SEMAKAN STATUS PERMOHONAN BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA[BR1M]| STATUS PERMOHONAN BANTUAN RM500

Written By Hafiz Rahman on Saturday, January 14, 2012 | 8:46 AM

semak br1m , result list br1m ,www treasury gov my kelayakan bantuan rm500 ,status skim br1m ,lhdn gov my br1m semak ,Result www lhdn gov my ,www br1m semak permohonan ,www lhdn/br1 ,borang upu online 2012 ,borang rayuan br1m ,semakan permohonan bantuan 1m ,semakan permohonan borang rakyat 1 malaysia lembaga hasil dalam negeri ,semakan upu2012 ,semakkan BR1M ,Status bantuan rakyat 1 malaysia ,u p u gov my, semakan bantuan rm500,www.lhdn.gov.my br1m, semakan status permohonan br1m, semakan bantuan rakyat 1malaysia, semakan br1m lhdn, semakan bantuan rakyat 1 malaysia, semak bantuan rm500




UPDATED: Sila klik pada link berikut untuk Permohonan BR1M 3.0 Tahun 2014 . 



HARAP MAKLUM. PLEASE BE NOTED !! INFO YANG DISEDIAKAN ADALAH TALIAN HOTLINE. TIADA SEMAKAN ONLINE DISEDIAKAN SETAKAT INI. SILA FAHAMI MAKSUD TAJUK "SEMAKAN ONLINE" DI ATAS MERUJUK KEPADA CARIAN CARA CARA SEMAK BR1M SECARA ONLINE DAN BUKAN SEMAKAN SECARA ONLINE. 


Salam , umum dah mengetahui yang permohonan Bantuan Rakyat 1 Malaysia[BR1M] yang berupa bantuan tunai RM500 telah pun di lanjutkan ke 10hb Februari 2012.

Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan dilakukan selama dua bulan bermula 15 Januari ini dalam bentuk baucar tunai, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Bagi mereka yang telah pun membuat permohonan sebelum ini , semakan status permohonan anda sama ada diterima atau ditolak boleh dibuat.

Cara semak secara hotline :
  1. Hubungi talian Hotline 1-800-22-2500 atau 1-300-88-3010 mulai 16 Januari 2012. Talian hotline akan dibuka bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00petang .



    Bagi anda yang tidak dapat menyemak menggunakan sistem hotline, jangan risau kerana mereka yang berjaya dalam permohonan akan mendapat surat yang akan dihantar terus ke alamat yang diberi semasa membuat permohonan. Harap bersabar . 

Bagi pemohon yang tidak berjaya, rayuan untuk permohonan boleh dibuat dengan mengisi borang khas yang boleh diperolehi di Pejabat LHDN dan agensi agensi berkaitan. Borang tersebut juga boleh diakses secara dalam talian. DISINI




 KAMERA NIKON PINK !!klik untuk baca 

8:46 AM | 60 comments | Read More

Video Ongbak Rindu (Parodi)

Written By Hafiz Rahman on Friday, January 13, 2012 | 7:00 PM

First time aku tengok, rasa macam errr tah pape je tak berapa nak faham sangat sebab aku just tengok cam2 tu je filem Ombak Rindu nih. But then aku tengok untuk kali kedua , rasa macam ok gak budak ni. Idea dah ada cuma mungkin tak sesempurna video Matluthfi buat . But ok la. Idea ada dan boleh buat orang gelak dan orang tak menyampah tengok. That’s the important thing . Dan , aku sedar yang video ni dah di share banyak dah dalam fb hari ni. Free je popular budak ni. haha. Jom tengok..

Ongbak Rindu(Parodi)

aku suka part merajuk tuh. Tah hape hape je merajuk . Idea bernas untuk bagi orang gelak. Keep it up . Maybe ke depan boleh jadi macam Matluthfi or AnwarHadi . Who knows?and FYI jugak, nama didalam Youtube Channel adalah IMANSYIPPO. Dan yang bestnya..Instead of Matluthfi dan AnwarHadi , dia ni jugak asalnya dari Kedah. Negerikuuu

7:00 PM | 1 comments | Read More

Ribuan Mangga Kunci Di Pagar Tanda Cinta

Ribuan mangga kunci yang diletakkan pada pagar sebuah jambatan kereta api di Rhine, Cologne

Mangga itu diletakkan oleh pasangan kekasih di Jerman.

Menurut agensi berita AP, pasangan itu akan mengunci mangga tersebut manakala kuncinya dibuang ke dalam Sungai Rhine.

Mangga itu turut ditulis perkataan cinta dan dilukis dengan gambar hati.

4:38 PM | 0 comments | Read More

7 Sebab Kenapa Seorang Blogger WAJIB ada WLW + Download WLW Disini




apa itu WLW??WLW adalah Windows Live Writer ..satu produk dari windows yang sangat berguna kepada web producer dan jugak blogger..most of blogger2 Malaysia menggunakan draft yang disediakan oleh blogspot,wordpress or others web producer yang mana untuk post atau buat entry ,korang akan gunakan dashboard yang memang dah sedia ada ...kelebihannya..simple..tapi banyak kurangnya...
kita tengok pada blogspot sendiri...hanya ada beberapa jenis word ja yang disediakan dan in case kalau nak buat jadual..tak ada ..


penyelesaianya?


