Perasaan Apabila Melihat Comment Yang Perlu Dimoderated

Written By Hafiz Rahman on Saturday, August 21, 2010 | 3:29 AM

nie entry ngarut...jangn baca klw xmau..haha....setelah sekian lama berblogging...malam nie aku terperasan sesuatu la..((lmbat gila rasa))...bila bukak dashboard ..n nampak perkataan nie 


  10 comment needs to be moderated...


klw korang rasa apa??ada satu perasaan seronok woo....adakah seronok sendiri....??ouwwhh tidak...actually bila ada comment yg perlu dimoderated ...kita taw yang idea2 yg diperah didalam entry kita sebenarnya ada pembaca dan ada feedback dari readers...terasa diriku begitu berharga dan dihargai..hahaha..


dah r...ngntuk...nk gtw tu je...esok aku akan pergi kursus ESQ Training Malaysia | ESQ Leadership Center Sdn. Bhd  selama 2 hari sampai hari ahad....nanti aku akan update pasal kursus nie...mesti ada yg nak taw kn apa modul2 ESQ nie...aku pon pergi sbb nak tau la..dah free..org sponsor....rugi xpergi..dapat jgk ilmu2 berguna dari tidor je kat bilik.........


nytezzzzz semua!!!
3:29 AM | 5 comments | Read More

Budak Universiti Memang Tak Ade Otak Ke?

Written By Hafiz Rahman on Friday, August 20, 2010 | 10:42 PM

Venue  :Bilik study 
Feeling : sangat bengang
Sebab :: citanya kat bawah.


sebelum apa2 mohon maaf kepada semua budk2 universiti ...tajuk tu bukn ditujukn kpada semua tetapi hanya segelintir


aku taw la lagi 3 minggu nak raya...dan aku tau la mak bapak korang banyak duit nak beli mercun...tapi ko nak main..jauh2 la...yang pegi baling kat dalam kolej tu buat ape?ingt kolej ni bapak ko punya ka?orang lain pon bayar yuran sama je cam ko byar....xdak perangai cam ^&%^& cam ko pon....


tak pikir ke orang nak study ke...nak sembahyang ke...otak ade xmau pakai ...letak kat bawah tapak kaki...bila cakap bodoh marah...cakap bangang melenting...tapi memang kenyataan ....belajar tinggi2 tapi otak tetap dibawah kaki....


lagi satu...aku n semua penduduk kolej nie sgt bengang sebab orang yg baling mercun tu pengecut...baling dari dalam bilik kuar tgkap dari tgkat atas...pastu duduk senyap dalam bilik....aku cabar..klw kau lelaki....kuar baling depan2....tak payah nak tunjuk samseng tapi pengecut ...adik aku lagi berani la.....siotttt!!!!


maaf semu...tone agak ganas malam nie...korang pon akan rasa cam nie....sekali dua xpa...ni tiap2 malam buat perangai bodoh tu....tggu la aku bawak bom..satu kolej nie runtuh!!!
10:42 PM | 6 comments | Read More

Bersama Doakan Kesihatan Ibu Rakan Blogger AZURARAHMAN

entry nie dibuat selepas aku terbaca entry dari blogger AZURARAHMAN berkenaan kesihatan ibu beliau....sangat simpati dengan nasib yang menimpa beliau....


 jadi inisiatif ini dibuat untuk mengajak semua rakan blogger mendoakan semoga ibu kepada saudari AZURARAHMAN sembuh dari penyakitnya....moga dengan keberkatan Ramadhan, doa kita akan dimakbulkan Tuhan....


anda boleh baca tentang keadaan kesihatan ibu saudari AZURARAHMAN di entry 


Tolong doakan kesihatan mak...


bagi blogger tang prihatin...boleh jugak buat entry ,copy paste sini pon xpe....lagi rmi tau..lagi banyak doa akan termakbul....sekian
2:33 PM | 5 comments | Read More

Cara Masuk Agama Kristian

sangat terkejut bila bukak blog stats aku...sja nak check search keyword untk minggu nie..tgk nie

ikut urutan dari atas ke bawah....

aduhh sape la yang nak masuk agama kristian tu...aku ni blogger Islam la...nama pon Hafiz ....aduhhhhhh....

janga marah dengan tajuk di atas...bukan bermaksud apa apa....entry ini tidak besifat perkauman dan agam ok...please dont sue me..haha

9:40 AM | 2 comments | Read More

Yahoo!!!Menang Contest....

