6 Perkara Yang Allah Sembunyi Dari Manusia

Written By Hafiz Rahman on Saturday, July 28, 2012 | 11:00 PM

Sebagai peringatan dan panduan, hari ini aku nak berkongsi sesuatu. Tentang perkara yang Allah sembunyikan dari kita. Mohon baca sampai habis dan kongsi bersama yang lain untuk kita sama sama mendapat kebaikan dan keberkatan. InsyaAllah. Diambil dari facebook page Mencari Nur Illahi.


6 perkara Allah sembunyikan~~

''Menangis saya bila baca , meremang bulu roma :') Ya Allah SWT kau ampunilah dosa dosa walau sekecil dan sebesar mana pun ia'' Korang Baca jangan tak baca .

6 perkara Allah sembunyikan

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.'

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? '

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yangtelah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

1- Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
2- Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
3- Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
4- Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
5- Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
6- Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.
11:00 PM | 1 comments | Read More

Ibu Tunggal Perlu Bantuan Anda


Seorang ibu tunggal yang menderita penyakit saraf (Guillan Barre Syndrome) memerlukan bantuan dan sokongan kewangan daripada anda yang berkemampuan dengan seikhlas hati bagi menampung beban kewangan perubatan dan kehidupan seharian.

A little bit about Alia Haryanie : Ibu tunggal kepada 3 orang cahaya mata yang diceraikan talak 3 oleh suami yang tidak berperikemanusiaan, menghidap penyakit saraf (Guillan Barre Syndrome)- Read more Here. (Eyriqazz)

Antara kisah penderitaan Alia Haryanie



Kini Alia Haryanie sedang berada di hospital HUSM ditemani anaknya Aiman yang masih kecil. Beliau tidak dapat melakukan kerja berat kerana kakinya tidak boleh berjalan jauh. Jadi sokongan dan bantuan anda sangat sangatlah diharapkan untuk membantu meringankan beban Puan Alia Haryanie. Semoga sedikit bantuan dari kita mampu meringankan beban yang ditanggung  dan memandangkan  aidilfitri juga sudah hampir .Jika tidak berkemampuan untuk membantu dari segi kewangan, mungkin anda boleh membantu memanjangkan entry ini kepada rakan rakan yang lain .  Untuk menyalurkan bantuan, sila gunakan nombor akaun ini:

Maybank Acc No :164034266923 

RHB Acc No : 16213900067447

Nama : Haryani Binti Mat Hussin



mohon kongsikan bersama yang lain supaya lebih ramai yang tahu.
8:50 PM | 6 comments | Read More

Bonus Raya 2 Bulan Gaji Kepada Warga PKNS – Menteri Besar Selangor

Jika baru baru ini, Perdana Menteri mengumumkan bonus setengah bulan gaji kepada semua kakitangan kerajaan di seluruh negara sempena Aidilfitri ini , kerajaan Selangor dibawah pemerintahan Pakatan Rakyat pula mengambil inisiatif lebih besar dengan memberikan bonus yang semestinya membuatkan warga PKNS tersenyum lebar. 2 BULAN GAJI. Itulah yang diumukan Menteri Besar Selangor .

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Jumaat mengumumkan bonus dua bulan gaji kepada kakitangan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Katanya, bonus itu akan dibayar dalam bulan Ramadan dan selepas Hari Raya Aidilfitri bagi menggalakkan mereka berjimat.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada majlis berbuka puasa dan sambutan ulang tahun PKNS ke-48 di sini malam Jumaat.

Abdul Khalid juga berkata, PKNS perlu meletakkan asas yang kukuh untuk bertahan sehingga beratus tahun menerusi pelaburan terhadap warga kerjanya.

"Pelaburan besar PKNS ialah melatih dan memberikan kemahiran kepada warga kerjanya. Oleh sebab itu, kita tidak boleh mengharapkan rakan kongsi kita, kita tidak boleh mengharapkan perunding," katanya.

Beliau berkata, PKNS perlu melatih pegawainya sendiri supaya kemahiran, pengalaman dan pengetahuan yang sedia ada kekal di perbadanan itu dan mempunyaikelangsungan. – BERNAMA

*Untung –untung. Beraya sakan lah nampaknya pekerja pekerja PKNS tahun ini.