Windows Live Writer…rasanya dah banyak blogger yang buat entry pasal nie..tapi aku nak menambah perisa ja…kot2 masih ada yang still tak tahu application nie wujud kat dunia nie…sekurang-kurangnya bila orang tanya apa tu WLW kita tau la jugak nak menjawab kn..tak la nampak sangat buta IT..haha


kenapa aku cakap WLW nie wajib ada untuk semua blogger?ok jom kita tengok featured dia…menarik
1
1.semasa kita menaip entry…background preview akan menjadi exactly macam blog theme…so sebelum entry dipublish..korang dah sedia tahu macamna entry tu akan jadi selepas dipublish…WLW akan install blog theme secara automatik semasa internet disambung n simpan setting tu…so kalau in case korang balik kampong tak ada line or broadband tak bayar…still boleh create entry bila2 masa dan disimpan dalam bentuk yang betul-betul akan dipublish nanti..korang jugak boleh preview entry dalam bentuk asal blog walaupon internet tak dak time tu…contohnya macam nie…


image
gambar kiri ni  aku printscreen n paste disini masa internet offline….still can got the real blog theme isn’it?senang kn?tak payah nak tunggu internet ada baru nak buat entry….bila2 pon boleh buat!!










seterusnya
2

2. bagi dashboard biasa..cuma ada beberapa jenis font ja untuk create entry…dengan menggunakan WLW..semua jenis font yang ada dalam laptop korang kini boleh digunakan untuk create entry dan membuatkan entry lebih menarik dengan font yang bermacam-macam…saiz font pulak boleh diubah-ubah sesuka hati


3

3. yang menarik tentang memasukkan hyperlink di WLW..cuma perlu copy link..then klik insert hyperlink…automatik window macam gambar diatas akan muncul dan link dah sedia ada..tak payah copy dan paste…masukkan ‘text to be displayed ja’..dan yang lebih menarik…korang boleh settingkan sama ada nak link tu diopen dalam window yang sama atau di new tab..menarik kn??


4

4. featured yang bermacam-macam..seperti yang dah aku highlightkan warna merah di atas,,,dalam entry korang boleh masukkan table,hyperlink, picture , photo album, video, map, post tag, emoticon dan jugak lain-lain plug-in yang sesuai…hidup makin senang kalau ada WLW nie…


5
5.kalau di dashboard biasa…masukkan tag tak menarik..tapi di WLW..cuma perlu mark atau create tag baru untuk entry yang ditulis…senang.mudah dan cepat pluz mesra betulll


cats


6. selepas habis menulis entry…ada 3 pilihan yang boleh dibuat oleh penulis…
  1. Publish terus ke blog…entry terus akan dipublish atau scheduled publish
  2. boleh post draft to blog..featured nie bermaksud entry yang ditulis di WLW akan terus dihantar ke dashboard dalam bentuk draft…tunggu masa ja untuk dipublish
  3. boleh simpan di store simpanan WLW atau anda boleh simpan entry yang ditulis dalam laptop masing-masing..yang nie berguna bagi yang ada masalah dengan internet tak ada or tak bayar…bila dah ada connection ja…boleh terus publish ..


7


7. dan yang terakhir sebelum aku tertinggal…copy gambar ke dalam WLW bukan setakat semudah ABC tapi ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ…sangat-sangat la senang hidup nie…untuk yang nak masukkan printscreen ke dalam entry…cuma ctrl+alt+printscreen then terus paste di WLW..tak payah disimpan di dalam komputer dulu ..setting ni jugak berfungsi untuk copy paste gambar dari blog lain ke dalam entry..cuma right click..copy image dan paste di WLW…senang dan mudah….dan gambar yang dimasukkan boleh diubah saiznya sesuka suki hati..cuma tarik di penjuru gambar (anak panah)…




okay dah cukup 7 sebab kenapa seorang blogger wajib ada Window Live Writer…so cepat2 dapatkan Window live Writer dan Windows Live Essential..boleh klik download dibawah..





Windows Live Essential 2011
Lepas dah download link di atas, sila pilih produk yang ingin anda install. Ada pilihan . Dan paling penting jangan lupa tick pada kotak Writer. Kalau tak , tak jadi la Window Live Writer ni.


 

Nota : gambar dan featured adalah berdasarkan

Windows Live Essentials 2011 dan Windows Live Writer 2011

1:30 PM | 32 comments | Read More

2 Alternatif Terbaik Gantikan Shoutmix

Surely before this ramai yang menggunakan perkhidmatan Shoutmix untuk kotak pesanan di blog atau website masing masing. Dan bermula 1 Januari 2012 yang lalu, kita dah sedia maklum tentang tamatnya khidmat shoutmix free dan mereka hanya menawarkan pakej premium atau berbayar . Pastinya ini satu “bebanan” terutama kepada mereka yang hanya berblogging untuk tujuan peribadi dan bukan mencari keuntungan. Pastinya nak yang free saja.

Hari ini aku nak bagi 2 alternatif terbaik untuk menggantikan khidmat free shoutbox dari Shoutmix. Mungkin ramai yang prefer Cbox tapi aku tak masukkan Cbox sebab macam tak berapa nak berkenan la. Agak menyusahkan sikit. Setiap kali nak tinggalkan pesan kena isi semua maklumat diri. Tak ke itu menyusahkan readers kita yang datang ?

