Kandungan Bajet 2013

Written By Hafiz Rahman on Friday, September 28, 2012 | 5:16 PM

intipati bajet 2013, senarai bajet 2013, inisiatif bajet 2013

Hari ini Perdana Menteri Malaysia . YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak membentangkan Belanjawan 2013. Pastinya intipati Belanjawan yang akan diberikan oleh kerajaan sememangnya ditunggu tunggu oleh rakyat dengan harapan lebih banyak insentif dan faedah yang akan diberikan menjelang Pilihanraya Umum ke 13 yang semakin hampir.

##Gayut banyak2...bayar sikit je....sapa tak mahu kan?

Kerajaan pastinya akan menawarkan lebih faedah kepada rakyat sebagai satu suntikan awal menjelang pilihanraya. Pembentangan pada kali ini juga dilihat sebagai penentu kepada kerajaan untuk menambat hati rakyat . Jika gagal , mungkin mereka akan menerima padah pada pilihan raya akan datang.

##Peluang Bercuti Bersama Hanis Zalikha dan Scha

##Gadget Bernilai RM10,000 PERCUMA untuk anda

Untuk mendapatkan intipati dan senarai Belanjawan 2013 dalam bentuk Teks ucapan . anda boleh mendapatkannya dengan klik link dibawah  bermula jam 5.30 petang , 28 September 2012)

BAJET 2013 | BELANJAWAN 2013

TEKS UCAPAN

LAPORAN EKONOMI

ANGGARAN PERBELANJAAN

SALURAN MEDIA

 

5:16 PM | 2 comments | Read More

Pembentangan Bajet 2013 | Belanjawan 2013

KUALA LUMPUR, 28 Sept — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (gambar) hari ini membentangkan Belanjawan 2013 di Dewan Rakyat, yang keempat bagi beliau sebagai Menteri Kewangan.

Berpakaian baju Melayu berwarna hijau lengkap bersamping, Najib mula membentangkan Belanjawan, bertema “Memakmur  Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati” pada 4 petang, dan ia disiarkan secara langsung oleh stesen-stesen radio dan televisyen utama.

Dengan pilihan raya umum ke-13 bakal diadakan pada bila-bila masa sahaja, rakyat Malaysia teruja untuk  mengetahui apakah berita baik untuk mereka dalam Belanjawan kali ini berikutan kebimbangan mereka terhadap punca pendapatan yang boleh menjejaskan kualiti kehidupan mereka.

 

DAPATKAN KANDUNGAN BAJET 2013 DISINI

 

Rakyat mengharapkan kerajaan akan menangani isu-isu berkenaan dan pada masa yang sama memastikan keadaan ekonomi negara kekal kukuh berikutan ketidaktentuan ekonomi global.

Menjelang pembentangan Belanjawan hari ini, pakar ekonomi, ahli politik serta rakyat biasa dan setiap lapisan  masyarakat telah menyuarakan pendapat mereka mengenai apa yang Najib patut masukkan di dalam Belanjawan.

Najib telah menulis dalam blog beliau bahawa Belanjawan ini disediakan selepas mengambil kira pelbagai pandangan daripada rakyat.

“Terima kasih atas input anda , ini benar-benar mewakili sesuatu yang disuarakan oleh rakyat, untuk rakyat — dan saya berharap semua lapisan rakyat Malaysia dapat melihatnya daripada isu-isu yang ditangani,” tulis beliau.

Belanjawan ini akan dibahaskan dan diluluskan pada persidangan Dewan Rakyat yang bermula 24 September dan akan berakhir pada 27 November.

Belanjawan ini juga adalah yang terakhir sebelum pilihan raya umum ke-13 diadakan berikutan mandat kerajaan akan tamat pada 28 April, 2013. Najib boleh memohon membubarkan Parlimen pada bila-bila masa antara  sekarang dan akhir April. — Bernama

Intipati dan senarai Bajet yang dibentangkan akan kami bawakan kepada anda sejurus selepas selesai pembentangan Bajet 2013

 

sumber

5:01 PM | 0 comments | Read More

Harga Dan Perbandingan Pakej P1 MiFi

Written By Hafiz Rahman on Thursday, September 27, 2012 | 3:11 PM

Bahagian kedua reviewn P1 MiFi M230 kali ini kita akan tengok harga , pakej dan perbandingan diantara P1 dengan beberapa Telco lain. Jadi kepada sesiapa yang masih tak tahu apa itu P1 MiFI , anda boleh terus klik link berikut untuk baca dengan lebih lanjut : P1 MiFi MF 230 : Overview And Specification.

