Home » , , » Tutorial Lengkap Cara Lajukan Browser Facebook Anda

Tutorial Lengkap Cara Lajukan Browser Facebook Anda

Written By Hafiz Rahman on Tuesday, March 15, 2011 | 2:11 PM

ramai yang merungut facebook lembab dan lambat loading dua tiga hari ni. Ada berita yang memberitahu ,masalah ni terjadi disebabkan gempa bumi tang berlaku di Jepun menyebabkan kabel bawah laut terjejas dan ada sedikit kerosakan. Untuk kali ni aku nak bagi tutorial macammana nak buat loading page facebook lebih cepat dan tak menyakitkan hati .

ADA 6 STEP UNTUK TURORIAL NI. SILA IKUT SATU PERSATU OKEHH!!

 
STEP 1. mula mula buka My Computer

image

STEP 2. Copy    perkataan nie   

 C:\Windows\System32\drivers\etc\    

pastu pastekan dalam address bar di atas sekali tu dan tekan ENTER..seperti contoh di atas
lepas tu akan jadi macam ni

image

STEP 3. anda nampak kan file yang bernama “hosts” ?open file tu . Right click dan pilih open with Notepad

image

bila dah open. Akan keluar file macam ini

image

STEP 4, JANGAN EDIT ATAU KACAU code lain.sekarang anda cuma perlu  pastekan perkataan dibawah ini dibahagian paling bawah file tersebut
pastekan perkataan ini

203.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com

dan akan jadi seperti ini

image

STEP 5. lepas tu tekan SAVE .Pilih save as type –All Files dan gantikan file “hosts” tersebut

image

STEP 6 .dan siap. Browser anda akan menjadi laju sekarang. Kalau lambat jugak, memang ada masalah dengan berukben atau streamyx atau P1W1Max anda…

PERHATIAN : ada sesetengah pengguna yang menghadapi masalah TAK BOLEH SAVE file tersebut. Macammana untuk selesaikan masalah tu?senang ja. Ikut tutorial dibawah


Buka file “hosts” seperti di awal tutorial dan copy file tersebut ke Desktop.Edit seperti STEP 4 di awal turorial ini dan SAVE di DESKTOP .

image

kemudian Copy file “hosts” tersebut dan paste di bahagian awal tadi. Di C:\Windows\System32\drivers\etc\  (STEP 2).Gantikan file sedia ada dengan file yang telah anda edit .
 Dan siap untuk diguna

Sekian untuk tutorial kali ni. Harap korang faham. Ada masalah jangan segan segan untuk komen disini.InsyaAllah akan dijawab.



Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

34 comments

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)