Kini anda boleh menggunakan khidmat shoutbox FREE dari :

image

busuk.org , satu laman ping terkenal di Malaysia menawarkan widget shoutbox secara percuma dan mudah untuk digunakan. Apa ciri ciri menarik shoutbox dari busuk.org ini?

  • Real-time chat - Maknanya anda tak perlu lagi nak refresh shoutbox anda setiap kali nak tengok mesej baru
  • Custom smilies - Kami menyediakan hampir 100 bentuk emoticon smilies untuk anda. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan smiley anda sendiri dan boleh pilih sama ada ingin menggunakan bersama smilies kami ataupun menggunakan smilies anda sahaja.
  • Customizable - Anda juga boleh customize color shoutbox anda mengikut color yang anda sukai atau bersesuaian dengan laman web anda
  • Word filter - Tak suka dengan sesuatu perkataan? Anda boleh filter perkataan tersebut dan menggantikannya dengan perkataan yang lain.
  • Ban system - Anda boleh menggunakan ban system kami untuk menghalang sesiapa sahaja daripada menggunakan shoutbox anda
  • Online user counter - Memaparkan bilangan user online yang sedang menggunakan shoutbox anda
  • FREE! - Dan yang paling penting sekali, shoutbox yang kami sediakan ini adalah percuma! (SUMBER)
  • FUNGSI TAMBAHAN

  • Ban URL - Menghalang sebarang laman web atau email yang tidak diingini dihantar ke shoutbox anda.
  • Scrollbar Color - Menukar warna pada scrollbar shoutbox anda.
  • Website Locking - Membenarkan shoutbox anda hanya boleh di access melalui laman web anda sahaja.
  • KLIK UNTUK DAFTAR SHOUT BUSUK.ORG


    ALTERNATIF 2

    image

    Anda juga boleh menggunakan shoutbox FREE yang disediakan oleh  (sama macam yang aku sedang gunakan sekarang ) iaitu FIBOX. Fibox memudahkan anda untuk meninggalkan komen kerana ia disertakan dengan button login via facebook. Jadi anda hanya perlu tekan pada simbol fb dan anda akan terus login menggunakan facebook profile anda. Sangat mudah dan cepat tanpa perlu menaip nama dan link blog anda lagi .

    image

    Fibox juga dilengkapi dengan SMILEY yang mudah digunakan . Cuma tekan sahaja.

    image

    KLIK UNTUK DAFTAR FIBOX

    **LIKE FACEBOOK PAGE FIBOX


    Kalau dari pandangan aku, aku lebih prefer Fibox sebab ia sangat mudah digunakan. Terpulang kepada individu mana yang mereka suka kan? Harap membantu kepada anda yang memerlukan. Sekian

    10:00 AM | 1 comments | Read More

    Blog Farah Lee | Kunfayakun | Gambar Terbaru Farah Lee dan Ally Iskandar

    • ally iskandar dan farah lee
    • ally iskandar nikah 20 januari 2012
    • ally iskandar farah lee
    • ally kahwin fara 
    • farah lee kahwin
    • farahin ally iskandar
    • perkahwinan ally iskandar dgn farahin

    Nama Farah Lee tiba tiba meletup sekitar bulan September tahun 2011 selepas Ally Iskandar putus tunang . Nama Farah Lee ini menjadi sebutan dan keyword carian kerana Ally Iskandar dikatakan mula rapat bersama gadis yang sedang belajar jurusan kejuruteraan mekanikal di Korea ini. Alhamdulillah kalau dilihat, personaliti muslimah Farah Lee memang sangat sesuai dengan Ally yang kita tahu sememangnya cool dan tiada gosip panas.

    Tahu tak yang Farah Lee juga ada sebuah blog? Mesti ramai yang teruja kan? Dan pastinya selepas ini, blog Kunfayakun milik gadis Terengganu ini akan menjadi seperti Jejari Runcing yang satu ketika dulu meletup dek kerana kisag putus tunang beliau bersama Apex (Khairul Fahmi Che Mat) .

    Setakat entry ini ditulis, Fanpage Farah Lee sudah mempunyai sebanyak 11498 likers dan pastinya ia akan bertambah lebih banyak selepas ini.

    ♥ KunfayakuN ♥

    Sejuk hati bila membaca semua entry entry dalam blog Farah Lee ni. Memang sangat sesuai Ally Iskandar dapat isteri macam ni. Sejuk hati mak mertua . Jom ke blog farah lee :

    InsyaAllah katanya mereka akan melangsungkan pernikahan mereka pada 20 Januari ini. Boleh rujuk entry Ally Iskandar dan Farah Lee Kahwin 20 Januari 2012 oleh Darkbatman.

    SUMBER GAMBAR  : FANPAGE DAN BLOG FARAH LEE

    8:00 AM | 5 comments | Read More

    RM10,000 Ganjaran Untuk Tangkap ‘Pengebom’ di Mahkamah Jalan Duta

    KUALA LUMPUR, 12 Jan – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menawarkan ganjaran RM 10,000 kepada pemberi maklumat insiden letupan bom di Kompleks Mahkamah Jalan Duta ketika keputusan kes perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim Isnin lalu.

    Perkara itu diumumkan melalui laman Facebook milik pasukan keselamatan itu hari ini.

    "Berikutan insiden tiga letupan 'Improvised Explosive Devices (IEDs)' yang berlaku pada 9 Januari 2012 berhampiran Kompleks Mahkamah Jalan Duta, PDRM menawarkan ganjaran sebanyak RM 10,000 kepada sesiapa yang dapat memberi maklumat sehingga tertangkapnya individu atau kumpulan yang bertanggungjawab dalam insiden tersebut," menurut status di laman Facebook tersebut.

