlaku takut, AMINUL RASHID memandu ereta dengan laju dan
memotong sebuah kereta Polis MPV menyebabkan kereta polis tersebut mengejar
kami.


AMINUL RASHID menjadi bertambah takut dan membawa kereta dengan laju tanpa
menghiraukan keselamatan kami dan juga orang awam.


Kereta polis terus mengejar kami sehingga ke Stesyen Minyak Caltex Sek 11
dan saya terdengar tembakan bertubi-tubi mengenai tayar belakang kereta
menyebabkan kereta yang dipandu AMINRUL RASHID terhoyong-hayang dan
tergelincir dan masih dapat dikawal.


Dan semasa saya terdengar tembakan kali terakhir terkena pada kepala AMIRUL
RASHID menyebabkan beliau jatuh diatas riba saya dan saya nampak bahagian
belakang kepala AMINUL RASHID berlubang dan berdarah.


Kereta kemudiannya tidak dapat dikawal lalu terlanggar tembok rumah orang
lalu berhenti.


Saya keluar dari kereta untuk menyerah diri saya dan salah seorang daripada
anggota Polis menendang saya dan belakang dan kemudiannya Polis yang lain
terus terus memukul dan memijak saya beramai-ramai.


Saya meronta-ronta dan dapat melarikan diri daripada anggota Polis tersebut
lalu balik kerumah.


Saya mendapat cedera di tangan kanan, kaki dan sakit kepala.


Tujuan saya buat laporan adalah untuk menceritakan semula perkara sebenar
yang berlaku ke atas diri saya dan kawan saya yang...


Cerita dari Khalid Samad
Pada hari Isnin 26 April, jam 4 petang, saya telah menerima panggilan dari
Ustadz Nasaruddin, Pemangku Ketua Pemuda PAS kawasan Shah Alam.


Dia memberitahu saya bahawa seorang remaja yang berumur 15 tahun telah
ditembak mati oleh Polis di Seksyen 11 Shah Alam awal pagi tadi. Penduduk
sedang berkumpul di Surau Seksyen 11 untuk menunggu jenazahnya dan semua
menyuarakan ketidak puasan hati atas tindakan Polis.


Remaja berkenaan anak salah seorang ahli Qariah yang dikenali.


Mendengar berita tersebut saya pun telah bergegas ke Surau berkenaan dan
mendapati sudah ramai berkumpul di situ. Saya melihat ramai di antara
mereka terdiri daripada remaja belasan tahun.


Sebahagian dari mereka menunggu di luar kawasan Surau sambil sebahagian
yang lain berada di dalam kawasan Surau tersebut. Setiba sahaja saya, qamat
Salat Asar telahpun didengari dan Salat hendak dimulakan.


Saya mengambil wudu’ dan seterusnya menyertai jemaah. Setelah selesai
salat, saya mendapatkan penjelasan dari Ustadz Nasaruddin mengenai apa yang
telah berlaku. Beberapa orang turut mendengar dan memberi penjelasan
termasuk seorang penduduk yang telah menyaksikan sendiri peristiwa
berkenaan kerana kereta yang dipandu arwah terbabas di hadapan rumah
beliau.


Mengikut keterangan mereka, pada jam lebih kurang 1.30 pagi, beberapa das
tembakan telah kedengaran di jalan 11/2. Apabila disiasat, didapati sebuah
kenderaan sedang dikejar kenderaan polis. Akhirnya kenderaan yang dikejar
terbabas dan melanggar tembuk rumah dan pemandunya, Aminulrasyid Amzah,
mati terkena tembakan di kepalanya. Seorang penumpang telah keluar dan
berjaya melarikan diri.


Saya kemudianya membuat panggilan telefon kepada Dato’ Khalid, Ketua Polis
Negeri dan meminta penjelasan dari beliau. Dato’ Khalid menegaskan bahawa
siasatan sedang dijalankan dan anggota polis yang terbabit telah
dipindahkan ke kerja-kerja pejabat. Menurut beliau, siasatan dibuat oleh
polis Negeri, bukan oleh polis Shah Alam, bagi menjamin ketelusan. Begitu
juga tegas beliau, bahawa siasatan dibuat di bawah Kanun Keseksaan 302,
iaitu tuduhan membunuh sebagai bukti seriusnya pihak polis ke atas kes ini.


