Home » , » Fakta Sebenar Pergaduhan Di Sungai Petani

Fakta Sebenar Pergaduhan Di Sungai Petani

Written By HAZRIL HAFIZ on Wednesday, December 19, 2012 | 10:59 AM

rusuhan di sungai petani, pergaduhan di sungai petani, rusuhan kaum di sungai petani, pergaduhan melayu dan india di sungai petani, keadaan terkini di sungai petani, kes pergaduhan kaum di sungai petani, update pergaduhan melayu dan india sungai petani, kes pergaduhan melayu dan india sungai petani 2012, pergaduhan samseng di sungai petani

Isu rusuhan dan pergaduhan yang berlaku di Sungai Petani antara 2 kumpulan , India dan melayu yang heboh diperkatakan di facebook dan beberpa laman blog sebenarnya banyak tokok tambahnya. Kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang “ayahanda” merupakan punca kepada kekecohan ini. Kenyataan ini ditokok tambah dan boleh menimbulkan kekeliruan dan menambahkan sentimen perkauman. Berikut adalah status asal beliau :

*Untuk makluman, status dari Ayahanda Joe ini telah dipadam oleh beliau:

Kenyataanya , apa yang berlaku tidak seteruk atau seserius yang dihebohkan. Kejadian tersebut memang berlaku dan  Pihak PDRM telah membuat kenyataan rasmi berkaitan perkara ini dan mengesahkan keadaan adalah terkawal dan kenyataan yang berlegar di facebook dan laman blog adalah tidak benar .

PADA 18/12/2012 JAM 2330HRS YDHSAC DATO ABDUL GHAFFAR BIN RAJAB TIMBALAN KETUA POLIS KEDAH TELAH MENGADAKAN
SIDANG AKHBAR DI IPD KUALA MUDA BAGI MEMPERBETULKAN BERITA PALSU BERKENAAN KEADAAN HURU HARA DI DAERAH KUALA MUDA , SG PETANI KEDAH


SEPERTIMANA DIGEMBAR GEMBURKAN DI BLOG , FACEBOOK , TWITTERS DAN SMS OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB .
KEADAAN KESELAMATAN DAN KETENTERAMAN AWAM DI DAERAH KUALA MUDA ADALAH SELAMAT DAN TERKAWAL WALAUPUN TELAH BERLAKU INSIDEN PERGADUHAN ANTARA BEBERAPA PEMUDA MELAYU DAN PEMUDA INDIA PADA


16/12/2012 AWAL PAGI . KESEMUA YANG TERBABIT DI DALAM KES TERSEBUT TELAH DITANGKAP (SERAMAI 13 ORANG TERDIRI DARI MELAYU DAN INDIA ) , MANGSA JUGA TELAH DIRAWAT DAN HANYA TINGGAL SEORANG SAHAJA YANG MASIH DIRAWAT DI HOSPITAL SULTAN ABDUL HALIM DARI 5 ORANG YANG TERCEDERA . EKORAN INSIDEN TERSEBUT , PIHAK PDRM TELAH MENGAMBIL TINDAKAN AWAL DENGAN KAWALAN KESELAMATAN SEPERTI FRU , LSF , MPV , JSJ , NARKOTIK , SB DAN ROADBLOCK DI SEMUA LOKASI DI DALAM DAERAH KUALA MUDA BAGI MENJAMIN KESELAMATAN ORANG AWAM KHUSUSNYA .


PESANAN DARIPADA YDH SAC
DATO' ABDUL GHAFAR BIN RAJAB
UNTUK SEMUA MASYARAKAT
MALAYSIA AMNYA .

>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<

Ini pula dikatakan statement oleh Insp Polis dari Kuala Muda Kedah

Dan ini pula artikel yang dipetik dari akhbar online Mymetro:

SUNGAI PETANI: Polis di Kedah menasihati orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan khabar angin dan berita palsu yang disebarkan dalam Facebook, Twitter dan blog ketika ini mengenai keadaan semasa di daerah ini.

Timbalan Ketua Polis Kedah, Datuk Abdul Ghafar Rajab, berkata tiada sebarang
pergaduhan atau apa-apa insiden kematian atau bakar masjid yang berlaku di

Sungai Petani.
Katanya apa yang tersebar melalui laman sosial dan blog semuanya palsu dan khabar yang disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

"Keadaan di Sungai Petani adalah aman dan tenteram serta terkawal," katanya pada sidang media di sini, lewat malam ini.

>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<

**jadi mohon kepada semua yang menyebarkan isu ini supaya siasat dahulu sebelum menyebarkannya. Jangan sebarkan isu palsu tambahan pula isu yang melibatkan perkauman. Jangan sampai peristiwa 13 Mei berulang kembali. Berblogging dan berfacebooklah secara berhemah .

**Kalau pun betul terjadi isu pergaduhan antara samseng, jangan ada yang mempolitikkan isu ini. Kangan keruhkan keadaan dan jangan timbulkan sentimen perkauman.

**penduduk di sekitar Sungai Petanidinasihatkan berhati hati .  Sila rujuk pihak PDRM berkaitan isu ini dan bukan mendapatkan maklumat dari laman internet dan fb.

sumber :

Sozcyili

Erapasca

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

1 comment

Anonymous
December 23, 2012 at 2:52 AM

kenapa org yg buat kenyataan tu x ditangkap?????

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)