Lamborghini untuk Pengguna Nuffnang

Written By Hafiz Rahman on Saturday, July 24, 2010 | 7:53 AM

pagi ni..bangun terus online bukak blog..jawap komen2 rakan2...happy and bahagianya aku bila check akaun nuffnang...another buffered earning coming in....thanx nuffnang...sayang anda...haha...


macam nie kaya aku...boleh la beli kereta yang sama laju dengan jet tue   
tggu la lagi 300 tahun baru dapat pakai rasanya....masa tu kereta ni pon dah reput jadi tanah dah..huhu


p/s ::tajuk tah pape kn??lu kene beb..hahahaa
7:53 AM | 0 comments | Read More

Apa Anda Buat Sebelum Tido??

Written By Hafiz Rahman on Friday, July 23, 2010 | 11:15 PM

pertanyaan ini aku ajukan sebab aku tengah mencari idea apa yang aku nak buat ni sebab rasa macam tak ngantuk...online,,tapi rasa macam dah boring online dari pagi tadi....



kalau anda semua belum tido....bagi la idea ckit erk=))))


bye=))))))

p/s ::entry orang malas pendek macam nie je la=)
11:15 PM | 0 comments | Read More

Maaf Kepada Pengguna CBOX!!


ok hari nie aku nak mendedahkan perangai buruk aku...hahaha...ntah2 pasnie xde orang nak datang sini dah....ok2...aku cuma nak minta maaf kepada blogger yang menggunakan shoutbox CBOX 



sebenarnya kalau aku blogwalking ke blog yang guna CBOX  ,aku jarang akan tinggalkan jejak n komen....tau tak sebab apa???sebabnya CBOX  ni bila nak shout ja kena isi balik profile ....susah der...kalau SHOUTMIX senang....dia mmg auto fill....tak payah nak isi2 banyak2 kali....sekali je pastue dia dah auto fill....


nak bagitahu yang tu je..haha....sorry k...


pihak CBOX  tolong jangan saman aku kalau ada blogger yang tukar pakai SHOUTMIX lepas baca entry nie...hahaha


    
5:25 PM | 0 comments | Read More

ANDA PATUT TENGOK NIE.!!..THE TRUTH OF DISCRIMINATION OF ISLAM

come here take a look ...betapa Agama Islam didiskriminasi ...walaupon cuma lukisan...tapi lukisan nie sangat membantu..memberi gambaran tentang Islam yang ditindas pada masa kini....


credit to Mohd Saffuan






2:55 PM | 0 comments | Read More

ANALYSIS BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI!!

Written By Hafiz Rahman on Thursday, July 22, 2010 | 11:52 PM

seperti kereta ...blog juga perlukan servis supaya sentiasa active dan cergas dan diminati ramai...jadi kepada anda yang nak servis blog anda,dibawah terdapat beberapa link untuk anda servis blog anda dan check apa yang patut....analysis blog anda ...


link-link ini adalah link yang terdapat dalam laman web iWEBTOOL   





Backlink Checker
Find a list of backlinks linking to a specific website.
Cloaking Checker
Cloaking Checker
Google Banned Checker
Discover whether a website is banned on Google.
Google Datacenter Search
Search keywords/phrase through different Google data centres.
Google PageRank Prediction
Predict your future Google PageRank.
Index Checker
Check for the total number of pages of a specific website which are present on search engines.
Keyword Density Checker
Analyze a websites to view the optimum keyword distribution.
Keyword Suggestion
Find related keywords matching your search.
Link Popularity
Retrieve a number of backlinks of a specific website from search engines.
Multi-Rank Checker
View multiple Google PageRank and Alexa Ranking in bulk.
PageRank Checker
View Google PageRank on different Google servers.
Rank Checker
Get an overview of a website's ranking.
Search Engine Position
Check your search engine positions on Google Search Engine.
Search Listings Preview
Preview your website on Google, MSN and Yahoo! Search.
Spider View
This tool enables you to view a perpective from a search engine spider.
URL Redirect Checker
Check whether a redirect link is Search Engine Friendly.
Visual PageRank
View the PageRank of links visually rather than in text.
11:52 PM | 0 comments | Read More

PERWATAKAN DARI TARIKH LAHIR..anda yang mana?

ANDA YANG MANA???


Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif.Namun dengan orang-orang tertentu 
dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu 
menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya.Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap 
serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis 
semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih 
mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah 
persahabatan yang telah terjalin lama. 


