Home » , , , , , » Tips Blogging : Apa Itu SEO?Bagaimana Mendapatkan Entry SEO

Tips Blogging : Apa Itu SEO?Bagaimana Mendapatkan Entry SEO

Written By Hafiz Rahman on Monday, May 09, 2011 | 5:00 PM

 

Dah lama rasanya aku tak buat entry tips tips nih . Dari membiarkan blog kita ni  cuma berceritaaaaa tentang diri kita ja, better berkongsi sesuatu ilmu yag bermanfaat untuk semua kan?at least berblogging sambil membantu. Dan sebab ada beberapa orang blogger yang bertanya kat aku apa itu SEO. So dari aku bagitahu sorang je, baik kita berkongsi ramai2, Kan lebih afdal!

 

Mungkin ada sesetengah dari blogger yang kurang minat dengan SEO atau Search Engine Optimization tapi tahu tak SEO sangat penting bagi mereka yang mementingkan jumlah trafik tak kira la pageview ataupun unique visitor setiap hari. Sebabnya, jumlah trafik lah yang menentukan kejayaan sesuatu laman web dan menentukan jugak jumlah fulus yang akan anda dapat, bagi yang berkasih sayang dengan syarikat pengiklanan la kan?But rasanya semua yang ada blog dah pasang iklan kan??

 

Ada aku pernah dengar sorang blogger dikenali ni “memerli” blogger blogger yang bermain dengan SEO. Ye la, tau la cerita sehari hari ko tu orang nak baca. Ko kan popular. Tapi tak yah la nak memerli kami yang “tak pandai” bercerita tentang kehidupan seharian. Aisehh emo plak. Bektudetopik. Untuk aku, aku tak pandai sangat nak bercerita dan tak pandai nak mengarang cerita jadi menarik macam Cik Epal, Fatin Liyana, Hanis Zalikha, dan sebagainya (cam barang plak.)haha. So untuk aku tarik trafik, aku gunakan teknik SEO . bagi yang bermain dengan SEO, majoriti trafik doran  akan datang dari search engine. Betul tak?hehe

 

Ok meh nak tunjuk something regarding the SEO nih. Sekarang ni cerita tentang kes video lucah DSAI tengah hangat dan keyword tersebut memang panas dan dicari cari oleh pelayar internet. So minggu lepas aku gunakan peluang untuk tarik  trafik dari mereka mereka yang “search” keyword panas tersebut. tengok bawah ni

image

perkataan “video seks datok anuar” adalah antara keyword paling banyak yang masuk ke dalam blog aku melalui search engine. SEBAB??sebabnya, entry yang aku buat berada di first page google search untuk carian keyword tersebut. First page dan di column kedua selepas Malaysiakini. So orang yang search mesti akan tertarik dengan tajuk entry kan?

 

APA KAITAN SEO DENGAN TRAFIK?meh sini nak tunjuk .Ce jenguk puas2 gambar dibawah.

image

ini adalah entry yang aku buat sehari selepas Royal Wedding Putera William dan Kate Middleton. Satu keyword panas seluruh dunia yang confirm akan dicari di internet. Dan hasilnya. Korang boleh tengok sendiri jumlah Online Readers di sebelah kanan. Maintain 30-40online readers pada satu satu masa. Tapi sekarang bila dah jarang update. Tinggal la 4-5 orang.  Sebab apa ramai online bila buat entry entry SEO macam ni?tengok bawah ni

image

 

keyword “perkahwinan diraja” bila ditaip di google search. Entry yang aku buat berada di first page. Di nombor 3 dan 4. So rezeki anda akan melimpah ruah dan trafik akan melimpah ruah jugak la kan kalau entry berada di first page google search engine.

 

MACAMMANA NAK BUAT ENTRY SEO?

  1. Cari keyword panas setiap hari yang akan orang cari . –contohnya, setiap jumaat orang akan cari berkaitan MAHARAJA LAWAK. so kena cepat cepat update berkaitan ML tu.
  2. Tajuk yang “catchy” dan tak merapu merapan. Jangan gunakan singkatan atau ayat SMS. Contohnya, ada ka orang akan cari perkataan MHRJA LWK???tak kan?mesti orang akan type penuh di google search engine. So be aware of that.
  3. Pastikan info yang diberi betul or that will be the first and the last time orang datang blog kau.
  4. Bertanya kepada blogger yang pandai bermain SEO yang hebat macam Faizal Fredley, Cikgu Dahlia, Anastasyea dan banyak lagi la.

 

Yang paling penting kena pandai cari peluang. Selidik apa yang akan orang ramai cari hari tersebut atau esoknya. Kena rajin la yang penting. So selamat mencuba. Kalau ada salah silap kat atas, sila tegur untuk diperbetulkan. Sekian

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

3 comments

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)