Home » , , » Keluarga Noramfaizul Mahu Kelab Putera 1 Malaysia Bertanggungjawab : Siapa Bersalah?

Keluarga Noramfaizul Mahu Kelab Putera 1 Malaysia Bertanggungjawab : Siapa Bersalah?

Written By Hafiz Rahman on Monday, September 05, 2011 | 9:45 AM

SUBANG, 4 Sept —Keluarga terdekat Noramfaizul Mohd Nor mahu penganjur misi kemanusiaan ke Somalia, Kelab Putera 1 Malaysia memikul tanggungjawab atas kematian jurukamera Bernama TV itu kelmarin.

Kelab itu diketuai oleh ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Abdul Azeez yang juga Ketua Putera parti itu.

“Mereka (Kelab Putera 1 Malaysia) adalah pihak yang menganjurkan (misi)kemanusiaan). Mereka tidak boleh lepas tangan,” kata pak cik Noramfaizul, Abu Bakar Md Yasin kepada The Malaysian Insider di Pangkalan TUDM di sini hari ini.

“Mereka seharusnya telah melakukan risikan awal. Ia negara asing,” kata bekas kakitangan awam Kementerian Pertahanan ini.

Seorang lagi bapa saudara pak cik Noramfaizul, Md Tahir Md Yasin berkata kematian itu sepatutnya boleh dielakkan.

“Mereka seharusnya memakai baju kalis peluru. Ia bukan negara stabil,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Bekas guru berusia 69 tahun ini berkata, Bernama juga seharusnya bertanggungjawab atas kematian Noramfaizul, selain Kelab Putera 1 Malaysia.

Mary Francis, pakar psikologi yang merupakan salah seorang peserta misi kemanusiaan memberi pandangan yang seiring dengan kenyataan Tahir dengan berkata: “Mereka tiada jaket kalis peluru. Ini penting di negara yang berkonflik.”

Katanya, peserta pasukan ada memakai jaket kalis peluru ketika jenazah Noramfaizul dibawa pulang.

“Bagaimanapun ia sudah terlewat... dia mungkin selamat jika ada mengenakan jaket,” katanya.

Suri rumah berusia 54 tahun ini yang menitiskan air mata berkata, pasukan misi kemanusiaan seharusnya telah diberikan latihan secukupnya.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz berkata, wakil media misi sewajarnya telah diberikan latihan dan disediakan aspek keselamatan yang baik.

“Menyediakan jaket, kereta kalis peluru... seharusnya mereka disediakan tahap keselamatan tentera yang lebih baik,” katanya.

“Mereka seharusnya telah diberikan latihan zon perang. Peserta kali pertama (pula) tidak seharusnya dihantar,” kata beliau. –MalaysianInsider

………………………………………………………………………………………………………………………..

Itu berita yang dikeluarkan oleh MalaysianInsider berkaitan kematian Allahyarham Noramfaizul. Seperti biasa, bila dah terjadi benda benda macam ni. Baru semua nak membuka mata masing masing. Kalau dulu hanya pandang sebelah mata sambil cakap “alah tak ada apa lah” . Tapi sekarang, siap nak pakai spek lapanpuluh lapis sambil bukak mata luas luas.

Dah tu, ada pulak statement yang dikeluarkan oleh Ketua Medical Team yang mengatakan jaket kalis peluru sekalipun tak boleh selamatkan arwah. Nampak macam ayat nak melarikan diri dari tanggungjawab . Boleh baca artikel penuh di  (Vest wouldn’t have saved Bernama man, says doctor).

Slain Bernama TV cameraman Noramfaizul Mohd Nor would likely have died even if he had been wearing a bulletproof vest when he was shot, said the aid mission’s chief physician today.

ramai yang tak berpuas hati dengan kenyataan ni. Memang la orang cakap ajal tu ditangan tuhan.Kita kena terima takdir. Tapi kematian itu kan bersebab. Bukan saja saja tiba tiba nak mati .Mesti ada sebabnya. Kalau dah macam tu alasannya,  Lebih baik tak payah adakan undang undang pakai seatbelt semasa memandu dan pakai helmet semasa menunggang motor.  Mencegah kan lebih baik dari mengubati . Katanya jaket kalis peluru pun mungkin tak dapat selamatkan arwah. Tapi masalahnya disini, petugas media langsung tak disediakan dengan jaket tu.

Tapi, tak boleh 100% nak salahkan Kelab Putera 1 Malaysia  dalam permasalahan ni. Bukan saja saja seronok nak ke sana. Bukan nak holiday kat sana. Bukan saja nak kesana nak bagi arwah ditembak.  Ada misi murni Kelab Putera 1 Malaysia  ke sana. Cuma mungkin sedikit kesilapan atau kekurangan yang membawa kepada kesan yang sangat besar. Mungkin sebagai peringatan untuk pencegahan di masa masa depan. Arwah ke sana pun  bukan dalam keadaan paksaan dari mana mana pihak. Beliau ke sana menjalankan tugas murni. Ajal Tuhan tak siapa yang tahu dimana. Mungkin esok esok kita pulak?

AL FATIHAH untuk Allahyarham Noramfaizul . Semoga rohnya dalam lindungan Allah SWT 

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)