2:13 AM | 0 comments | Read More

Video Lagu Tema Hari Kebangsaan “Janji Ditepati” Bersifat Politik

Written By Hafiz Rahman on Friday, July 27, 2012 | 10:26 PM

Disebalik isu logo dan tema kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia pada 31 ogos ini yang dah menjadi perdebatan ramai , kini keluar pulak lagu rasmi Hari Kebangsaan yang bertajuk “Janji Ditepati” yang memang sangat jelas menampakkan hari merdeka sebenarnya dipolitikkan. Rakyat Malaysia sudah cerdik pandai dan tidak mudah menipu. Jika kerajaan memerintah terus bertindak sebelah pihak saja tanpa memikirkan keseluruhan rakyat Malaysia yang ada, Barisan Nasional mungkin akan tumbang pada PRU13 nanti.

CEPAT!! LEBIH RM 5000 WANG TUNAI UNTUK DIREBUT

Kena ingat , di Malaysia ini separuh adalah penyokong kerajaan manakala separuh lagi pembangkang. Jangan politikkan sesuatu yang menjadi hak semua orang . Merdeka milik rakyat, bukan milik BN, jangan pertikaikan dengan bagi hujah BN yang dapatkan kemerdekaan , kerana Malaysia katanya negara demokrasi berparlimen bukan? Jadi setiap rakyat punya hak masing masing untuk memilih yang terbaik memimpin negara.

Entry berkaitan isu Logo Hari Kebangsaan 2012

Sekarang mari kita dengar pula lagu tema rasmi Hari Kemerdekaantahun ini. Sangat sangat tak sesuai dan bersifat “politik” . Aku dengar sekali je dah rasa nak bernanah telinga. Najib Razak please do something . Rakyat dah start benci kerajaan, jangan biarkan lebih ramai membenci anda jika nak terus memerintah Malaysia . Kenapa aku kata benci ? Video ini buktinya . Tengok la berapa banyak like dan dislike . Anda boleh menilai sendiri .

image

Jom kita layan lagu dia pulak

Macam malam ikut siang
macam bulan ikut matahari
1Malaysia terus berjuang
Janji Kita ditepati
Kata Kita dikota
Janji Kita ditepati
Hidup Rakyat Dibela
Masa Depan Diberkati
Janji sudah ditepati
Kini masa balas budi

(Chorus)
Janji siapa? Janji kita
Janji APa? Janji 1Malaysia
Janji Siapa? Janji kita
Janji Apa? Janji 1Malaysia

Ini janji kita BR1M 1Malaysia
Ini janji 1Malaysia
BR1M 1Malaysia
Kata kita dikota
Kini 1Malaysia Janji kita ditepati
Kedai 1Malaysia

**rasanya inilah kali pertama dalam hidup aku dengar lirik lagu guna perkataan “MACAM”. Bukan selalunya guna “BAGAI” ke? Ok fine Rais Yatim lebih seni dari pencipta pencipta lagu tanah air.

10:26 PM | 2 comments | Read More

Bekas Isteri Hattan Saman Blog OHBULAN RM 1Juta


Bekas isteri penyanyi popular Hattan menfailkan saman bagi menuntut ganti rugi RM1 juta terhadap pemilik blog hiburan Oh Bulan! kerana menyiarkan artikel fitnah mengenainya.

Noorfarashikin Othman, 32, seorang peniaga, menfailkan saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi, pada 3 Julai lepas melalui Tetuan Ranjit Singh & Yeoh dengan menamakan Driven Communications Sdn Bhd sebagai defendan.

Noorfarashikin bercerai dengan Hattan atau nama sebenarnya Datuk Mohd Shukri Sahabuddin selepas dua bulan berkahwin.

Hari ini kes saman itu ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Nor Bee Ariffin.

 Peguam Nizam Bashir yang mewakili Noorfarashikin memberitahu media bahawa mahkamah menetapkan 10 Ogos ini bagi defendan menfailkan pembelaan dan juga pengurusan kes.

Dalam pernyataan tuntutannya, wanita itu antara lain memohon ganti rugi am berjumlah RM1 juta, ganti rugi khas, teruk, teladan dan lain-lain relif yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Noorfarashikin mendakwa pada Januari lepas defendan melalaui laman web hhtp:/www.ohbulan.com/ telah menerbitkan satu artikel.

