Home » , , , » Situasi Sebenar Yang Berlaku Semasa Allahyarham Noramfaizul Ditembak Mati Di Somalia

Situasi Sebenar Yang Berlaku Semasa Allahyarham Noramfaizul Ditembak Mati Di Somalia

Written By Hafiz Rahman on Sunday, September 04, 2011 | 2:23 AM

Malang tidak berbau. Walaupun jarak perjalanan yang perlu ditempuhi oleh sebahagian petugas media dalam misi bantuan di Somalia sebelum diserang hendap semalam hanya tiga minit, namun tempoh itu tetap merupakan antara yang paling panjang yang pernah dilalui oleh jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan.


Ini kerana dalam perjalanan tiga minit itulah mereka ditembak sekurang-kurangnya dua kali dan salah satu daripadanya mengorbankan rakannya, jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor, yang juga ketua pasukan media yang bertugas dalam Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia.


Menurut Aji Saregar, ketika kejadian, beliau dan Noramfaizul berada dalam kenderaan terakhir daripada tiga kenderaan yang bergerak dari hotel penginapan petugas media elektronik menuju ke hotel yang menempatkan petugas media cetak dan penulis blog.


“Sebelum memasuki pekarangan hotel itu dari hotel kami, saya terdengar bunyi tembakan dan sedar saya sendiri terkena tembakan di bahagian lengan kanan.

“Dalam kesakitan, saya memberitahu Noramfaizul bahawa kami diserang tetapi arwah tiba-tiba terkulai di bahu kanan saya. Saya dapat melihat bahu kanan arwah berlubang dan dia berada dalam kesakitan yang amat sangat,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.


Aji Saregar menceritakan detik-detik cemas itu sebelum menaiki pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Mogadishu untuk pulang ke tanah air bersama jenazah Allahyarham Noramfaizul serta kesemua petugas media dan sukarelawan misi berkenaan.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.30 petang waktu tempatan itu (10.30 malam tadi waktu Malaysia), konvoi tiga kenderaan termasuk sebuah kenderaan tentera kerajaan Somalia ditembak oleh penyerang tidak dikenali kira-kira 200 meter sebelum memasuki hotel berkenaan.


Tembakan yang terkena bahu kanan Noramfaizul itu dilaporkan menembusi paru-parunya dan menyebabkan Allahyarham meninggal dunia ketika dirawat di hospital berdekatan kira-kira pukul 6.07 petang waktu tempatan sementara Aji Saregar hanya cedera di lengan.


……………………………………………………………………………………………………………………

Bagi aku, orang Somalia ni , bukan semua tapi kebanyakannya memang tak kenang budi. Dah berapa puluh tahun dah Malaysia hantar misi pengaman untuk pastikan negara Somalia tu sedikit aman dan kebuluran dikurangkan. Negara negara lain banyak yang ambil sikap berdiam diri dengan masalah kebuluran antara yang terburuk di Somalia sekarang ni. But then , bila nak ditolong, jadi macam ni pulak. Persoalannya, MASIH RASIONALKAH Misi Pengaman ni kalau objektif utamanya adalah untuk menyelamatkan nyawa tapi dalam masa yang sama nyawa sendiri dipertaruhkan.

Seorang anonymous ada comment dalam entry aku :

untuk rekod pada tahun 1993 ketika Malaysia menghantar pasukan tentera (RAMD Mekanis dan Rejimen Gerak Khas) untuk misi pengaman di sana, 3 orang anggota tentera kita terbunuh di mana salah seorangnya terbunuh ketika operasi menyelamat US rangers yang dikepung oleh militia Fara Aidid. Kemudian jika tak silap 2 tahun lepas, beberapa orang kelasi rakyat Malaysia telah diculik di perairan Somalia. Sekarang wartawan kita pula terbunuh da seorang cedera. Somalia negara paling tak selamat.

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

2 comments

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)