Written By Hafiz Rahman on Thursday, August 19, 2010 | 9:36 PM

actually dari semalam g aku dapat taw aku pemenang untuk kontest 

waaaaa happy gila aku bila dapat taw...actually nie first contest yg aku menang....saja2 try join ..dah nama rezeki....=))))

tapi kn..sebenarnya pemenang dah diumum sejak 30 Julai lagi.....adussss...but aku baru perasan semalam....tupown after organiser contest nie bagitau di komen.....huhu....sorry sebab menyusahkan anda ....terlewat 19hari bagi alamat...kalau tidak dah lama aku dapat adioah tu..hahaha...apa hadiahnya aku pon xtahu...rahsia besr nie....xsabar!!!!...haha

thanx kepada owner blog celoteh rasp sebab sudi menjadikan aku salah seorang dari pemenang...=))
9:36 PM | 6 comments | Read More

TiPS!! Dilema Follower Beribu Tapi Visitor Ciput..kenapa???

selamat bersahur semua....rasanya lama aku tak buat entry tips2 mcm nie...yela...sapa la aku kn nak bagi tips2 ...aku pon xseberapa...blogger biasa ja...xmacam mereka2 yang lebih hebat tue....


hari ni nak bagi tips...tentang follower....ok fine jgn kutuk...follower aku tak ramai.=)..


persoalannya....

  1. bergunakah follower ramai??
  2. kalau tak ramai follower xpopular kah>?
  3. kalau follower tak ramai entry kita orang tak baca ka??
persoalan persoalan macam nie mesti selalu buat kita lebih bersemangat untuk tarik lebih ramai follower kn??most of bloggerz2 especially the new one...berlumba2 untuk tarik orang ramai follow blog mereka...sesetengah berpendapat kalau follower ramai..maknanya dia blogger yang famous....

mungkin sesetengah blogger x setuju dgn aku...but bagi aku...follower ramai2 xpenting pon kalau setakat follow je..n that is the last time dia datang blog kita...ada sesetengah blogger...tgk follower beribu riban...tapi entry mengarut2..yang online setiap kali cuma 1,2 orang je....lain pulak situasi dgn blogger2 yang betul2 ada idea bernas dan menarik...even follower baru berpuluh2...tapi visitor meletup gua cakap lu...

kenapa wujud situasi follower beribu tapi visitor sikit???

  1. sistem paksaan kepada blogger lain untuk follow...contoh ayat ..""saya dah follow..please follow balik"..."follow la saya..then saya akan follow awk balik"
  2. ada follower ramai...tapi blog bersawang xpernah hapdet...
  3. entry mengarut2....tau la blog ko ,ko pnya pasal nak buat apa..tapi kalau setakat potong kuku pon nak bagitau...amende???ada ka orang akan search kat Google..'blogger...dot3...potong kuku'...adehhhhh
  4. tajuk entry xmesra pengguna...ini sangat penting....jangan sesekali gunakan tajuk entry "entry 1"...."entry 2"...sapa la nak baca entry kau nnt

inisiatif unTuk bagItau kat orang kita dah follow.....cukup la setakat bisik di shoutbox n bagitau....saya dah follow awk....xperlu nak pksa or berharap dia akan follow kita balik....itu hak individu..hak masing2...


ok setakat tu ja tips hari nie....bye3
6:33 AM | 12 comments | Read More

Roslin Hasyim Bercerai Lagi..curang dengan Raja Azmi????