Dalam keadaan asyik mendengar penjelasan tambahan dari mereka yang berada
di Surau, tiba-tiba beberapa orang membawa seorang remaja ke hadapan saya
sambil berkata kepada saya, “dia lah penumpang yang bersama arwah yang
telah melepaskan diri”. Orang semakin ramai berkumpul dikeliling saya dan
memandangkan keadaan semakin bercelaru, saya menasihati remaja tersebut
untuk ke tempat lain dahulu dan ‘stay low profile’.


Saya mengambil nombor telefon bimbitnya dan berjanji akan memanggilnya
kemudian untuk bertemu dalam suasana dan keadaan yang lebih tenteram untuk
mendapatkan penjelasan berhubung peristiwa berkenaan daripada beliau. Saya
berpesan supaya dia berhati-hati supaya tidak ditahan polis kerana
dikhuatiri penjelasan beliau akan dipengaruhi pihak polis untuk sealiran
dengan kenyataan yang telah dikeluarkan mereka.


Kenyataan yang dikeluarkan polis melalui TV dan radio, saya diberitahu,
berbunyi “seorang yang disyaki penyamun ditembak polis awal pagi di Seksyen
11 Shah Alam….sebilah parang dijumpai di dalam kereta disyaki digunakan
sebagai senjata untuk menyamun….suspek kedua berjaya melepaskan diri..”


Selepas Maghrib saya berhubung dengan remaja berkenaan dan kami bertemu
bersama beberapa orang sahabat sebagai saksi. Remaja tersebut memberitahu
bagaimana arwah telah mengambil kereta kakaknya pada lewat malam sambil
semua sedang tidur dan menjemput beliau. Mereka telah ke sebuah kedai di
Seksyen 11 dan seterusnya ke Seksyen 7 setelah mendapat panggilan dari
seorang rakan lain yang mengalami kerosakan motorsikal di situ.


Dalam perjalanan ke tempat kerosakan tersebut, berhampiran restoran Ali’s
corner, mereka tergesel dengan sebuah kereta mewah yang sedang parkir di
situ. Kemalangan ini menyebabkan arwah ketakutan dan beliau terus membawa
kereta untuk melarikan diri. Pada masa yang sama mereka dapati ada
motorsikal yang mengejar mereka. Apabila sampai di Seksyen 12, di jalan
dari bulatan Istana Kayangan menuju SIRIM, motorsikal berkenaan terlanggar
kereta yang dipandu arwah di bahagian belakang dan terus terbabas.


Arwah terus membawa keretanya dengan laju dan pada ketika itu mereka telah
memintas sebuah kereta peronda polis. Kereta peronda tersebut terus
membunyikan sirennya dan mengejar mereka, melalui SIRIM terus ke bulatan
dan menuju ke Masjid Negeri, sampai ke Seksyen 9 dan kembali ke bulatan
Istana Kayangan.


Dari bulatan Istana Kayangan mereka berpatah semula ke Seksyen 11 memasuki
simpang berhampiran Caltex, Esso dan terus memasuki jalan 11/2. Tiba-tiba
kedengaran tembakan beberapa das. Kereta terhoyang hayang disyaki tayar
telah terkena tembakan. Arwah terus memandu dalam keadaan tayar ditembak
sehingga tiba-tiba beliau rebah ke atas ribanya. Kereta terus menyimpang ke
kiri dan terbatas melanggar tembok sebuah rumah.


Apabila di pegang kepala arwah, didapati berlumuran darah. Terasa kepala
berlubang dan darah membasahi tangan dan bajunya. Remaja ini terus keluar
dari kereta, terpaksa keluar dari pintu sebelah arwah, kerana pintu sebelah
dirinya telah terhimpit. Terpaksa mengalih mayat arwah supaya dapat
melepasi diri dengan tujuan menyerah diri. Tak sempat apa-apa, sebaik
sahaja keluar beliau diterajang seorang anggota polis dan beliau terus
melarikan diri.


