Home » » Tutorial Recent Post Dengan Fungsi Scrolling

Tutorial Recent Post Dengan Fungsi Scrolling

Written By Hafiz Rahman on Thursday, December 29, 2011 | 10:25 AM

Ada yang bertanya macammana nak buat widget Recent Post yang disertakan dengan scroll seperti yang terdapat dalam blog aku. Boleh tengok dibahagian sidebar , atas sekali. Recent post berfungsi untuk menunjukkan entry terbaru anda yang dibuat. Ia boleh meningkatkan pageview anda kalau readers berminat dengan tajuk dan klik pada recent entry . Semestinya kita nak semua entry kita dibaca oleh readers kan?Dan yang specialnya, recent post ni aku dah attached sekali dengan kod scrolling supaya ia tak mengambil terlalu banyak ruang dibahagian sidebar.(Tengok no.2 dalam gambar dibawah ) Mesti korang nak lebih area untuk widget lain kan?  Recent post widget adalah salah satu cara untuk menarik minat readers membaca. So macamana nak buat? Ikuti cara cara yang sangat mudah ni .

image

   1.  Buka Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > HTML/Java Script.

   2. Pastekan code dibawah di dalam widget HTML/Java Script

<div style="overflow:auto; height:400px;width:320px;">


<script style='text/javascript' src='http://blogergadgets.googlecode.com/files/recentpostswidgetv1.js'></script><script style='text/javascript'>var numposts = 100;var showpostdate = false;var showpostsummary = false;var numchars = 100;</script><script src='http://MASUKNAMABLOG.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=updated&alt=json-in-script&callback=showrecentposts'></script>

</div>

**Ubah pada bahagian MASUKNAMABLOG dalam kod diatas dengan link blog anda sendiri. Ini penting, kalau tak , tak akan menjadi.

    3.  Savekan widget anda dan siap. Cuba preview dan kalau dah ikut dari langkah mula. Confirm akan menjadi.

##Sekian. Ada masalah dan pertanyaan boleh tinggalkan komen okeh? 

Nak lagi banyak tutorial blogging yang mudah dan senang? Cuma klik pada banner dibawah .


Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

1 comment

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)