Tarikh Lahir pada 2, 11 & 30 
Orangnya perasa dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka 
tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul dengannya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. 
Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati oleh orang yang benar-benar dicintainya.
Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu-buru dalam bertindak. Sayangnya untuk 
urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba. Oleh itu mesti ada yang 
mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya. 


Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29 
Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini.
Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan 
yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul.
Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk dimengertikan. 


Tarikh Lahir pada 4, & 13 
Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah 
pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri. Dalam soal cinta, dia tergolong 
pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Sifat ini membuatkan orang tidak 
suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana 
menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat 
kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan. 


Tarikh Lahir pada 5 & 17 
Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya 
kecederungan untuk berprestasi. Namun begitu Dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang 
diinginkan selalunya dipenuhi. Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan.
Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain. Dalam soal cinta, berhati-hatilah 
kerana dia suka bertukar-tukar pasangan. 


Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27 
Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan 
merupakan sifat yang membuatkan dia disegani. Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik 
kepada orang yang dicintainya. Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak 
pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya. 


Tarikh Lahir pada 7, 28 & 31 
Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur. Namun dia mudah sekali 
terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan 
sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhati-hati dan suka sekali merayu dan 
kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya. 


Tarikh Lahir pada 8 & 23 
Dia bersifat peramah dan mudah perasa. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana.
Namun begitu dia tersisih dari teman-teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal.
Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian.
Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah
seorang yang penjimat. Dalam cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban. 


Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21 
Suka bekerja keras, memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya. Dalam pergaulan
sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. Namun begitu dia seorang yang jujur & 
tabah dalam menghadapi persoalan. Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah 
disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia
merupakan orang yang paling jahat. 


Tarikh Lahir pada 12 & 19 
Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji. Dia berharap setiap orang akan menganggapnya 
sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi. Kerana itu dia sering membelanjakan 
wangnya untuk menunjukan penampilannya. Dalam kehidupan sehari-hari dia adalah pasangan yang disegani 
kerana bakat kepimpinannya. Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan. Dalam urusan 
cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai. 


Tarikh Lahir pada 15, 20 & 26 
Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini. Dia tergolong dalam orang yang 
kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian 
bila menghadapi sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang 
menimbulkan huru-hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil 
berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan. 


Tarikh Lahir pada 22 & 25 
Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia 
dibenci kerana perbuatannya. Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai 
situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan 
jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.   


P/S ::XPAYAH LA PERCAYA SANGAT...JUZ SERONOK2..KALAU BETUL MUNGKIN SATU KEBETULAN...SEGALA2NYA DATANG DARI ALLAH SWT
4:23 PM | 2 comments | Read More

TABIAT GIGIT AIS DAN STRAW SAMPAI HANCUR LEPAS MINUM




adakah anda pernah perasan yang anda mempunyai tabiat seperti ini??the fact is ,,aku ada tabiat nie....lepas habis minum ...gigit ais....sampai habis tggal cawan aku kerjakan....tak kira la size ais tu macam mna...besar ka...kecik ka....bulat..4segi...3segi ...semua jadi mangsa kerakusan gigi aku...hahaha
tapi kira ok what...at least apa yg aku bayar dimakan sehabisnya....tak dak yg rugi...1 sen pown xtinggal..haha..kedekut betul...


tapi kn..dari apa yang aku tengok...orang suka gigit ais sebab tak tau nak buat apa lepas habis minum...sementara nak tunggu member habis makan ke...nak tunggu pok cik kedai tu datang kira...gigt dulu....agak2 klw tak da ais...benda lain jadi mangsa x??sebab pa tak gigit ja meja ka...kerusi ka....ataupun gigit kawan anda di sebelah...sodap jgk tue
satu lagi tabiat ....selain gigit ais...mesti anda perasan yang kebanyakan dari kita suka gigit straw ..kadang-kadang sampai naik hancur straw tue...adehhhh....straw yang tak bersalah tu pon jadi mangsa jugak....