Macam yang aku pernah sebut dalam entry sebelum ini, apabila banyak gadget maka banyaklah plan yang terpaksa di register untuk membolehkan gadget anda ada sambungan internet. Jom kita tengok jumlah perbelanjaan jika anda mempunyai sebuah smart phone, tablet dan laptop.

Smartphone ( 3G internet)

RM 38 / month  (1GB)

Tablet

RM 68 /month (3GB)

Laptop

RM 40 /month (2GB)

TOTAL

RM 146 /month  (6GB)

So secara kasarnya anda terpaksa menghabiskan duit sebanyak RM 146 sebulan semata mata untuk memastikan ketiga tiga gadget anda “hidup” .Rugi bukan? Sekarang cuba kalau ada satu plan sahaja dan cuma perlu membayar sebanyak RM 69 dan ketiga tiga gadget anda boleh menggunakan plan yang sama. JIMAT BUKAN????

Sekarang dengan P1 anda boleh mendaftar hanyan satu plan broadband sahaja dan “menghidupkan” SEMUA gadget anda dalam satu masa. Anda masih boleh menikmati keistimewaan yng diberikan oleh 3 plan internet hanya dengan register SATU plan sahaja. 

Dengan RM 69 , P1 memberikan anda 6GB quota dimana anda boleh jimat sebanyak RM 77 jika dibandingkan dengan range harga dalam jadual di atas. Bagi anda yang menginginkan lebih kuasa internet, boleh subscribe pakej quota 10GB dengan unlimited speed dan dikuasakan oleh sambungan 4G.

Jom kita tengok perbandingan P1 MiFi dan beberapa plan yang ditawarkan oleh Telco lain.

Provider MiFi price Speed Quota Monthly fee Contract Promotion
P1 MiFi RM100 4G Unlimited 6GB RM69 6 month First 2 months only RM 39 monthly
Yes Huddle Free (or RM399 without contract) 4G Up to 20 Mbps

4GB

RM68 24month -
Maxis RM280 3G Uncapped 4GB RM68 6 month -
U-Mobile RM250 3G 21Mbps 5GB RM68 - -
Dah memang sah sah la terbukti P1 MiFi ni untung betul tak? Apa tunggu lagi? Klik gambar dibawah :

image

3:11 PM | 0 comments | Read More

P1 MiFi MF 230 : Overview And Specification

Written By Hafiz Rahman on Monday, September 24, 2012 | 4:59 PM

Kebanyakan dari kita sekarang mempunyai lebih dari stu gadget..  Smartphone, Tab , Android, iPhone, Blackberry. Dan kesemuanya memerlukan sambungan internet. Apa gunanya pakai smartphone tetapi tiada sambungan internet . Dan kerana dua tiga gadget tersebut juga menyebabkan kita dibebani dengan dua tiga plan internet yang terpaksa didaftar untuk setiap gadget tersebut. Apa kata anda jika sekarang anda cuma perlu subscribe satu plan saja dan menikmati sambungan internet kepada semua gadget anda BILA BILA MASA, DIMANA MANA dan dengan KADAR TERENDAH? Pastinya ini satu berita baik untuk golongan “Gila gadget”

IMG-20120907-00240

Packet One Network (Malaysia) Sdn Bhd atau P1 kini memperkenalkan P1 MiFi MF230 yang akan mengkuasakan kehidupanm korang dengan sambungan internet yang superlaju menggunakan 4G. 4G ok bukan 3G seperti yang dioffer company lain. Memang superb la lajunya.

Aku sendiri dah try P1 MiFi ni sejak lebih 3 minggu lepas dan prestasnya memang tak mengecewakan langsung. Internet sentiasa laju dan tak ada langsung gangguan talian semasa melayari internet. Jadi , kalau anda masih lagi tercari cari plan internet terbaik untuk kerja seharian dan melayari internet dimana saja. P1 MiFi adalah jawapan terbaik.

Jom kita tentgok spesifikasi P1 MiFi MF230 ini dulu.