hari ini kecoh lagi cerita pemain badminton kontroversi negara....untuk hari nie....roslin lebih popular dari artis2 tanah air....ceritanya menjadi tajuk kebanyakan blogger2 yang bijak mencari peluang untuk menarik trafik....cerita panas macam nie mesti orang akan banyak search....


actually...kita belum mengetahui kisah sebenar ura2 mengenai isu perceraian ini....so aku rasa...ada baiknya kurang bercakap...masalah rumah tangga orang lain...tak perlu rasanya kita masuk campur lebih....inilah bahananya jadi ikon yang dikenali masyarakat...apa2 yang dibuat akan diperhatikan masyarakat...tersilap langkah sikit...buruk padahnya....bertubi2 serangan akan datang....nak popular....kna la tahan semua tue


berbalik kepada cerita Roslin hasyim....kalau betul benda nie jadi...bagi pendapat aku...rasanya Roslin masih belum serik dengan perceraian....kalau perkahwinan pertama hanya bertahan selama 12 Hari saja.....untuk kali nie...kalau tak salah baru sebulan...maaf jika tersalah info....even aku belum berkahwin...but aku rasa perkahwinan xsepatutnya dijadikan mainan ...ini bukan perkara mainan...maruah diri dan orang lain boleh jadi taruhan tmbah2 dia tu semua orang kenal....apa la orang sekeliling akan fikir....bukan pertama kali...tapi kali kedua dan jangka masa perkahwinan kedua2nya sangatlah singkat....xsampai setahun....


hari ni jugak ..nama Raja Azmi tiba2 jadi popular....tumpang sekaki popular Roslin Hasyim.;...sebab apa....sebab gosip mengatakan Raja Azmi adalah orang ketiga tersebut...betulkah....???


blog ISUHANGAT dalam entry  Raja Azmi bongkar rahsia perceraian Roslin Hashim ada menceritakan tentang pengakuan Raja Azmi...pengakuan apa???boleh baca sendiri disana.....





1:55 AM | 3 comments | Read More

ESQ For Free...Perlu Tak Aku Join???

Written By Hafiz Rahman on Wednesday, August 18, 2010 | 7:23 PM

salam semua....sebelum terlewat nak ucalkan selamat berbuka kepada semua rakan blogger,,,,

actually aku dalam dilema...ada 2 benda yang bertembung untuk minggu nuie...


  1. ESQ Free of charge....anjuran UiTM...kalau nak pergi sendiri mau beratus2 habis...ini free ja....2hari lagi....confitm macam2 benda menarik aku akan dapat
  2. sabtu nie ada Bengkel Insurans...salah satu subjek wajib untuk sem nie....lecturer cakap compulsory for all part 5 Diploma In banking....aduhhh!!
apa pendapat anda semua????mna satu aku perlu join r???
7:23 PM | 4 comments | Read More

Dianiaya Sampai Tinggal Seluar Dalam

sebenarnya aku simpati dengan "dia"nie...teraniaya dek kerana kerakusan manusia itu sendiri....entah apa la yang difikirkan manusia tu sampai tergamak buat macam ni kat dia...dia langsung tak bersalah apa apa....mentang2 la dia xboleh bercakap....xboleh marah...dianiaya sampai macam tue...malas nak cita....nahhh tgk sendiri gambar nie.....
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
..

..
.
.
..
.
.
.
.
.
..
.
..
.
.
.
.
.

.
..

.
.
.
..
.
.
........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..

..

.
.
..
.
.
.
.
.
..
.
.
.

.
.
.

.
.
.
..
.
.
.
.
..
..
.