Beliau berkata artikel itu antara lain bermaksud beliau merupakan seorang yang curang, tidak boleh dipercayai dan isteri yang tidak setia.

Wanita itu berkata reputasi peribadi dan profesionalnya telah rosak dan beliau mengalami kesedihan, rasa malu dan tersinggung perasaan akibat penyiaran artikel itu

**kes ini mungkin boleh dijadikan teladan kepada blogger blogger diluar sana terutama yang selalu mengeluarkan artikel artikel "panas" agar lebih berhati hati. Pastikan segala berita yang disiarkan disahkan kesahihannya terlebih dahulu . 

sumber : MediaKarangkraf
8:35 PM | 0 comments | Read More

Kadar Zakat Fitrah 2012 Dan Cara Bayar Zakat Fitrah Guna SMS

Zakat fitrah yang juga dikenali sebagai zakat badan, zakat ramadhan dan zakat aidilfitri adalah satu zakat yang wajib ditunaikan sebelum menjelanh aidilfitri. Kadar zakat fitrah adalah bersamaan dengan satu gantang beras atau bersamaan 2.3 kilogram beras atau sama nilai.

CEPAT!! LEBIH RM 5000 WANG TUNAI UNTUK DIREBUT

Waktu waktu menunaikan zakat fitrah :

  • Wajib : mulai terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari 1 Syawal
  • Paling afdhal : Sebelum solat sunat Hari Raya Aidilfitri
  • Sunat : Sepanjang bulan Ramadhan
  • Makruh : Selepas solat sunat Hari Raya Aidilfitri
  • Haram : Selepas terbenam matahari 1 Syawal. Hukumnya berdosa, tetapi zakat perlu ditunaikan juga dan dikira sebagai qada' .


Kada pembayaran zakat teklah ditentukan di seluruh Malaysia berdasarkan negeri masing masing. Berikut adalah jadual kadar pembayaran zakat fitrah bagi tahun 2012.

Negeri

Kadar Zakat Fitrah

JOHOR

RM 5.00/ RM8.00

KEDAH

RM7.00

MELAKA

RM6.50

KELANTAN

RM7.00

NEGERI SEMBILAN

6.50

PAHANG

RM7.00

SELANGOR

RM7.00

TERENGGANU

RM4.50 / RM7.00 / RM7.60

SABAH

RM7.00

PERLIS

RM6.00

PULAU PINANG

RM7.00

WP KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA &LABUAN

RM7.00

SARAWAK

RM6.50

PERAK

RM7.00
Seperti biasa, pembayaran zakat boleh dilakukan di kaunter pembayaran zakat fitrah yang disediakan di sleuruh negara. Terdapat juga option bayaran menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS)

Untuk CELCOM

taip FITRAH dan hantar ke 21999


Untuk MAXIS

Taip *222*3# dan tekan Dail

Available for Selangor, Melaka, Kedah, Perlis< terengganu, Pahang, Sabah dan Kelantan sahaja.

 
11:19 AM | 0 comments | Read More

6 Gambar Kapal MISC Meletup Ketika Isi Minyak Di Jeti Petronas Labuan

Written By Hafiz Rahman on Thursday, July 26, 2012 | 1:33 PM

kapal meletup di labuan, kapal minyak meletup petronas labuan, kapal meletup di jeti mega methanol, kapal misc meletup,

Laporan dari Berita Harian

LABUAN: Enam orang dikhuatiri mati apabila sebuah kapal yang dalam proses mengisi minyak di jeti PETRONAS Mega Methanol berdekatan kawasan Pulau Eno dekat sini, meletup awal pagi tadi.


Kejadian itu berlaku pada kira-kira jam 2.30 pagi dan kerja-kerja mencari mangsa sedang giat dijalankan.

CEPAT!! LEBIH RM 5000 WANG TUNAI UNTUK DIREBUT

Laporan dari UTUSAN MALAYSIA

LABUAN 26 Julai - Seorang maut dan lima lagi anak kapal masih hilang selepas kapal milik MISC yang membawa methanol meletup dipercayai akibat di panah petir berhampiran jeti Petronas di sini awal pagi ini.

Mangsa yang maut ditemui dalam keadaan rentung di bahgian dek kapal berkenaan.