P/S :: agak2 lepas nie ada x tabiat gigit cawan???habes la botak kepala tokei kedai...tiap2 hari kna tukar cawan baru.....haha
1:03 AM | 2 comments | Read More

EDISI JEJAK FRESH BLOG :: RedBoy Blogger

Written By Hafiz Rahman on Wednesday, July 21, 2010 | 10:25 PM





rasanya dah lama aku xbuat jejak menjejak rakan2 blogger yang bru nie....maaf sbb xcmpt..ok hari nie aku nak menjejak blog rakan aku yang selalu komen entry2 aku...thanx bro....blogger tersebut adalah 


RedBoy Blogger ©


nama blog ala2 REDMUMMY=)...

 blog yang sangat menarik dengan warna yang menarik dan segala2nya tersusun rapi=

sebenarnya aku segan untuk buat review blog dia sbb aku rasa dia seorang blogger popular yang lebioh popular dari aku...ehh popular ke aku???perasannnnn!!!




tapi xpe la...disebabkan beliau request suruh aku buat so aku buat jgk...

****sangat tertarik dengan blog dia sbb cepat load...mybe sbb semua widget dihidekan n bila klik baru keluar....so xnampak semak sangat....sesuatu yang boleh diambil sebagai idea untuk blog anda yang lain....((nnt ajar ek cmne nak buat tue))haha

RedBoy merupakan seorang blogger yang sangat rajin berblogwalking dan komen di entry2 sahabat bogger yang lain...thats why entry2 dia pown banyak komen..berpuluh dan beratus...syabas beteee!!

kepada anda ...jom kita ramai2 sergah/terjah/serang/lepak di blog RedBoy


kepada anda yang nak blog anda turut dijejak....boleh tinggalkan link di sini

10:25 PM | 0 comments | Read More

CONTEST :: ... Lucky Draw RASP ...

tertarik untuk turut serta dalam kontest yang dibuat oleh .


sgt menarik sebab sangat senang untuk menang...syarat palinG mudah untuk anda menang...mana tau nasib baik..rezeki murah dapat hadiah free..sape nak bagi oi....


jon join





bagi sapa2 yang nak join boleh klik link rsvp di bawah


1:16 PM | 0 comments | Read More

TiPS ::KELEBIHAN DAN KEKURANGAN COMMENT DISQUS

pasti ramai yang dah tahu tentang komen disqus kn???n pasti jgk ada yg belum tahu pasal nie....ok ari nie aku nak bagi pendaoat aku tentang kelebihan dan kekurangan komen nie....actually aku pown baru guna comment nie dalam sebulan cam tue n rasa cam bes pown ade...kdg2 xbes....kenapa???baca lagi di bawah nie..


masa berblogwalking tadi di blog :: ❤ this is intanurulfateha\ aku terbaca satu entry dia 


.hoh, tak suka lah komen disqus neh



then ttba dapat idea nak buat entry nie....credit to :: ❤ this is intanurulfateha\


KELEBIHAN COMMENT DISQUS



  • nampak teratur je dibawah tue....lepas guna...ttiba aku rasa cam kemas pown ade blog aku...cait..prasan
  • senang nak komen...n sng jgk nak komen ,komen yang sedia ada...adui faham x ayat aku?maksudnya memberi komen kepada komen sedia ada....xfaham lagi??reply to comment la..haha saje nak wat ayat panjang2 bagi korang semua lama kat blog aku..haha
  • menyenangkan tuan blog...comment2 trus akan dihantar ke email anda secara automatik...so pastinya anda xakan terlepas pandang nanti
  • boleh komen gunakan profile facebook....aku pasti semua orang ada facebook kn??so senag la keja........=)

KEBURUKAN COMMENT DISQUS

  • masalah kepada yang guna broadband yang lembap n wifi free yang lembap..haha...so nk load disquss pown lembap la jgk...semua jadi lembap...
  • comment nie xsesuai kepada korang yang jarang check email...bagi aku...senang sebab tiap kali aku online....aku mesti akan check email.

yang tue je la kot....dah tak de idea dah..haha....papepown aku akan guna jgk comment  nie sampai la aku boring then baru balik ke pangkal jalan=)))


9:50 AM | 0 comments | Read More

HELMET=KEPALA?? KEPALA=HELMET????

bw nlog member UiTM aku si Anzur...lawak arh satu entry dia pasal helmet,,nengok sendiri r...stylo cukup helmet nie...





haha confirm kna tahan klw pakai nie......


n the best thing is...sapa2 yg rasa nak botak tapi xmaw potong rambut boleh la try helmet nie


credit to ::  STORYANDA.COM


p/s ::cmna r rupa klw prmpuan yang pakai hemet ni??tambah2 klw mak cik2 yang pakai peg beli sayur.or antar anak peg sekolah...hahahah...serius buruk bebenor



8:18 AM | 0 comments | Read More

Kenapa Tak Rogol Saya?