.
.
.
.
.
..


haha jangan marah naa.....=P

8:57 AM | 5 comments | Read More

Ambil Perhatian!!Produk Popular Yang Merbahaya

Written By Hafiz Rahman on Tuesday, August 17, 2010 | 10:27 AM

actually info nie dapat dari blog ardinihumaira dalam entry terbarunya iaitu 


Produk disenarai hitamkan | Idam Nak Cantik Jadi Gila?


terkrjut jugak sebab produk2 yag dilistkan adalah produk2 yang iklannya selalu keluar TV....tak sangka pulak.....lets take a look at this info


Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:

  • Kintop

  • Body Beaus

  • BMI-9 Xylimming Capsule

  • Senna Plus Capsule
    Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:

  • Lami
    Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:

  • Obexlim

  • Slimax Coffee

  • Beaute Fit Body Contour

  • Body Trimz
    Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:

  • 357 Nasal Spray
    Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:

  • Makjun Taufiq Dua Istimewa

  • Majun Dua Istimewa

  • Ginseng Jin Fui Wan

  • Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga

  • Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)

  • Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule

  • Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill

  • Makjun Syafiq 3 Istimewa

  • Reepo
    Produk berasas makanan yang mengandungi steroid: 

  • Air Ikan Haruan
    Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:

  • Eriesya Spa Beauty Cream

  • Atika Beauty Renewal Cream

  • Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya

  • Ratna Sari Whitening Night Cream

  • Tia Amelia Krim Jeragat

  • Chantique Whitening Night Cream

  • RZAC White Pearl Cream

  • Nuriz Day and Night Cream

  • Elite Rias Er Cream

  • R&Z Whitening Night Cream

  • Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream

  • Pigmentation Recovery Complex

  • Zara Rejuvenation Cream

  • Natasya Krim Herba Gold

  • De Putih Night Cream
    Produk tradisional berdaftar ada antihistamine

  • Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill
    Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine

  • Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan

  • Qian Tong Dan

  • Raja Ubat Resdung

  • Coral Plus UA 350MG   



  • so ,kepada semua pengguna...terutamanya kaum wanita....dinasihatkan supaya lebih berhati hati dalam menjaga kecantikan...jangan nanti menyesal tak sudah..nak cantik...tapi buruk jadinya.....=)


    p/s : aku tak pernah pakai menda2 macam nie....so aku terselamat la..haha
    10:27 AM | 6 comments | Read More

    Refresh:: Mimpi Bertemu Rasulullah

    entry nie adalah kali kedua diterbitkan dan direfreshkan semula seperti yang pernah aku bagi tips dalam entry INI ...entry asal adalah dalam entry  MIMPI BERTEMU BAGINDA RASULULLAH!!

    sempena Ramadhan,aku nk berkongsi sebuah kisah benar yang terjadi kepada seorang hamba Allah yang sgt2 beruntung bernama Syamimi...saudari Syamimi diberi kesempatan untuk bertemu dengan Rasulullah...Subhanallah!!!kisah ni diambil dari blog saudara AZRAI AHMAD ZAMRI .terima kasih untuk saudara Azrai!!
    .
    .
    .

    BACA SAMPAI HABIS!!UNTUK KEBAIKAN KITA BERSAMA

    Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

    Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006.

        Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud 'kesayanganku', jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik.

         Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi' dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah di universiti ini.

        Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya. Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu' 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu' itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah sepanjang hari.

        Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama' yg faqih dalam ilmu perubatan islam serta akhir sekali bertemu sorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al-Baqarah.

        Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi utk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yg digagahkan, beliau ke bilik air utk berwudhu' dgn memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu', beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yg menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik, beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit yg mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, "Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat drpd Rasulullah s.a.w. sendiri.."

        Kemudian beliau pengsan. Sahabat2 sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, sahabat2nya telah pun 'forward message' pd rakan2 yg lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dgn nombor2 ahli keluarganya utk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dgn tenang dalam waktu qoilullah, beliau bermimpi. Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dgn tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya.

       Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dgn wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah..indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dgn hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, "Assalamu'alaikum, ana Rasulullah.." Subhanallah..baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan "Enti fil masjidi" (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar!

       Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta' ala; "InnaAllahama' assobirin" (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar). Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp diterjemahkan di sini) ; "Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dgn sakit yg enti tanggung selama ini, dan dgn berkat Al-Quran yg enti pelihara di dlm hati, maka Allah bukakan hijab utk enti nampak ana.." Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya "Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!". Ya Rasulullah... Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yg begitu besar buat dirinya.

        Kemudian Nabi katakan lagi; "Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti.." Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; "Ummati.. ummati..ummati..." dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata  Baginda yg suci mengalir utk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi. Beliau merintih, "Jangan pergi Ya Rasulullah.." tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua'lam...

        Sedar daripada tidur yg amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya "Jangan pergi Ya Rasululah..." Beliau kemudian menceritakan kpd para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi krn kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak.

        Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi drpd kalimah Alhamdulillah utk di rafa'kan pada Allah atas ni'mat yg begitu besar yg Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dgn ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yg lebih tinggi dr Hamdalah, pasti akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi utk kesakitan ini.

        Usai solat Zuhur, rasa sakit yg ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yg sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri utk tidak menangis. "Apa sangatlah sakit yg aku tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi utk melihat Baginda Nabi s.a.w.."

        Kemudian beliau tidur. Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan "Ya Allah, apa lagi yg hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah..." Kemudian dgn izin Allah, datang empat orang yg berpakaian serba hijau. Salah seorang daripadanya mengatakan; "Assalamu'alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa' ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin 'affan dan Ali.." Subhanallah..Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yg amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dgn wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina 'Ali yg agak kecil orangnya.

       Para Sahabat mengatakan; "Kami diutuskan oleh baginda Nabi utk membantu enti.."  Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud:
    "Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yg kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan 'sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.' Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) denagn isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dgn sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu.."

        Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar. Subhanallah..waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yg sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dgn tubuh yg baru. Hilang segala kesakitan yg setahun lebih ditanggung beliau dgn sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan; "Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar.." Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia pun pergi meninggalkannya.

        Selesai mimpi indah yg kedua ini, beliau bangun dr tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dgn mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamduliLlah..dgn mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. "Ya Allah, penyakit ana dah sembuh.." Semua sahabat yang ada di situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu'. Dengan tubuh yang 'baru', beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. "Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yg bersyukur atas nikmat yg telah Engkau berikan.."

        Beliau berpesan pada kami; "Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar..."


    semoga kita juga mendapat kesempatan untuk bertemu Rasulullah...InsyaAllah...



    7:54 AM | 1 comments | Read More

    Keajaiban Kalimah Allah...anda perlu cuba sendiri!!!Subhanallah

    Written By Hafiz Rahman on Monday, August 16, 2010 | 10:20 PM

    note ini aku dapat dari facebook saudari  Zahratul Auliah Binti Mokhtar


    anda boleh cuba buat sendiri dan rasai sendiri keajaibannya....Subhanallah


    Cuba lihat pd titik pd kalimah ALLAH selama 10 saat dan alihkan 
    pandangan pd dinding kosong.. lihatlah keajaibannya. ...subhanallah.. 
    rasa sgt KAGUM dgn ilusi mata kurniaanNya ini..







    ...........
    10:20 PM | 0 comments | Read More

    Hanya Nasi Bungkus Peneman Berbuka


    baru berbuka 10 minit yang lau...makan sikit ja hari nie....ntah sebab apa tak lapar pulak hari nie....nasi sikit je aku makan...ayam seketul....air kopi 3 in 1....simple....xde kuih muih...xde murtabak...tu ja juadah untuk berbuka petang nie


    macam nie la kehidupan budak2 u yang jimat duit untuk benda2 lain....kalau kat rumah...sampai bulat perut makan...tapi disini...makan apa yang ada sahaja......Alhamdulillah....rezeki Tuhan....but aku rasa ada bagus jugak kalau hari2 aku makan simple macam nie...modal sekali makan cuma RM3...air bancuh sendiri....nanti sahur makan ala kadar je....kalau xde nasi makan roti je...lagi jimat....