    Letupan berkenaan berlaku sejurus mahkamah memutuskan Ketua Pembangkang itu dibebas dan dilepaskan dari tuduhan meliwat pembantunya.

    Menurut Ketua Polis Ibu Pejabat Polis (IPK) Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Salleh, letupan bom berkenaan dilakukan oleh mereka yang mempunyai kepakaran tentang bahan letupan.

    Siasatan polis membawa kepada penemuan alatan seperti jam penggera, sembilan bateri, dan paip PVC di lokasi kejadian.

    Menurut Mohamad, letupan berkenaan sengaja ditimbulkan bagi mencetuskan keadaan huru-hara kerana kawasan perkarangan mahkamah pada ketika itu merupakan kawasan tumpuan orang ramai ekoran perhimpunan pembebasan Anwar 901.

    Mohamad sebelum itu berkata, "bahan letupan tersebut adalah buatan sendiri dengan menggunakan penetap masa, bebola, dan bateri, serta wayar berdasarkan penemuan yang ditemui di kawasan letupan."

    Menurutnya, bahan letupan berkenaan dipercayai diletakkan di bawah kon trafik di luar bangunan mahkamah.

    Letupan tersebut telah mencederakan lima lelaki di luar Kompleks Mahkamah Jalan Duta Isnin lalu sebaik sahaja Anwar Ibrahim dibebaskan mahkamah atas tuduhan meliwat pembantunya.

    Bom pertama meletup sejurus Anwar keluar dari perkarangan mahkamah, dan disusuli letupan kedua selang beberapa minit kemudian berhampiran pencawang elektrik, kira-kira 50 meter dari pintu masuk kompleks mahkamah berkenaan.

    Letupan terakhir berlaku di pusat penjaja tidak jauh dari lokasi pertama dan kedua.

    Pihak polis turut menggunakan khidmat anjing pengesan untuk mencari bahan letupan, namun tidak menjumpai sebarang bahan letupan lain.

    Dia juga mempertikaikan laporan akhbar Utusan Malaysia yang menyatakan bahan letupan berkenaan di bawa oleh salah seorang penunjuk perasaan dan mengagapnya "anggapan kecil media", malah menasihati orang ramai agar tidak menimbulkan sebarang spekulasi berkenaan perkara itu.

    "Saya menggesa orang ramai agar tidak menimbulkan kekecohan dengan mengeluarkan kenyataan sedemikian," katanya.

    Sebarang maklumat berkaitan insiden pengeboman tersebut hendaklah disalurkan kepada DSP Yahya Abd Rahman di talian 019-470 8947 atau Bilik Gerakan  IPK KL di talian 03-2146 0584/0585 atau Bilik Gerakan Bukit Aman di talian 03-2031 9999 / 03-2266 3444 atau mana-mana balai polis yang berhampiran.

    sumber

    6:48 AM | 0 comments | Read More

    Wajib Baca! Kisah Trauma Wardina Saffiyah Dirompak

    Written By Hafiz Rahman on Thursday, January 12, 2012 | 10:18 PM

    Ini adalah nukilan dan luahan hati Wardina Saffiyah yang dirompak pada pagi tadi. Tolonglah baca sampai habis cerita ni sampai habis. Tentang bagaimana sayangnya seorang ibu kepada Allah , suami dan anak anak dan betapa kasihnya sang suami kepada isteri. Dalam nukilan ni jugak, Wardina menceritakan satu persatu kejadian beliau dirompak pada pagi tadi : Boleh rujuk entry Rumah Wardina Dirompak 3 Lelaki Berparang, Suami Dipukul.

     

    Wardina Safiyyah OfficialPage

    Mereka merompak "perasaan selamat" saya

    Selimut saya terbuka! Dibuka! YA Allah seorang lelaki bertopeng menyuruh saya diam “SHHHHHH”katanya. “Barang kemas mana?” “Barang kemas mana?” katanya. Tersedar saya, ini bukan mimpi lagi, rumah saya dimasuki pencuri! Saya cuba tenangkan hati, dan menyorok muka juga tubuh saya. Jawab saya dengan yakin “Saya tak pakai barang kemas, saya tak ada barang kemas” Yang ada pada saya cuma cincin arwah tinggalan nenek saya. Dengan berat hati saya membukanya, “Ini saja yang saya ada, cincin nenek saya, nah ambil” balas saya “Saya memang tak suka barang kemas, tak pakai barang kemas” kata saya lagi, cuba meyakinkan manusia ini bahawa rumah ini memang tiada apa yang dicari. Seribu satu perasaan dan sejuta lagi penyataan memecut laju didalam minda. Kenapa? Bagaimana? Apa akan terjadi? Mana anak-anak saya? Siapa mereka? Mahu apa? Adakah saya akan diapa-apakan?