Sambil mendengar penjelasan beliau, tiba-tiba abangnya muncul entah dari
mana. Memarahi beliau kerana tidak pulang ke rumah. Apa dah jadi ini, kata
abangnya, bagaimana adik saya digelar penjenayah. Kami menenangkan abangnya
sambil memberitahu niat kami adalah untuk menolong adiknya. Dia terus
meminta adiknya pulang ke rumah, ayah menunggu katanya. Kami ikut sekali.
Setibanya di rumah mereka, ayah dan ibunya kebinggungan. Kami menenangkan
mereka dan memberitahu mereka anak mereka bukan penyamun.


Seterusnya saya membawanya bersama abangnya untuk membuat laporan polis.
Jam sudah hampir pukul 10 malam. Saya ingin menentukan bahawa laporannya
sama seperti ceritanya kepada saya sebelum ini. Tiada paksaan untuk
mengubah ceritanya. Selepas laporan disiapkan saya bersamanya dan abangnya
bertemu pegawai yang bertugas.


Saya bertanya apakah SOP untuk pihak polis menggunakan senjata api menembak
orang yang disyaki. Dia menjawab, hanya sekiranya nyawanya atau nyawa orang
lain terancam.


Remaja saksi utama dibenarkan pulang ke rumah. Saya telah berhubung dengan
YB Gobind Deo terlebih awal dan meminta dia mengambil kes ini. Dia berjanji
akan berjumpa remaja berkenaan pada esok harinya, iaitu Selasa jam 10.30
pagi di mahkamah Shah Alam.


Selepas itu saya ke rumah arwah untuk bertemu keluarganya. Ibunya
kesedihan. Abangnya kebinggungan. Bagaimana ini semua boleh berlaku.
Mendengar percakapan ibunya berhubung arwah yang merupakan anak bongsunya,
saya merasa sebak. Saya tak boleh bayangkan kesedihannya. Semakin ramai
datang berkumpul. Saya berundur pada jam 12 tengah malam.


Esok pagi jam 9.30 pagi saya mengadakan sidang akhbar di pejabat saya.
Dalam sidang akhbar tersebut saya menyatakan 3 perkara seperti berikut :-


1. Arwah bukan penyamun dan penjenayah. Warga Seksyen 11 mengenali beliau
dan tidak akan menerima alasan sedemikian rupa dari mana pihak sekalipun.


2. Arwah tidak cuba melanggar anggota polis seperti yang didakwa. Arwah
telah ditembak semasa memandu melarikan diri dan bukan semasa mengundur
kereta untuk melanggar anggota polis. Itu satu pembohongan sepertimana juga
kisah kononnya ada sebilah parang di dalam kereta.


3. Saksi yang merupakan rakan sepanjang peristiwa malang tersebut perlu
diberi perlindungan dan tidak ada usaha dilakukan supaya ceritanya diubah
untuk bersesuaian dengan kisah yang dilaporkan pihak polis. Saya meminta
Polis bertindak secara profesional dalam kes ini dan jangan berusaha untuk
melindungi anggotanya.


Shah Alam menjadi medan berlakunya pembunuhan Teoh Beng Hock sebelum ini.
Malaysia juga menyaksikan sebelum ini kes Kugan yang telah mati di dalam
tahanan. Norizan Salleh yang ditembak secara rambang sebanyak 5 kali tetapi
masih hidup untuk menceritakan pengalaman ngerinya.


Harap jangan dilupa juga kisah Altantuya bersama bom C4. Ini semua kes-kes
yang tergantung yang menjadi tanda tanya masyarakat. Entah banyak mana lagi
kes yang tergantung sebegini yang tidak diketahui umum.


Apa yang pasti, kita tidak boleh membenarkan kes Aminulrasyid berkesudahan
sebegitu rupa. Kita doakan semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama
orang-orang yang soleh yang beroleh rahmat.




Wallahu 'Alam
KHALID SAMAD
3:27 PM | 10 comments | Read More

Kantoi Zee Afdlin!!

versi terbaru dari Afdlin Shauki



Semalam You Call I, I tak answer,
Tak paham ke memang I dah tak suka,
Dari dulu I cuba nak break dengan you,
Tapi you ugut nak tunjuk video tu,
Sudahlah pyscho, jangan ganggu,
You pakai bomoh you ingat I tak tau,
You memang slalu buat I berbulu,
No wonderlah mak I pun tak suka you!

Lagu Kantoi Whatever dari Afdlin Shauki. 
1:16 PM | 6 comments | Read More

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)