BlogHafizRahman Kini 2 Juta Pageview

Written By Hafiz Rahman on Saturday, July 07, 2012 | 9:59 PM

Alhamdulillah , masa menaip entry ni, laptop aku yang dah hampir 2 minggu rosak baru diambil dari kedai Melayang jugak la dalam RM 200 . Dan selepas dah lama tak menaip entry "sendiri", asyik main dengan SEO, apa salahnya harini aku menaip sikit kan? Walaupun sebenarnya esok pagi ada paper final exam . 

Alhamdulillah, syukur pada Allah, pageview keseluruhan semenjak Blog Hafiz Rahman ni ditubuhkan, dah mencecah 2 juta view. Tak sempat nak printscreen 2juta . Lebih kurang 3 tahun berblogging , baru 2 juta. Satu pencapaian yang amat biasa kalau nak dibandingkan dengan blogger blogger hebat yang lain kan? Pada 24 Disember 2011 blog aku dah mencapai 1juta pageview dan setelah 7bulan, baru boleh dapat lagi sejuta. Well that sad kan? Entry sebelum ini : 1 Juta Pageview dan Template Baru Di HafizRahman 


untuk bulan Jun, trafik tertinggi pada 29Jun dengan 15k PV. 


Tapi , aku bersyukur, disebalik ketidakpopularitian blog aku ni, masih ada yang datang untuk menjenguk dan menziarah . Alhamdulillah masih lagi boleh maintain 5-6k pageview setiap hari dengan bergantung kepada entry entry lama dan baru yang masih relevan dan dicari. Mungkin nasib blog aku agak baik sebab sekarang berada di pagerank (PR3) . Jadi lebih mudah terindeks di google search page. Bukan bermaksud untuk menunjuk nunjuk tapi entry ni akan digunakan sebagai pendorong untuk lebih berjaya di  masa depan dan jadikan katu pengukur kejayaan blog aku dari semasa ke semasa. Harap tak ada yang salah faham. 

Aku pun sebenarnya tak tahu nak taip apa dan nak cerita apa . Saja gatal gatal tangan nak try laptop yang baru ok ni. Last but not least , aku nak berterima kasih kepada semua visitor yang sudi berkunjung ke sini terutama sekali kepada yang membaca entry ini. Jasa anda akan saya balas dengan menyediakan entry entry menarik di masa akan datang . Wasalam . 
9:59 PM | 2 comments | Read More

Video Perkahwinan Irma Hasmie Dan Redza Shah Yang Sangat Menyentuh Hati

Written By Hafiz Rahman on Thursday, July 05, 2012 | 1:02 PM

Sebelum ni, admin dah menyediakan beberapa koleksi Gambar Perkahwinan Irma Hasmie Dan Redza Shah. Dan hari ini, walaupun mungkin dah lambat, tapj kami tetap nak berkongsi video perkahwinan Irma hasmi dan Redza Shah yang sangat menyentuh hati dan sweet. Bila tengok ni rasa macam nak kahwin je. hehe

Jom saksikan 



Seriusly sangat sweet kan? Salute kepada team production yang menyiapkan Klip Video ini iaitu Awan Studio. Pastinya ramai yang menginginkan perkahwinan seperti ini kan?
1:02 PM | 2 comments | Read More

Gambar dan Video Koleksi Kereta Sultan Brunei

Written By Hafiz Rahman on Tuesday, July 03, 2012 | 11:34 AM




koleksi kereta sultan brunei, gambar kereta mewah sultan brunei, kekayaan sultan brunei, gambar kekayaan sultan brunei

Bila ditanya siapa Raja terkaya, pasti dalam benak fikiran kita akan terfikir Sultan Brunei . Sultan Brunei adalah Raja terkaya di dunia dan seperti yang semua tahu, beliau mempunyai hobi mengumpul kereta mewah . Dan menurut laporan, koleksi kereta mewah beliau mencecah 8000 buah dan meningkat hari demi hari. Setiap kereta mewah yang dikeluarkan, pasti akan dibeli. 

Berdasarkan laporan yang dibuat oleh dailymail pada 30 Jun 2010 Sultan Brunei mempunyai 604 Rolls Royces, 574 Mercedes-Benzes, 452 Ferraris, 382 Bentleys, 209 BMWs, 179 Jaguars, 134 Koenigseggs, 21 Lamborghinis, 11 Aston Martins, dan 1 SSC dalam koleksinya. Ini hanya sebahagian belum cukup 7000.

Boleh dikatakan hampir ke semua koleksi kereta mewah yang dikeluarkan di dunia ini dimiliki oleh beliau dan disimpan di garaj khas beliau. Dan kenyataanya, kereta kereta ini hanya disimpan dan tidak digunakan. Tetapi kita tidak boleh mempertikaikan kekayaan beliau kerana rakyat Brunei sendiri hidup dalam kesenangan dan tidak ada diskriminasi keatas mereka. 

Jom kita tengok beberapa koleksi gambar kereta dan garaj kereta mewah sultan Brunei

brunei2
Rolls Royce yang dibuat khas untuk Sultan Brunei. hanya satu dalam dunia. 
car
sultan-brunei-riches13
bugatti_veyron_sultan_brunei
sultan-of-brunei-garage400_F_19890617_S2CTPDtUAHrUbt3tbtb7GxlxLKYOtIcB
rr.bertone.3

dan video koleksi kereta didalam garaj beliau


11:34 AM | 0 comments | Read More

Gambar Kahwin Blogger Irine Nadia Marcello



Mungkin ada yang tak kenal dengan wanita cantik bernama Irine Nadia Marcello ini. Tetapi dalam kalangan blogger, nama ini bukanlah satu nama asing. Beliau merupakan antara blogger popular yang menjadi buah mulut dan inspirasi blogger blogger di Malaysia. 