Kejadian itu turut menyebabkan dua lagi anak kapal mengalami kecederaan dan kini dirawat di Hospital Labuan.

Menarik : Koleksi Logo Alternatif Kemerdekaan 2012 Ciptaan Rakyat Malaysia

SUMBER: BERITA HARIAN dan UTUSAN

GAMBAR : CTHONEY

1:33 PM | 0 comments | Read More

Koleksi Logo Alternatif Kemerdekaan 2012 Ciptaan Rakyat Malaysia

Isu paling panas dan paling mendapat liputan pada minggu ini mungkin berkaitan Isu Logo Dan Tema Hari Kemerdekaan ke 55 Tahun 2012 yang menjadi perdebatan kerana slogan yang nampaknya menyebelahi sebelah pihak dan logo yang nampaknya seperti hasil kerja “budak 9 tahun”. Ramai yang menganggap logo kemerdekaan pada tahun ini tidak langsung tidak menepati slogan “Janji Ditepati” tetapi lebih menjurus kepada slogan “Janji Siap” kerana reka bentuknya yang sangat sangat ringkas. Malahan lagu Janji Ditepati tu sendiri agak mengarut liriknya . Anda boleh dengar lagu tersebut di Video Lagu Tema Hari Kebangsaan “Janji Ditepati” Bersifat Politik

 CEPAT!! LEBIH RM 5000 WANG TUNAI UNTUK DIREBUT

Berikutan isu tersebut, ramai para designer tampil dengan idea dan design logo masing masing yang nampaknya JAUH lebih baik dari apa yang diilhamkan kerajaan. Jom kita tengok beberapa logo yang dicipta oleh designer designer Malaysia yang boleh menggantikan logo “SANGAT BURUK” tersebut,

 

Semuanya nampak lebih menarik jika nak dibandingkan dengan logo yang dikeluarkan oleh kerajaan. Ramai sebenarnya designer designer yang boleh memberikan khidmat free membiona logo. Kenapa kerajaan perlu bazirkan dengan mencipta satu logo yang boleh dianggap terburuk dalam sejarah dan menjadi perdebatan??Come on la. Malaysia dah 55 tahun Merdeka. Bukan berniat untuk kutuk negara sendiri, tetapi sepatutnya kerajaan memerintah ambil berat hal hal sebegini. Jika mereka terus lakukan kesilapan kesilapan bodoh seperti ini, jangan terkejut jika pemerintahan Malaysia bakal beralih arah pada PRU 13 nanti. Rakyat Malaysia sudah cerdik pandai dan boleh menilai mana baik dan buruk dan tidak mudah disogok dengan penipuan.

sumber : Blogserius

10:34 AM | 5 comments | Read More

Bonus Raya 2012 Kakitangan Kerajaan Setengah Bulan Gaji Dibayar 9 Ogos

Written By Hafiz Rahman on Wednesday, July 25, 2012 | 9:17 PM

bonus raya 2012, tarikh pembayaran bonus raya 2012, pengumuman bonus raya 2012,

image

Sesuatu yang dinantikan oleh semua penjawat awam di malaysia kini sudah ada jawapannya. Perdana Menteri hari ini mengumumkan pemberian bonus raya setengah bulan gaji dengan bayaran minimum kepada semua penjawat awam di negara ini.

Perdana Menteri yang juga memegang jawatan sebagai menteri kewangan juga mengumumkan bayaran Khas kewangan sebanyak RM 500 kepada pesara jabatan kerajaan sebagai bonus raya pada tahun ini.

Eksklusif : 26 Wallpaper HD Dan Biodata Vampire Dalam Twilight Saga Breaking Dawn Part 2

Semua pembayaran bonus akan dibuat pada 9 Ogos 2012 iaitu kira kira seminggu sebelum umat Islam menyambut Aidilfitri. Pemberian bonus raya 2012 ini akan memanfaatkan seramai 1.27 juta penjawat awam dan 657000 pesara kerajaan .

 CEPAT!! LEBIH RM 5000 WANG TUNAI UNTUK DIREBUT

Pembayaran bonus raya ini melibatkan perbelanjaan oleh kerajaan sebanyak RM 2.2 billion dan ia merupakan "hadiah" kepada penjawat awam bagi menyambut aidilfitri pada tahun in dan sumbangan kepada dedikasi mereka dalam melaksanakan projek pembangunan negara. 

