Home » , , , » 7 Sebab Kenapa Seorang Blogger WAJIB ada WLW + Download WLW Disini

7 Sebab Kenapa Seorang Blogger WAJIB ada WLW + Download WLW Disini

Written By Unknown on Friday, January 13, 2012 | 1:30 PM




apa itu WLW??WLW adalah Windows Live Writer ..satu produk dari windows yang sangat berguna kepada web producer dan jugak blogger..most of blogger2 Malaysia menggunakan draft yang disediakan oleh blogspot,wordpress or others web producer yang mana untuk post atau buat entry ,korang akan gunakan dashboard yang memang dah sedia ada ...kelebihannya..simple..tapi banyak kurangnya...
kita tengok pada blogspot sendiri...hanya ada beberapa jenis word ja yang disediakan dan in case kalau nak buat jadual..tak ada ..


penyelesaianya?


Windows Live Writer…rasanya dah banyak blogger yang buat entry pasal nie..tapi aku nak menambah perisa ja…kot2 masih ada yang still tak tahu application nie wujud kat dunia nie…sekurang-kurangnya bila orang tanya apa tu WLW kita tau la jugak nak menjawab kn..tak la nampak sangat buta IT..haha


kenapa aku cakap WLW nie wajib ada untuk semua blogger?ok jom kita tengok featured dia…menarik
1
1.semasa kita menaip entry…background preview akan menjadi exactly macam blog theme…so sebelum entry dipublish..korang dah sedia tahu macamna entry tu akan jadi selepas dipublish…WLW akan install blog theme secara automatik semasa internet disambung n simpan setting tu…so kalau in case korang balik kampong tak ada line or broadband tak bayar…still boleh create entry bila2 masa dan disimpan dalam bentuk yang betul-betul akan dipublish nanti..korang jugak boleh preview entry dalam bentuk asal blog walaupon internet tak dak time tu…contohnya macam nie…


image
gambar kiri ni  aku printscreen n paste disini masa internet offline….still can got the real blog theme isn’it?senang kn?tak payah nak tunggu internet ada baru nak buat entry….bila2 pon boleh buat!!










seterusnya
2

2. bagi dashboard biasa..cuma ada beberapa jenis font ja untuk create entry…dengan menggunakan WLW..semua jenis font yang ada dalam laptop korang kini boleh digunakan untuk create entry dan membuatkan entry lebih menarik dengan font yang bermacam-macam…saiz font pulak boleh diubah-ubah sesuka hati


3

3. yang menarik tentang memasukkan hyperlink di WLW..cuma perlu copy link..then klik insert hyperlink…automatik window macam gambar diatas akan muncul dan link dah sedia ada..tak payah copy dan paste…masukkan ‘text to be displayed ja’..dan yang lebih menarik…korang boleh settingkan sama ada nak link tu diopen dalam window yang sama atau di new tab..menarik kn??


4

4. featured yang bermacam-macam..seperti yang dah aku highlightkan warna merah di atas,,,dalam entry korang boleh masukkan table,hyperlink, picture , photo album, video, map, post tag, emoticon dan jugak lain-lain plug-in yang sesuai…hidup makin senang kalau ada WLW nie…


5
5.kalau di dashboard biasa…masukkan tag tak menarik..tapi di WLW..cuma perlu mark atau create tag baru untuk entry yang ditulis…senang.mudah dan cepat pluz mesra betulll


cats


6. selepas habis menulis entry…ada 3 pilihan yang boleh dibuat oleh penulis…
  1. Publish terus ke blog…entry terus akan dipublish atau scheduled publish
  2. boleh post draft to blog..featured nie bermaksud entry yang ditulis di WLW akan terus dihantar ke dashboard dalam bentuk draft…tunggu masa ja untuk dipublish
  3. boleh simpan di store simpanan WLW atau anda boleh simpan entry yang ditulis dalam laptop masing-masing..yang nie berguna bagi yang ada masalah dengan internet tak ada or tak bayar…bila dah ada connection ja…boleh terus publish ..


7


7. dan yang terakhir sebelum aku tertinggal…copy gambar ke dalam WLW bukan setakat semudah ABC tapi ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ…sangat-sangat la senang hidup nie…untuk yang nak masukkan printscreen ke dalam entry…cuma ctrl+alt+printscreen then terus paste di WLW..tak payah disimpan di dalam komputer dulu ..setting ni jugak berfungsi untuk copy paste gambar dari blog lain ke dalam entry..cuma right click..copy image dan paste di WLW…senang dan mudah….dan gambar yang dimasukkan boleh diubah saiznya sesuka suki hati..cuma tarik di penjuru gambar (anak panah)…




okay dah cukup 7 sebab kenapa seorang blogger wajib ada Window Live Writer…so cepat2 dapatkan Window live Writer dan Windows Live Essential..boleh klik download dibawah..