Weight 62 grams
Size 96mm x 50mm x 14.8mm
Battery Lifespan

Li-Polymer (1800mAh) ( Non-removable)
  * 4 hours (active surf)
  * 18 hours (standby mode)

Connection 5 x WiFi connections at once and 1 x via USB

Ok kalau yang masih tak faham dengan penerangan Connection tu, meh sini aku terangkan. 5x WiFI connection at once and 1 x via USB tu bermakna , dengan menggunakan MiFI ni, and boleh surf internet menggunakan USB yang dicucuk pada Laptop dan dalam masa yang sama boleh dikongsi sehingga ke 5 gadget atau komputer lain. Macam sekarang ni, internet di rumah aku dah tergendala beberapa hari , so sekarang satu rumah aku berkongsi menggunakan MiFi. Dan yang bestnya, line masih lagi laju macam menggunakan talian tetap internet yang lain.

Dan yang paling bestnya, MiFi ni adalah portable WiFi yang boleh dibawa kemana mana . Dengan saiz kecil, memang tak ada maslaah untuk simpan dalam beg dan untuk lelaki , masukkan je dalam poket anda. Kecil je saiznya. Tak percaya tengok ni Beberapa overview and physical character P1 MiFi ni.

IMG-20120924-00305

lebih kecil dari business card

IMG-20120917-00277

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkaitan MiFi ni, terus klik gambar dibawah .Mesti takkan menyesal

bahagian kedua review P1 MiFI nanti aku akan buat review perbandingan antara MiFi dan beberapa syarikat telco lain dan jugak berapa banyak penjimatan anda akan dapat kalau menggunakan P1 MiFi . So stay tuned.

4:59 PM | 2 comments | Read More

Tahniah! Yuna Tercalon Dalam MTV European Music Awards (EMA) 2012

Written By Hafiz Rahman on Sunday, September 23, 2012 | 10:46 PM

Selepas kejayaan Shila Amzah mencipta sejarah sebagai pemenang di Asia Wave yang diadakan di China baru baru ini, kini seorang lagi artis tanah air yang sedang menempa nama di Amerika, iaitu Yuna telah terpilih sebagai calon untuk bertanding dalam anugerah berprestij dunia iaitu MTV European Music Awards (EMA) 2012.

Pemilik nama sebenar Yunalis Zarai ini akan bertanding dalam kategori 'Best Asian Act' bersama empat calon terkenal yang lain iaitu Exile, Han Geng, Jolin Tsai dan Super Junior.

Pemenang kategori ini akan mewakili Asia dalam kategori 'Worldwide Act'.

Para peminat boleh mengundi secara talian di mtvema.com/vote sehingga 14 Oktober 2012.

Sebelum ini Yuna pernah dicalonkan dalam Nickelodeon Kids' Choice Awards ke-25 dalam kategori 'Favorite Asian Act'.

Penyanyi yang popular dengan lagu "Terukir Di Bintang" kini sedang rancak mengadakan persembahan di luar negara dan baru sahaja meriliskan album terbarunya berjudul "Yuna".

MTV EMA 2012 bakal ditayangkan secara langsung dari Festhalle, Frankfurt, Jerman pada 11 November 2012.

10:46 PM | 0 comments | Read More

Oppa Gangnam Style Pecah Rekod Dunia

Guinness Wold Records mengesahkan ‘Gangnam Style’ yang boleh ditonton di YouTube sejak 15 Julai lalu telah memperoleh LIKE terbanyak berjumlah melebihi 2.2 juta merupakan satu rekod baru dunia.

##Cara paling superb untuk jimat kredit handphone

Sehingga hari ini, Gangnam Style telah menerima 238,716,937  tontonan dan  238,716,937  LIKE menjadikan video muzik PSY ini berjaya memecah rekod LIKE terbanyak.

##Gadget Bernilai RM10,000 PERCUMA untuk anda!!

Sebelum ini rekod LIKE terbanyak  telah disandang oleh LMFAO melalui video muzik Party Rock Anthem yang kini memiliki lebih 1.5 juta LIKE dan pencabar terdekat yang lain ialah Justin Bieber ‘Baby’ (1,327,147 like) dan Adele ‘Rolling in the Deep’ (1,245,641 like).

sumber

12:50 PM | 0 comments | Read More

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)