    Cincin belah rotan dengan tiga butir berlian kecil, mungkin tiada nilai yang tinggi. Namun  itulah peringatan asal usul dan ‘memori’ jati diri ini. Separuh dari diri saya. Tidak tinggi dengan nilai harga,tetapi tinggi dengan nilai jiwa. Cincin arwah Dorris Irene Wilmot yang dipakai ketika perkahwinannya dulu. Dari Scotland ke England kemudian bersama cincin itu juga dia berlayar bersama Leslie James Morgan Wlmot, grandpa saya, ke Australia tatkala perang dunia ke-2. Saya sebenarnya mahu memberinya kepada Amna satu hari nanti ,tapi apakan daya. Memori dan nilai sentimental cincin itu amat tinggi sekali. Tidak apa, kerana memori di dalam diri tidak mungkin dapat mereka curi.

    Namun sebagaimana memori indah itu akan kekal dengan izinNya, memori ngeri ini juga akan terus tersematl dalam diri. Seperti pita video buruk  yang rosak, gambaran kejadian berputar dan berputar kembali dalam ingatan saya. Adakalanya bulu roma saya naik kembali, tangan dan tubuh bergetar dengan sendiri. Wajah mereka kini sering menggangu dan menghantui saya. Saya pasti, ianya mengambil masa untuk di’lupa’kan. Bukan lupa sepenuhnya, namun lupakan ketakutan dan mencari kekuatan kembali. Takut, resah, gelisah dan beribu perasaan lain, bercampur seperti dicampurnya rencah di dalam kuali. Akhirnya, namun akhirnya gulai itu sungguh enak sekali. Akhirnya, saya mengucap syukur Alhamdulillah. Allah mahu membersihkan kami. Musibah demi musibah , membuatkan diri lebih dekat dengan Ilahi, “Syukur Ya Allah”Alhamdulillah” dan “Innalillah” bermain di bibir sejak pagi tadi.

    Saya terfikir, siapakah dia insan ini, sehingga sanggup buat begini? Mencuri demi wang ringgit semata. Ketika dipukul Ikhwan di kaki dan kepala, mereka berkata, “Saya tak kacau orang, saya tak kacau orang” dalam loghat Indonesianya. Ikhwan memberi amaran keapda mereka “Jangan sentuh isteri saya”, “Jangan kacau anak saya”. Ikhwan dikejutkan ketika sedang menemani Imran yang demam, di kamar birunya. Diikat tangan suami tercinta. Setelah Ikhwan menjerit, mengharapkan ada yang mendengar, saya kemudian tergamam ketika perompak itu berkata “Sini, sini” cuba membuka selimut saya.

    Saya berjanji pada diri ,sekiranya orang ini cuba mengapakan saya, saya akan bermatian sehingga nafas terakhir, memepertahankan maruah saya. Saya juga wanita Aceh, darah pejuang mengalir di dalam badan saya. Rupanya Eka saudara saya dari Aceh yang kini membantu saya ditarik dari kamarnya dibawah keatas dan disuruh bersama saya didalam selimut. Saya memeluknya.

    Anak-anak saya? Di mana mereka? Saya tertanya-tanya. Saya berikan dan letakkan keselamatan diri mereka kepada Allah sepenuhnya. Saya yakin mereka selamat. Doa saya setiap lepas solat adalah supaya Allah memelihara mereka, kerana mereka bukan kepunyaan saya, mereka milik Allah. Saya yakin pasti ada diantara doa saya didengari. Saya pasti! Saya yakin! Tidak lama kemudian terdengar tangisan Imran.

    Imran!!! ” jerit saya, tanpa membuka cadar. Ikhwan masuk bersama Imran ke kamar saya. Saya pegang badan panas Imran, dia masih demam, dan Imran terus teresak-esak dalam pelukkan saya. “Naughty man, Ummi” kata Imran pada saya. “Dia hit ayah Imran” katanya. “Imran tak de sword, Imran” katanya. Allah, sucinya anak ini. Belum mengerti apa pun. Ini bukan filem atau kartun anakku.Sword Imran tak akan mungkin membantu. Satu ketika dahulu, perompak-perompak ini juga pernah suci dan comel sepertinya. “Ya Allah pelihara anakkau” bisik saya dalam hati. Tidak lama selepas itu, Amna dan Azra dengan senyap memasuki cadar saya. Kami bertiga memeluk erat sesama sendiri. Sekali-sekali saya mengusap Eka disebelah saya. Saya harus berani untuk mereka. Saya tiba-tiba merasakan Ikhwan duduk dikaki saya. Alhamdulillah kami semua ada bersama.

    Sekali lagi selimut saya ditarik, seorang lagi lelaki bertopeng bertanya “Barang kemas mana?” Ikhwan berkata “Jangan sentuh dia, dia tak ada tudung” MasyaAllah, begitulah suami saya menjaga kehormatan saya. Dalam saat ini pun dia tidak mahu sesiapa pun melihat ‘hak’nya. Saya amat berbesar hati ketika itu. Maka kerana itulah luluh jantungnya melihat gambar saya dahulu di’post’ sesuka hati di alam maya. Kasihanilah saya dan dia. Janganlah buat begitu lagi ya? Pelihara aib orang lain supaya aib anda dan keluarga juga dijaga. Percayalah janji Allah itu benar, ini bukan janji manusia.

    Sekali lagi saya menjawab membalas pertanyaan peromapak ini, “Saya tak pakai barang kemas, saya tak suka barang kemas” Ikhwan mengalih perhatiannya kepada laci dihadapan. “Sini banyak barang mahal” tunjuk Ikhwan. Manusia ini menggeledah laci tadi yang sebetulnya cuma termuat aksesori lama. Rantai, gelang kayu, brooch yang dihiasi permata palsu.  Ya, saya tidak punya apa! Saya bukan penggemar emas dan intan permata.

