Home » , , » Tutorial Lengkap Cara Lajukan Browser Facebook Anda

Tutorial Lengkap Cara Lajukan Browser Facebook Anda

Written By Hafiz Rahman on Tuesday, March 15, 2011 | 2:11 PM

ramai yang merungut facebook lembab dan lambat loading dua tiga hari ni. Ada berita yang memberitahu ,masalah ni terjadi disebabkan gempa bumi tang berlaku di Jepun menyebabkan kabel bawah laut terjejas dan ada sedikit kerosakan. Untuk kali ni aku nak bagi tutorial macammana nak buat loading page facebook lebih cepat dan tak menyakitkan hati .

ADA 6 STEP UNTUK TURORIAL NI. SILA IKUT SATU PERSATU OKEHH!!

 
STEP 1. mula mula buka My Computer

image

STEP 2. Copy    perkataan nie   

 C:\Windows\System32\drivers\etc\    

pastu pastekan dalam address bar di atas sekali tu dan tekan ENTER..seperti contoh di atas
lepas tu akan jadi macam ni

image

STEP 3. anda nampak kan file yang bernama “hosts” ?open file tu . Right click dan pilih open with Notepad

image

bila dah open. Akan keluar file macam ini

image

STEP 4, JANGAN EDIT ATAU KACAU code lain.sekarang anda cuma perlu  pastekan perkataan dibawah ini dibahagian paling bawah file tersebut
pastekan perkataan ini

203.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com

dan akan jadi seperti ini

image

STEP 5. lepas tu tekan SAVE .Pilih save as type –All Files dan gantikan file “hosts” tersebut

image

STEP 6 .dan siap. Browser anda akan menjadi laju sekarang. Kalau lambat jugak, memang ada masalah dengan berukben atau streamyx atau P1W1Max anda…

PERHATIAN : ada sesetengah pengguna yang menghadapi masalah TAK BOLEH SAVE file tersebut. Macammana untuk selesaikan masalah tu?senang ja. Ikut tutorial dibawah


Buka file “hosts” seperti di awal tutorial dan copy file tersebut ke Desktop.Edit seperti STEP 4 di awal turorial ini dan SAVE di DESKTOP .

image

kemudian Copy file “hosts” tersebut dan paste di bahagian awal tadi. Di C:\Windows\System32\drivers\etc\  (STEP 2).Gantikan file sedia ada dengan file yang telah anda edit .
 Dan siap untuk diguna

Sekian untuk tutorial kali ni. Harap korang faham. Ada masalah jangan segan segan untuk komen disini.InsyaAllah akan dijawab.



Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

34 comments

March 15, 2011 at 11:36 AM

thanks. miza nak cuba :)

March 15, 2011 at 12:27 PM

nak share boleh? yaya masukkan dalam entry yaya yg ni..

http://embunmenitis-yaya.blogspot.com/2011/03/tips-cara-mengatasi-permasalahan.html

March 15, 2011 at 12:37 PM

copy 100%
thanks :)

http://embunmenitis-yaya.blogspot.com/2011/03/tutorial-lengkap-cara-mengatasi.html

March 15, 2011 at 12:48 PM

huhu.. tak menjadi. sobb

March 15, 2011 at 1:30 PM

Thanks! Tutorial nie bagus....izin copy n paste ye

March 15, 2011 at 2:26 PM

ak dh tgk td bende ne x smpai 5 minit..skali buka ko pun wt.kehkehkeh

March 15, 2011 at 2:40 PM

still x leh nak buat nape ek????kalo copy je bila nak paste dia tulis admin awat jd lagu tu???tolonggggggggggg

March 15, 2011 at 2:41 PM

still x leh nk copy paste....awat x leh ek sbb time nak paste je tls admin nape ek...tolonggggggggg.......

Anonymous
March 15, 2011 at 2:42 PM

still x boleh gak walau dah guna dua2 cara...nape ek

anum

March 15, 2011 at 5:54 PM

@Miza Yusofkalau dah boleh bagus la =)

March 15, 2011 at 5:57 PM

@darkbatmanhaha sekarang semua kena laju bro...

March 15, 2011 at 5:58 PM

share leh tak...timakasi..lepas ni x derleh lg hentak2 kaki ni..hehe

March 15, 2011 at 6:02 PM

nak share..tima kasi..

March 15, 2011 at 11:44 PM

ak ade masalah sket.... ak gne windows 7 basic. ak ikut sume step2 ko. tp ble nk save je, sstem kte xleh nk save kt directory asal. die soh save kt my document. pastu yg wat ak 'panasnye', file type die save still lg dlm bentuk notepad. cmne ni ha?? tolong ak bro....

March 16, 2011 at 12:01 AM

@kenzo_eri rujuk entry asal bro..kat sini

http://hehehunter.net/facebook/how-to-bypass-facebook-slowness-in-malaysia/

Anonymous
March 16, 2011 at 12:06 PM

Thanks a lot..

March 16, 2011 at 6:22 PM

saya mahu share di fb boleh?

terima kasih

Anonymous
March 16, 2011 at 10:20 PM

msih lmbb juga,haih -__-

March 17, 2011 at 8:44 PM

makin lembab...mozilla...tak leh log in terus..blog senang je open...peace

March 18, 2011 at 12:29 AM

hehe..tenkiu..mintak izin copy ya..!

March 19, 2011 at 4:34 PM

salam bro , ia berkesan !!!!thanks..

March 19, 2011 at 4:36 PM

thanks bro...

March 19, 2011 at 11:33 PM

This is good.. thx bro...

Anonymous
April 9, 2011 at 4:05 AM

izin copy bende alah ni boleh tak?
harap reply

April 9, 2011 at 4:07 AM

izin copy bende alah ni...
harap reply

April 25, 2011 at 8:55 PM

bro ip address sape yg ko bg tu?? kompem selamat ke?

May 19, 2011 at 6:39 PM

hye Hafiz...

thnx for da tutorial...dh try n berjaya...

credit to you~

Anonymous
August 19, 2011 at 6:45 AM

bro,tolong. saya delete terus file asal hosts. caner nak buat. apa kesannya. fb search:humble habil. please rep asap.

October 26, 2011 at 4:44 AM

thanks =)

May 1, 2012 at 8:15 AM

jemput....
http://ilamie2012.blogspot.com

May 4, 2012 at 2:44 AM

Facebook bg message untrusted connection. kenapa jadi macam tu. mungkin krn ip address yg digunakan jd lagu. please advise.

August 29, 2012 at 9:45 PM

Nak share boleh?

November 10, 2012 at 12:33 PM

Step tu dah okey dah, cuma bila nak buka facebook je tetiba invalid URL.. Kenapa ah?

Inform saya dekat http://pyqahfieka.blogspot.com

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)