Windows Live Essential 2011
Lepas dah download link di atas, sila pilih produk yang ingin anda install. Ada pilihan . Dan paling penting jangan lupa tick pada kotak Writer. Kalau tak , tak jadi la Window Live Writer ni.


 

Nota : gambar dan featured adalah berdasarkan

Windows Live Essentials 2011 dan Windows Live Writer 2011

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

32 comments

Anonymous
November 22, 2010 at 8:42 PM

Apis , tolong kite , blog ade scroller kat bawah tuhh . tolong mcm mane nak buat . huhu . tak lawa daa .
-mona-

November 22, 2010 at 9:52 PM

@Anonymous aduhh alamat blog mona tak bagi

November 22, 2010 at 10:07 PM

salam Hafiz,saya dah download,sbnrnya tak tahu lagi camne nak guna,nanti kalau saya nak cuba n tak tahu saya tanya kat awak ya!

tq info ni..

November 22, 2010 at 10:10 PM

@nadiah ok ada pape hal bgtw la k..insyaAllah saya tolong =)

November 22, 2010 at 11:52 PM

interesting lah! baru tau pasal ni..
tgh tggu utk abes download ni~tak sabo nak gune~
;D

November 22, 2010 at 11:58 PM

yes yes..m using diz WLW too! sangat cepat klu nk letak gambar. buat table pn boley.. :)

November 23, 2010 at 4:33 AM

@h A n Y S dah boleh guna nnt bbgtw la =)

November 23, 2010 at 4:33 AM

@Anna Boleyn hehe dah agak hana mesti dah guna dah =)

November 23, 2010 at 7:37 AM

tq for the info...baru tau...
sepantas kilat download!!!heh..thax again...

November 23, 2010 at 8:59 AM

first time masuk blog kamu. interesting. kena download ni. thank u anyway :)

November 23, 2010 at 11:24 AM

@::cikjuju::◕‿◕ welcome awak =)

November 23, 2010 at 11:24 AM

@Yot | is | Yati welcome yati..datang la lagi =)

November 24, 2010 at 11:00 PM

Thanks2..!~baru pas download..!~

November 24, 2010 at 11:08 PM

@Sernokeh wc bro=)

November 25, 2010 at 9:23 AM

wah menarik ni untuk d cuba.. nak test juga

November 25, 2010 at 9:36 AM

dah download..tapi kenapa tak boleh run

November 25, 2010 at 10:11 AM

whats the difference between window live writer and window live essential ?

November 25, 2010 at 11:50 AM

@myvitrd @ Tn.Punya tak boleh run?jadi mcmna?

December 2, 2010 at 5:25 PM

baru tau jugakkk..wahhh makin senang la keja ni..

January 20, 2011 at 8:57 AM

sis memang pengguna WLW tegar..
tak biasa guna default blogger.

WLW ni memang memudahkan sesangat!

Ni entry lama sis:
WLW ; Update Blog Tanpa Internet Semudah ABC

February 7, 2011 at 1:24 AM

Maceh...berguna giler this info bagi blogger yg bnyk idea tp xde mase n berukband ne...heheheheheheh

April 2, 2011 at 6:14 PM

terima kasih daun keladi, memang memudahkan dan mesra alam.. sometimes broadband cam haram, WLW ni memang la berguna..

January 13, 2012 at 11:44 AM

npe xde pn yg writer..puas sy cri selepas dh install...yg ada photo galerry,movie maker,messnger n mail...

January 13, 2012 at 11:51 AM

pas install xde pn writer..yg ada just mail,mssger,photo gllery n movie maker...

January 13, 2012 at 2:09 PM

nape pas download xboleh pon install bnde nih??

January 13, 2012 at 4:40 PM

@shee ehh xkan tak boleh...sebab ramai yang cuba boleh...cuba check betul2

January 13, 2012 at 4:55 PM

kite da taw nape xleh..sb kite gne windows xp...vista ng wndows 7 je bole gune.... :(

January 13, 2012 at 7:23 PM

@shee laa yeke...xleh nak tolong la mcm tu,,hehe..nanti format la lptop guna 7 =)

January 13, 2012 at 7:23 PM

@sireclipse yep sgt berguna

January 13, 2012 at 7:23 PM

@amy tak klik kotak tick writer kot??

April 19, 2012 at 11:26 AM

hafiz.. tolong,.. i'm the new blogger.. cmner nak ltak pic besar2 kt cover atas tuh..?? then kt mane ley cri background yg cantik2?

October 31, 2012 at 11:00 PM

nak try juga lah

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)