    Seorang lagi rakannya berhenti dihadapan rak buku kami. Itulah harta saya, buku yang tersusn rapi. Rak demi rak buku didalam kamar. Itulah saja ‘harta’ saya. Ilmu itu emas bagiku. Tak mungkin perompak ini mengerti! Berdirinya dihadapan rak buku itu, dia seolah keliru. Tidak tahu lagi apa harus dibuat dan kemana harus dituju. Dihampiri rak diatas meja tulis, disitu penuh dengan buku lagi, dengan buku nota yang amat berharga bagi saya, segala nota kuliah, seminar dan persidangan ada disana. Saya yakin tidak akan mereka sentuh sama sekali! Juga tersusun di rak itu Quran-Quran saya. Sampainya dia memegang Quran berwarna hijau muda, Ikhwan berkata “Quran tak nak?” memerli sinis dirinya. Dia cuma diam.

    Ikhwan mula membaca Ayatul-Kursi dengan nada tinggi. Dia menyuruh Ikhwan diam. Mungkin tergetar juga hatinya. Saya mengikut. Al-Falaq menyusul.

    "Katakanlah wahai Muhammad “Aku berlindung kepada Allah Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk”

    "Dari bencana makhluk-makhluk yang ia diciptakan” “

    "Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk”   

    “Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan”

    “Dan kejahatan orang  yang dengki apabila ia melakukan dengkinya”

    (Quran, Al-Falaq:1-5)

    Saya, Amna dan Azra memabcanya berulang ulang dengan penuh yakin. Akhirnya semua ini milik Allah jua  “Ya Allah yang memiliki hati manusia, timbulkanah perasaan gentar dan tidak selesa didalam jiwa mereka” doa saya dalam hati. Saya cuma mampu berserah, dan ketika ini terasa makna ketawhidan Illah yang begitu tinggi memuncak di dalam sanubari. Secara tiba-tiba, terdengar motor pak jaga di luar rumah saya. Perompak menyuruh kami diam. Tidak lama selepas itu, mereka beredar. Rupanya Farah anak gadis Pak Fauzi Marzuki, jiran belakang saya ternampak kelibat penyamun ini dari jendelanya. Dan siapakah yang menggerakkannya untuk nampak rasanya? Ya Benar! Allah SWT.

    Air mata saya menitis. Thank you Allah. Kuasa keyakinan itu amat tinggi sekali. Keyakinan bahawa Allah akan bersama orang-orang yang mahu bersamanya. “Ingatlah Aku dan Aku akan mengingatimu” Saya cukup yakin. Janji Allah benar. Ini bukan janji manusia.

    Amna masih trauma, sejurus setelah mereka keluar, setelah polis dan jiran bersama kami. Amna terus muntah. Satu reaksi fisiologi yang biasa bagi kanak-kanak yang trauma. Muntahnya hijau, namun lebih hijau lagi emosinya. Saya akan cuba membina keberaniannya kembali. Satu pertanyaan Amna yang membuatkan saya terhenti. “Why did they do that Ummi?”

    Saya terdiam. Bagaimana harus saya jawab pada anak kecil ini? Ya benar kita semua dilahirkan fitrahnya suci dari dosa. Jawapan saya pada Amna di artikel seterusnya! Ianya  untuk anda fikirkan juga.

    Yang masih trauma,

    Wardina

    nukilan asal dari facebook note Wardina Saffiyah dan Laman Rasmi Wardina Saffiyah

    10:18 PM | 3 comments | Read More

    10 Cara Goda Isteri

    image

    SUAMI mana yang tidak berasa hampa apabila isteri sering menolak pelawaan untuk mengadakan hubungan intim atas alasan penat. Persoalannya adakah para isteri benar-benar jujur dengan alasan tersebut atau sebenarnya tidak mendapat rangsangan yang sempurna daripada anda, para suami.

    Dalam hal ini cuba imbas kembali saat anda dan pasangan mula-mula berkahwin dulu, apa caranya untuk memikat atau setidak-tidaknya membangkitkan mood isteri untuk mengadakan hubungan seks dengan anda. Bagi si suami yang tidak mempunyai idea untuk tujuan tersebut boleh mencuba 10 cara yang dicadangkan ini.

    1) Selepas bertengkar: Dalam hubungan suami isteri, anda tidak akan dapat lari daripada bertengkar. Apabila bertengkar sudah tentu kemarahan meluap-luap dan menjadikan jantung anda berdegup kencang. Selepas anda berdua meledakkan kemarahan masing-masing, anda perlu mengambil inisiatif untuk meredakan kemarahan isteri dengan menghampirinya, merangkul pinggangnya dan berikan ciuman seikhlas hati. Pasti isteri anda tidak menolak dan hubungan seks boleh diteruskan dengan cara yang selembut mungkin.

    2) Bahagia: Sama seperti kemarahan dan kesedihan, kebahagiaan menjadikan seseorang wanita itu tidak menolak untuk melakukan hubungan seks. Justeru tidak hairanlah seorang wanita yang baru menerima bonus, atau kenaikan pangkat atau apa saja yang menggembirakan hatinya di pejabat memberikannya satu perasaan ghairah dan mood yang amat positif untuk melakukan hubungan seks dengan anda.