Irine Nadia yang juga merupakan seorang model muslimah telah melangsungkan perkahwinan di usia mudanya dengan jejaka pilihan iaitu Mohd Amirul. Pernikahan berlangsung pada 29 Jun 2012 jam 9.09pm. 


rakan blogger yang hadir. 



kalau anda nak tengok lebih banyak gambar perkahwinan Irine Nadia boleh ke blog Terbang Tinggi Tinggi atau tunggu review perkahwinan penuh dari pengantin baru sendiri. Tahniah kami ucapkan kepada Irine Nadia Marcello dan suaminya . Semoga jodoh berpanjangan sehingga akhir usia . 



9:55 AM | 2 comments | Read More

Gambar Sharifah Sofia Kini Mula Bertudung




Alhamdulillah. seorang demi seorang artis Malaysia yang dulunya berpenampilan agak seksi kini mula berhijrah ke arah kebaikan. Ramai artis wanita Malaysia kini mula menutup aurat dan memakai tudung sedikit demi sedikit. Satu perkembangan yang baik. Dan terbaru, pelakon Sharifah Sofia dikatakan mula mengikut jejak beberapa artis wanita lain seperti Irma Hasmie, Diana Amir dan lain lain  dengan berhijrah ke arah yang lebih baik . 

Sharifah Sofia dalam di laman twitternya menyebut : 

"From 502 pictures on my Instagram. I now have 406 after deleting all pictures of me uncovered. Here's to a new chapter in life! InsyaAllah!"

"My dear friends... I am about to delete this account for I need to refresh this page and also my life. Maybe a new page Akan muncul but for now, just follow my fan page Kay. Thanks!! Assalamualaikum,"

Berikut beberapa gambar Sharifah Sofia yang mula bertudung. 




Semoga Sharifah Sofia istiqamah dalam apa yang dilakukan. Ini satu perubahan yang sangat baik dan yang penting, mereka tampak lebih cantik dan menawan dengan bertudung dan menutup aurat dari bergaya seksi . 


**Suka tengok Sharifah Sofia berpurdah dalam Nur Kasih
9:40 AM | 1 comments | Read More

Koleksi Gambar Kahwin Irma Hasmie Dan Redza

Written By Hafiz Rahman on Monday, July 02, 2012 | 9:11 PM

gambar kahwin irma, gambar perkahwinan irma , irma hasmi kahwin, irma hasmie, gambar nikah irma hasmie, gambar resepsi irma hasmie

Pelakon bertudung litup yang sangat manis,Irma Hasmie kini sah menjadi yang halal kepada sang jejaka bernama Redza Syah Azmeer. Perkahwinan dua mempelai ini menjadu buah mulut industri tanah air minggu ini disebalik kisah kisah panas yang lain.

Pertemuan secara tidak sengaja di Mekah semasa menunaikan umrah tidak lama dahulu akhirnya membawa ke jinjang pelamin.

Irma Hasmie menerima mas kahwin sebanyak dinar emas RM 2,200 dan hantaran berjumlah RM 33,333 . Pasangan ini dinikahkan sendiri oleh bapa Irma iaitu , Ibrahim Othman.

UPDATED :

Irma dalam satu temubual bersama wartawan, menyatakan bahawa bukan beliau yang memilih suaminya tetapi percaya Allah telah menghantar lelaki itu kepadanya.
 
Jom saksikan beberapa koleksi gambar sekitar majlis perkahwinan Irma yang diambil dar beberapa laman blog hiburan tanah air.


 

tiba tiba nampak macam atas kepala Irma ada something. Secara tak sengaja kan. hehe


 



apa la yang diketawakan irma tu ya?

muka ada iras2. Jodoh dari Tuhan



 
 



sumber : Beautifulnara, Rotikaya,Ohbulan, Meow, Gua
9:11 PM | 2 comments | Read More

“Mana Mak??” Kisah Sedih Seorang Ibu Untuk Anak (Wajib Baca)

Written By Hafiz Rahman on Sunday, July 01, 2012 | 7:25 PM

Sebuah cerpen pendek yang sesuai dibaca jika ada memang sayangkan ibu. Wajib baca! Cerpen ini walaupun pndek,tapi mmpu menyedarkan kita betapa seorang insan bernama ibu itu adalah insan pling sempurna dalam kehidupan kita.

Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian,

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, “Mana Mak?”Ateh menjawab, “Entah.”Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, “Mana Mak?”

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya “Mana Mak?” apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, “Mana Mak.” Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya ‘Mana Mak?”

Semakin anak-anak Mak besar, soalan “Mana Mak?” semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, “Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni.”

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, “Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat.”

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

“Mana Along?” , “Mana Angah?”, “Mana Ateh?”, “Mana Alang?”, “Mana Kak Cik?” atau “Mana Adik?”. Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, “Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , “Mana mak?” “

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, “Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal.”

“Ayah, ayah ….bangun.” Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, “Mana Mak?”

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan “Mana Mak?” masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

* hargailah ibu ada jika da masih didunia. Doakan dia jika d sudah menghadap yng maha esa. Bagi yang ada ibu, sudah berapa lma anda tak telefon ibu?? Apa kata ambil telefon, luangkan seminit dua bertanya khabar ibu. Pastinya ibumu akan gembira.

*update via Blackberry. Maaf jika ada kesalahan ejaan.
7:25 PM | 26 comments | Read More

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)