 

Kerajaan Selangor lagi hebat , beri Bonus Raya 2 Bulan Gaji Kepada Warga PKNS – Menteri Besar Selangor


**Nampaknya tersenyum lebar semua penjawat awam di Malaysia selepas ini. Apapun berpada padalah menyambut Aidilfitri . Jangan sehingga membazir kepada benda benda yang tidak perlu. Utamakan yang penting dahulu. Jangan membeli ikut nafsu.

9:17 PM | 1 comments | Read More

Eksklusif : 26 Wallpaper HD Dan Biodata Vampire Dalam Twilight Saga Breaking Dawn Part 2

Twilight Saga Breaking Dawn Part 2 akan mula ditayangkan diseluruh dunia pada 16 November 2012.. Jom kita saksikan senarai vampire yang akan menerkam anda dipawagam pada 16 november ini berserta biodata mereka. Eksklusif untuk peminat peminat setia Twilight .

Semestinya dimulakan dengan 3 pelakon utama iaitu Edward Cullen , Bella Swan dan Jacob

Dr. Carlisle Cullen
Cullen Coven
Date of Birth: circa 1640
Date of Transformation: 1663

Esme Anne Platt Evenson Cullen
Group: Cullen Coven
Date of Birth: 1895
Date of Transformation: 1921

Emmett McCarty Cullen
Group: Cullen Coven
Date of Birth: 1915
Date of Transformation: 1935

Rosalie Lillian Hale
Group: Cullen Coven
Date of Birth: 1915
Date of Transformation: Late 1933

Jasper Whitlock Hale
Group: Cullen Coven
Date of Birth: 1844
Date of Transformation: 1863
Special Abilities: Can both feel and manipulate the emotions of those around him

Mary Alice Brandon Cullen
Group: Cullen Coven
Date of Birth: Around 1901
Date of Transformation: 1920
Special Abilities: Can see into the future

Carmen
Group: Denali Coven
Date of Birth: 1700s
Date of Transformation: 1700s

Eleazar
Group: Denali Coven
Date of Birth: 1700s
Date of Transformation: 1700s
Special Abilities: Can sense the type and strength of gifted vampires' talents

Irina
Group: Denali Coven
Date of Birth: 1000s
Date of Transformation: 1000s

Katrina
Group: Denali Coven
Date of Birth: 1000s
Date of Transformation: 1000s
Special Abilities: Can cause a painful, electric shock-like jolt in anyone she touches

Tanya
Group: Denali Coven
Date of Birth: 1000s
Date of Transformation: 1000s

Senna
Group: The Amazon Coven
Date of Birth: Unknown
Date of Transformation: Unknown

Zafrina
Group: The Amazon Coven
Date of Birth: Unknown
Date of Transformation: Unknown
Special Abilities: Can make her target see any illusion she wants, or nothing at all.

Stefan
Group: The Romanian Coven
Date of Birth: Unknown
Date of Transformation: Before 1000 B.C.

Vladimir
Group: The Romanian Coven
Date of Birth: Unknown
Date of Transformation: Before 1000 B.C.

Liam
Group: The Irish Coven
Date of Birth: Around 1615
Date of Transformation: 1651, at approximately age 36

Maggie
Group: The Irish Coven
Date of Birth: 1832
Date of Transformation: 1847, at age 15
Special Abilities: Can tell if a person is lying

Siobhan
Group: The Irish Coven
Date of Birth: Around 1490
Date of Transformation: Around 1510, at approximately age 20

Garrett
Group: The Denali
Date of Birth: Mid-1700s
Date of Transformation: Around 1780

Amun
Group: The Egyptian Coven
Date of Birth: Before 2500 B.C. Date of Transformation: Unknown

Benjamin
Group: The Egyptian Coven
Date of Birth: Between 1790 and 1800
Date of Transformation: Between 1805 and 1820, at age 15
Special Abilities: Can manipulate the elements – water, earth, air & fir

Kebi
Group: The Egyptian Coven
Date of Birth: Before 2500 B.C. Date of Transformation: Unknown

Tia
Group: The Egyptian Coven
Date of Birth: Between 1790 and 1800; three years after Benjamin
Date of Transformation: Five years after Benjamin’s transformation, at age 17

 

8:00 PM | 0 comments | Read More

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)