    3) Stres: Ada wanita yang apabila terlalu stres akan mempunyai semangat untuk melakukan hubungan seks. Pernah seorang rakan memberitahu bahawa dalam satu hari dia mengalami pelbagai dugaan, kertas cadangannya ditolak, kereta mengalami kerosakan dan peliknya pada waktu malam dia mahukan hubungan seks. Kajian menunjukkan bahawa stres atau tekanan meningkatkan rangsangan keintiman wanita. Oleh itu para suami, jika isteri anda stres namun tidak bercadang melakukan hubungan seks, anda boleh menawarkan untuk melakukan urutan aroma terapi kepada isteri dan pastinya keghairahan isteri meningkat.

    4) Cemburu: Isteri memang mudah terbakar jika mendengar suami ada wanita lain, oleh itu jangan pelik jika dalam keadaan sedemikian keinginannya untuk bersama semakin meningkat.

    5) Waktu subur: Wanita sangat mudah terangsang semasa tempoh suburnya (waktu pelepasan telur) oleh itu dua minggu selepas haid adalah saat paling baik untuk melakukan hubungan seks. Pastikan anda tidak terlepas saat tersebut.

    6) Selepas menghadiri majlis: Wanita mudah terangsang dalam situasi romantis, tak perlulah anda hairan apabila selesai majlis, mendengar alunan muzik romantis, berdua-duaan sudah cukup untuk menggodanya untuk bersama anda.

    7) Menonton filem romantis: Kebanyakan wanita menyukai filem romantis dan ia salah satu cara untuk anda membangkitkan mood isteri untuk berhubung intim.

    8)Tinggal-tinggalkan: Berpisah beberapa hari dengan isteri anda membuatkan dia akan merindui anda. Luahan kata-kata rindu berbaur romantis menerusi telefon cukup untuk membangkitkan rasa ghairah isteri untuk bersama anda selepas pulang nanti, cubalah.

    9) Bersendirian: semakin lama wanita tidak melakukan hubungan intim sebenarnya dia pasti akan merinduinya. Tidak salah anda membiarkannya bersendirian jika itu yang dimahukannya, namun sebaik sahaja isteri anda mahukannya jangan lepaskannya, kerjasama daripada kedua belah pihak pasti akan mendatangkan kepuasan maksimum buat anda berdua.

    10) Kreatif: Sesekali cuba buat kejutan dengan memberikan ciuman ketika isteri masak di dapur. Hadiahkan dia sekuntum bunga ros atau coklat, paling tidak ajak dia untuk ke makan malam yang indah bersama anda, pasti ada kelainannya selain menggoda di bilik tidur.

    AWAS: untuk isteri yang sah sahaja. Bukan awek yang tak sah . hehe

    8:00 PM | 0 comments | Read More

    Gambar Kahwin Ezlynn Dan Adam Fahmi

    Semua gambar adalah hak milik asal OHBULAN , tapi aku dah hostingkan di blog aku sendiri. So tak ada kes mencuri bandwith ye kawan kawan .hehe. This wedding seem to be  nice but something goes wrong la dengan pakaian pengantin. KENAPA PERLU PAKAI SKIRT WAHAI EZLYNNN.. awak tu orang WESTERN ke??? artis artis .Dah macam ala ala Memey dengan Norman je. Pengantin dengan dayang dayang semua pakai skirt.

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    image

    sumber

    2:25 PM | 3 comments | Read More

    Hotel Air Terjun Di Chile

    Montaña Mágica Lodge adalah sebuah hotel yang diilhamkan bersama air terjun buatan manusia di Patagonia, Chile. Air terjun akan bergerak dari bahagian atas hotel tersebut dan pengunjung boleh merasai pengalaman seolah olah berada di dalam air terjun. Sewa hotel ini adalah sekitar USD 156 hingga USD 280 . Hotel ini akan tampak lebih menarik menjelang musim sejuk kerana ia akan kelihatan seolah olah pokok krismas

    sumber

    10:00 AM | 0 comments | Read More

    Rumah Wardina Dirompak 3 Lelaki Berparang, Suami Dipukul

    image

    Berita ni diperoleh dari laman hiburan Ohbulan.Rumah Wardina Safiyah telah dimasuki perompak berparang dipercayai buruh warga Indonesia jam 5pagi tadi. 5 buah laptop hilang. Suami Wardina dikatakan dipukul oleh perompak tersebut akibat tidak berpuas hati kerana tiada barang kemas.

    Ketika kejadian, Wardian dan anak anak hanya berlindung di balik selimut untuk menyelamatkan diri dari perompak yang membawa parang.

    image

    Pihak polis dah berada dirumah Wardina dan perompak dikatakan masih berada di kawasan Bukit Antarabangsa dan Ampang. Kepada yang ada ternampak mereka yang mencurigakan, sila hubungi pihak polis.

    image

    Kesian Wardina. Habis 5 buah laptop hilang. Mesti banyak maklumat peribadi dalam laptop tu. Kalau aku laptop hilang, mau menangis sebulan sebab banyak sangat benda yang disimpan di dalam ni. Harap harap suami dia tak apa apa. Kurang ajar Mat Indon ni. Dah orang bagi kerja kat sini elok elok, nak datang buat hal pulak. Dah banyak sangat dah kes samun orang Indon ni.

    6:50 AM | 3 comments | Read More

    Perodua Myvi Terbang : Smart!!!

