Home » , » Tutorial Mudah Pasang Burung Tweet Berterbangan Di Blog

Tutorial Mudah Pasang Burung Tweet Berterbangan Di Blog

Written By Hafiz Rahman on Monday, July 25, 2011 | 10:07 AM

ada perasan tak dengan seekor burung tweeter yang berterbangan dalam blog aku ni?seperti gambar di atas? Ada beberapa orang yang request dan bertanya macamana nak pasang burung macam tu. So hari ni aku nak tunjuukan beberapa step yang sangat mudah untuk pasang burung tweet ni dengan menggunakan javascript yang dibuat oleh teknikbuatblog. Tak perlu edit html coding. Cuma add gadget ja. Senang mudah dan cepat.

Step 1 :

macam biasa masuk di dashboard dan Add Gadget (surely semua orang tau kan nak add gadget?)

Step 2 :

Pilih widget  HTML/JavaScript

image


pastekan code di bawah pada ruangan gadget tersebut :

<script src="https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/burungtwitter.js?attredirects=0&amp;d=1" type="text/javascript"> </script> <script type="text/javascript"> var twitterAccount = "HafizRahman_com"; var tweetThisText = " <data:blog.pageTitle/> ~ <data:blog.Url/> "; tripleflapInit(); </script>
##sila ubah perkataan yang di boldkan kepada username tweeter anda. Edit dan terus save . Dah siap. Burung akan terbang bebas dalam blog korang. Sekian untuk tutorial kali ni. Lebih banyak tutorial menarik di TUTORIAL

kalau ada sebarang masalah boleh la bertanya di ruangan komen. Jangan malu malu

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

2 comments

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)