    n the best thing is...aku boleh diet sikit...dah berat dah aku sekarang....ramai dah cakap aku gemok...yeke....xkot..haha....


    bila kita makan...dengan juadah yang banyak...cuba bayangkan saudara mara kita di Palestin...di negara2 yang dilanda perang....makan apa yang ada ja....kita disini...mewah...kadang2 sampai buang2 makanan yang xhabis tue....membazir ja...kan bagus kalau membeli tu sekadar mampu dijamah je...bukan ikut hawa nafsu ....


    semoga ramadhan kali ini...membawa Rahmat kepada kita semua.....selamat bertarawikh=)
    7:59 PM | 0 comments | Read More

    BLOG UNDER MAINTENANCE

    seperti yang anda lihat...template dah berubah wajah.....but aku still xcukup masa untuk edi semua template....amik masa sikit sebab agak bz dgn keja n stud


    akan diupdate dari semasa ke semasa...so stay tuned here=)


    nak letak nuffnang pon xsempat lagi =(
    1:30 PM | 0 comments | Read More

    Perlu ke Tukar???

    update pendek dan laju!!!

    baru lepas sahur.....tetiba buka blog..rasa cam boring je....tetiba rasa nak tukar template....perlu ke???huhuuhuuu

    template ni macam borink je tgk...lagi satu....tetiba aku rasa bosan dgn disquss comment sebab dah lmbap sgt...dulu ok je..



    5:45 AM | 2 comments | Read More

    BULAN PUASA MANUSIA YANG JADI SYAITAN

    Written By Hafiz Rahman on Sunday, August 15, 2010 | 3:53 PM

    dah beberapa hari xupdate blog nie...agak sibuk dengan kerja2 yang masih lagi menimbun2,,,belum terlambat rsanya untuk aku ucapkan ahlan wasahlan ya Ramadhan kepada semua rakan2 blogger.....semoga kita semua mendapat keberkatan,.,,.


    datangnya ramadhan atau bulan puasa...bermakna segala2nya dalam hidup kita....terbatas....tak seperti bulan bulan sebelumnya...makan ,minum,perkara2 membatalkan puasa...semuanya terbatas kepada kita....terbatas yang dimaksudkan adalah batasan2 yang telah Allah perintahkan kepada semua umat islam supaya mereka lebih tabah,,,lebih besabar...lebih kuat untuk menghadapi segala cabaran.....


    dari kecil lagi kita dah diberitahu kelebihan bulan Ramadhan itu sendiri...salah satunya .syaitan dibelenggu atau diikat dan tidak dapat mengganggu umat islam  menunaikan ibadat puasa dan ibadat lain2....tapi...seperti yang kita tengok...bulan puasa ka...xpuasa ka....sosial masyarakat seakan tak ada perbezaan...masih buat benda2 yang xpatut dibuat ...ada manusia2 jahil yang memberi alasan jika ditanya kenapa buat benda jahat/???alasannya....syaitan yang hasut..dah tahu syaitan tu hasut yang pergi ikut sapa suruh....sekarang....bulan syaitan dibelenggu...nak bagi lagi alasan tue???kiranya sekarang nie kau la syaitan sbb kau berperangai buruk sama ja macam syaitan xkena ikat....persoalannya...MAHUKAH KITA MENJADI SEPERTI SYAITAN???


    jadi....sama samalah kita berdoa...semoga Ramadhan tahun ini membawa seribu satu pengertian dan kebaikan kepada kita...apa yang tak betul...kita betulkan....yang kurang..kita tambah....


    enry kali ini sekadar menegur diri sendiri yang banyak kekurangan dan berkongsi dengan  rakan2 semoga kita semua mendapat kebaikan=))




    SALAM RAMADHAN!!!
    3:53 PM | 0 comments | Read More

    Labels

    TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)