    Written By Hafiz Rahman on Wednesday, January 11, 2012 | 10:24 PM

    Mungkin kemalangan adalah perkara biasa yang kita memang selalu tengok hari hari. Tapi mungkin apa yang aku nak tunjukkan ni adalah kemalangan yang agak luar biasa . Tak pasti macammana kejadian ni boleh terjadi tapi yang pasti, kemalangan ni pastinya terjadi dalam keadaan kelajuan yang tinggi .

    kereta+myvi+terbang+versi+baru

    memang macam nampak lawak at first sebab macam elok je dia landing and parking atas van tu. Elok je duduk atas macam ada orang yang angkatkan. But bila fikir balik , ini mesti teruk ni kalau ada orang dalam van tu. Nasib la van tu cuma parking tepi jalan je. Kereta tu yang panjat van tuh. Agak agak la kan, macammana ek boleh dia terbang ke atas sampai macam tu? Macam tak logik je kan?

    perodua+myvi+terbang+2012

    Macam styloo pun ada gak. Sangat rare . Mungkin inilah yang dikatakan kereta terbang yang akan ada zaman ke hadapan nanti. Kalau dah kereta atas jalan pun tak boleh nak kawal sampai boleh terbang, inikan pulak kereta terbang. Mau berselerak atas tu nanti. Kita memang dah sedia maklum tentang perangai pemandu di malaysia yang memang suka memandu melebihi had laju. Dan bila dah terlampau laju, inilah jadinya. So beringatlah sebelum kena sebab kalau dah kena, nak menyesal pun dah tak guna. Putih mata ja.

    pic kredit to : Anastasyea

    10:24 PM | 0 comments | Read More

    Wordless Wednesday : Game Terbaru “Angry Fruits”

    haha sempoi giler sape yg buat ni.

    303737_10150345680516379_158792911378_8355898_170791601_n

    8:00 PM | 1 comments | Read More

    Zakar Tak Boleh “Turun” Lepas Buat Tatoo

    Seriusly memang satu kebangangan dan kebodohan bila terlalu cintakan seseorang sampai sanggup membuat tatoo nama kekasih yang disayangi tersebut dikemaluan. Apa kejadah tatoo di anu ? Tempat lain macam dah tak ada . Bajet romantik habis la tuh. Haa amekkaww kan dah tegak tak leh nak turun turun dah. Lawak pun ada jugak bila fikir balik. kah3x.

     

    Ini berita yang diambil dari mynewshub :

    Takde kerja cari kerja! Mungkin itulah istilah paling tepat yang boleh penulis berikan pada seorang pemuda Iran berusia 21 tahun ini.

    Dek kerana terlalu menyintai gadis pilihannya, dia bertindak melukis tatoo huruf ‘M’, pangkal nama awekknya itu di kepala zakarnya sendiri, pergh!

    Tak cukup dengan itu, dia juga melukis tatoo dalam bahasa Parsi iaitu “borow be salaamat” atau bahasa Melayunya, selamat dalam pengembaraanmu, di zakar tersebut.

    Yang menjadi masalahnya, tindakan itu menyebabkan zakarnya cedera hingga menyebabkan ia menegang dan tidak TURUN-TURUN!

    Kisah ‘sedih’ pemuda berkenaan kini menjadi perhatian di seluruh dunia kerana ia dilaporkan dalam The Journal Of Sexual Medicine yang terkenal itu.

    Menurut pakar perubatan, masalah itu terjadi kerana berlaku pendarahan dalam tisu zakar tersebut sewaktu proses tatoo itu dilakukan.

    Penulis difahamkan yang pemuda berkenaan ada menjalani pembedahan bagi ‘membetulkan’ masalah itu namun ianya gagal – hanya turun separuh!

    Gambar di atas adalah gambar zakar pemuda berkenaan, maaf, kami terpaksa ‘crop’ bahagian tertentu, kang tak pasal-pasal jadi gambar lucah pulak.

    Ini untuk membuktikan bahawa kes itu benar-benar wujud dan untuk memberi pengajaran pada kita semua agar….JANGAN BUAT PERKARA TAK TENTU PASAL KAT ‘BENDA’ TU!

    **Perhh lukis kat kepala zakar? Gila ka apa? Tak rasa sengal ke? Damn it.. Aku yang rasa sengal baca. Dah sendiri cari pasal , sendiri la tanggung benda tergantung tu . Paling tak leh blah lepas dia buiat pembedahan tu, turun tapi separuh. Aku tak boleh nak bayang la turun separuh tu jadi macammana. kah3x.. adehh sakit perut aku gelak .

    SUMBER

    4:11 PM | 0 comments | Read More

    Video Orang Kuat UMNO (OKU) Penampilan Khas Bob Lokman dan Pak Jabit



    Video terbaru selepas video Oley yang dibuat kesinambungan dari video “bodoh” sembang rakyat tu . Kali ni penampilan istimewa oleh Bob Lokman dan Pak Jabit (Hantu Kak Limah) . Memang terbaik la video ni. Memang sebijik macam orang orang tua kampung aku sembang kat kedai kopi. haha

    Buat video yang senang difahami oleh rakyat baru lah boleh dipanggil Sembang Rakyat kan? Video ni tajuk dia “SEMBANG KAMPUNG . Jom layann.


    like sangat video ni kan? Memamg agak sentap la sesetengah statement dalam ni. haha..
    1:00 PM | 0 comments | Read More

    Labels

    TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)