Home » , » Tutorial Letak Facebook Like Button Di Setiap Entry

Tutorial Letak Facebook Like Button Di Setiap Entry

Written By Hafiz Rahman on Thursday, August 04, 2011 | 11:12 AM

like button

Ada masalah dengan entry yang tak mendapat sambutan dan tak dibaca oleh readers sedangakan korang dah bersusah payah habiskan masa menaip entry sehabis menarik? Cuba fikirkan balik kenapa orang tak baca?Mestinya sebab tak ada promosi tentang entry tersebut. Berkongsi entry menarik dengan rakan rakan di facebook adalah satu cara yang sangat berkesan dan terbukti yang facebook memang pembawa trafik yang sangat efektif ke blog anda. Selain dari ping entry di ping website. Button like facebook adalah satu widget yang aku rasa wajib untuk setiap blogger ada.

Berikut adalah tutorial mudah untuk install facebook like button yang akan munculo di setiap entry anda dan readers yang membaca dan tertarik dengan entry anda akan tekan like, dan entry tersebut akan muncul di wall mereka yang klik like buttoon tersebut.

Langkah 1 :

Log in dashboard > Design > Html > Expand Widget Template

Langkah 2 :

Bagi mereka yang kuranng mahir menggunakan coding, pastikan korang save template sedia ada dahulu sebelum proceed dengan step seterusnya.

Langkah 3 :

Taip Ctrl + F atau tekan F3 dan cari kod ini 

data:post.body atau <data:post.body/>

Langkah 4 :

copy code ini dan pastekan di BAWAH code di langkah 3 tadi :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

Klik preview dan jika tiada sebarang error. Savekan . Dan siap .

Jika ada masalah boleh bertanya di bahagian komen ok=)

 

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

36 comments

August 4, 2011 at 12:11 PM

thanx =)

August 5, 2011 at 9:08 AM

wah dah jadi...thanks

August 11, 2011 at 4:15 PM

nice info.. thnx

October 17, 2011 at 1:44 AM

jadi ... tq

November 3, 2011 at 12:52 PM

slm perkenalan.. ^^

December 11, 2011 at 2:42 PM

jd dh..tq.salam perkenalan

December 13, 2011 at 10:34 AM

Thanks (:

Anonymous
December 20, 2011 at 10:07 AM

wah...da bnyak kali saya try dari blog lain.. tp yg ni yang jadi. alhamdulillah.. tq tq tq..

Anonymous
December 20, 2011 at 10:09 AM

tq3.... tgok tutoriol kat sini baru jd... tq so much...=)

December 25, 2011 at 2:14 PM

@Atia Qistina welcome=)

December 25, 2011 at 2:14 PM

@RinsyaRyc salam perkenalan jugak =)

December 25, 2011 at 2:14 PM

@miss oreo bagus la kalau dah jadi...lain kali datang la lagi..hehe

January 10, 2012 at 11:56 PM

terima kasih hafiz! sangat membantu!

Anonymous
January 21, 2012 at 2:15 PM

xpham la, kt maner nk cri "Log in dashboard > Design > Html > Expand Widget Template"
.....syBudakBruBlajar......

February 4, 2012 at 10:16 PM

jadi...tq...

March 23, 2012 at 8:59 AM

alhamdulillah~~
thank y0u ekk...daah try byk kali..tpi last2 jdie...:)

March 26, 2012 at 12:55 PM

thx a lot ! suka guna tutorial kat sini ! semuanya kemas dan menjadi . congrats ~

March 26, 2012 at 5:26 PM

@miss oreo sama2 ...sekadar membantu kawan2...=)

March 26, 2012 at 5:26 PM

@laylie mdnoor sama2 layliee =)

March 26, 2012 at 5:27 PM

@Yan sama2 =)

March 26, 2012 at 5:27 PM

@~NuR aFiNi ~ alhamdulillah =)

March 26, 2012 at 5:27 PM

@Shira jadi ek?? bagus2...hehe...datang la selalu =)

April 6, 2012 at 7:40 AM

thanks! berjaya ;)

April 6, 2012 at 8:24 AM

@Zamani sama sama =)

April 13, 2012 at 2:09 AM

Saya tak jadi pun...cemana nii :(

April 21, 2012 at 3:03 PM

terima kasih banyak-banyak..jasamu dikenang.hehe.

jom follow blog saya.hehe

http://strawberrysgurls.blogspot.com/

May 1, 2012 at 2:03 PM

Assalamualaikum .
sya tk da eror tpi tk jadi pon, help me .

June 2, 2012 at 10:46 PM

terima kasih sebab sudi share tutorial ni, sy copy tau tutorial ni...

June 22, 2012 at 7:05 AM

salam...abg hafiz cmner nk wat nih sye tr y x jdik pon..help me...sye guna classic template tpi x jumper pon coding data:post.body atau ...

September 4, 2012 at 11:14 AM

>> TENSI0N TAW.. kenapa susah sgt nk wt ne.. T.T

September 21, 2012 at 12:00 AM

thanks..akhirnya saya dapat buad juge..

September 27, 2012 at 12:00 PM

yes.....jd gak...tq for ur totu....

November 1, 2012 at 12:15 AM

dah menjadi... tq :)

December 29, 2012 at 2:55 AM

yeay...jadi... tqvm :)

February 18, 2013 at 1:10 PM

hey,thanks tutorial..hehehe

http://imnursyahira.blogspot.com/2013/02/bila-dah-janji-tunaikan-janji.html

June 30, 2015 at 12:50 PM

salam, sebelum ni buat. xberjaya pun. kenapa ye?

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)