Home » , , » IMEJ MAKHLUK YANG KITA TELAN TANPA KITA SEDAR HARI HARI, SANGGUPKAH ANDA?

IMEJ MAKHLUK YANG KITA TELAN TANPA KITA SEDAR HARI HARI, SANGGUPKAH ANDA?

Written By Hafiz Rahman on Tuesday, April 12, 2011 | 2:31 PM

Makhluk-Makhluk Yang Kita Telan Secara Tak Sedar

artikel ni aku ambil dari facebook note Imam Masjid UiTM Kedah iaitu Ustaz Hadi

Kalau saja kita dapat melihat wajah, rupa dan bentuk makhluk-makhluk ini, pastinya kita tak sanggup untuk menelan mereka. Saya beritahu anda, wajah mereka sangat menggerunkan!

Ini merupakan gambar dari bakteria/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Selalunya kita bernafas dan menyedutnya masuk kedalam hidung atau mulut tanpa kita sedari.

Ini merupakan imej bakteria yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan mahluk-mahluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali.

Ini pula adalah imej bakteria yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Bayangkan saja, dalam sekeping roti Gardenia atau roti Hi-5 yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu bakteria ini. Justeru, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas.

Imej di atas adalah imej larva lalat hijau yang diperbesar sehingga 100 kali ( 100x zoom). Nampak macam makhluk asing yang sangat tak kiut kan?

jadi, nak makan ke apa ker, mulakanlah dengan BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM, Mudahan makhluk2 semua ini tidak akan hinggap di dalam tubuh badan kita semua>>

sumber : http://www.facebook.com/notes/samudera-abadie/imej-makhluk-yang-kita-telan-secara-tanpa-kita-sedar-sanggupkah-anda/200339983330106

oleh Iman Masjid UiTM Kedah , Ust Hadi.

erkkk takkan la aku telan benda benda nie??yarksss~~

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

6 comments

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)