Written By Hafiz Rahman on Monday, July 19, 2010 | 7:59 PM

berikut merupakan kisah benar yang aku terbaca dalam facebook...credit to  Maizatul Akmal


Kisah benar ini berlaku di US.


Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang
bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam
perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan
yang diambil pula agak tersorok dan
tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat,
berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa
takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan
bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong
itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak
sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca
ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar
Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu
bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib
baik lelaki itu buat tidak endah dan
perempuan ini selamat sampai ke
rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki
yang tidak dikenali dekat lorong yang
dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih
yang dia lihat semalam adalah perogol
itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek
melalui kawad cam dan selepas siasatan
dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut
walhal dia keseorangan di masa tu,
tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak
tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta
kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol
tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke
tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that
night even though you know that I’m alone?”
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya
malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa
tu?)

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw
two young man walking with you. One on your right side and the other one
was by your left side. If you were alone
of course you will be my victim.”
(Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu
saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan
awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak.
Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah
pasti awak jadi mangsa saya..)

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar
penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat
Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi
yang dia baca malam itu.

p/s : MORAL CERITA INI???

Jika kita sebagai hambaNya menurut
segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan
memelihara kita. Wanita tadi
pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga
batas-batas yang ditetapkan Islam.
Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga
hambaNya yang sentiasa ingat akan
diriNya.

"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat
memeliharanya hingga subuh. Barang siapa
yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan ku...
semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat...
sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….

semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari
kejahatan syaitan yang di rejam…….

SHARE FROM MD REDZUAN
7:59 PM | 0 comments | Read More

AL-FATIHAH ....selamat tinggal mak ngah =(



petang tadi...kakak kol..cakap mak dgn ayah peg mlawat mak ngh kat Hospital Alor Star....kakak cakap mak ngah da teruk...sampai dah xkenal orang...aku dah rasa lain..

tadi malam...kakak kol lagi..dia cakap mak ngah dah xada...bukan setakat rasa lain..ttba aku rasa sgt2 terkejut....cepat sgt mak ngah peg..=((..

lepas sorang,sorang peg....=(....xde mak ngah...raya nanti ..dah xmeriah dah...mybe aku cuma anak saudara...boleh je trima...tapi kesian anak2 mak ngah....Bang Long..Kak Da...Milia..Syamila....huhu...xcmpat mak ngah nk tgk anak2 dia kahwin dulu...

time aku post entry nie...aku masih lagi mnggu ayah datang ambil aku kat UiTM...baru tadi Milia..anak arwah mak ngah mesej,,dia cakap dia dalam van jenazah..otw balik rumah..cara dia msg mmg mcm kool..tapi aku taw...dalam hati dia...memang xkan ada sesapa pown dapat pujuk....ksdihan yg dia rsa xkan sama dengan orang lain rasa....khilangan orng paling kita sayang memang sesuatu yang sgt perit untuk diterima...ditambh plk dgn umur yang masing2 masih lagi muda...hilang tempat bergantung..hilang tempat bermnja...hilang tempat menumpang kasih sayang...

xtaw sebb pa ttba aku rasa sebak bila type nie...skrg..aku xtgk lagi jenazah arwah...ok la lg...jap lagi..bila dah sampai....aku xtaw la dapat tahan or x air mata nie....

k la allzz...got to go....al-Fatihah!!!



1:16 AM | 0 comments | Read More

TATAP WAJAH ORANG YG ANDA SAYANGI....SEGALA RAHSIA AKAN TERLIHAT!!

Written By Hafiz Rahman on Sunday, July 18, 2010 | 5:05 PM

masa berblogwalking tadi....terjumpa satu entry yg sangat menarik dari



❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤


entry asal boleh klik disini=)








Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedang tidur.
Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.
Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap pun akan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur. 
Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan
tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.
Sekarang, beralihlah. ... Lihatlah ibu anda.... Hmm...kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Orang inilah yang tiap hari menguruskan keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.
Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu... Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya...
Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu. Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.
Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini". Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenat lelah Tak lain adalah KITA.....
Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabat yang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita.
Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.
Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orang terkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ... 
5:05 PM | 0 comments | Read More

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)