Home » , , , » Mengenali Proton Juara, MPV Pertama Malaysia

Mengenali Proton Juara, MPV Pertama Malaysia

Written By Hafiz Rahman on Sunday, April 03, 2011 | 12:19 AM

Hakikatnya Exora bukanlah MPV pertama Malaysia sebab sebelum tu, dah ada satu kereta yang boleh dapat status MPV tu iaitu Proton Juara(lawak la nama dia).Mesti korang terfikirkan?amenda la tetiba aku buat entry pasal kereta Proton Juara ni. Sebenarnya aku kesian dan simpati dengan kereta ni. You know why, boleh dikatakan semua kawan kawan and orang yang aku kenal, bila kereta ni lalu tepi ja. Mesti akan gelak or buat muka pelik macam nampak siput babi ada tangan. Tak da siapa yang nak buat entry pasal dia ni. So aku pun dengan baik hatinya, buat la,haha

Orang kampung aku kadang kadang lagi kurang ajor. Ada pautu panggil kotak kasut la.pastu yang lagi kesiannya, ada yang panggil BABI..ahahaha.Jom kita ushar sejarah kereta ni bersumber dari ofkos la wikipedia kan?itu ja senang cari maklumat walaupun entah betul entah idak.

image

bahasa omputih.translate sendirik la ek. malas aku nak bukak google translate. Dia trasnlate pun tunggang langgang je kadang kadang tak paham langsung

The Proton Juara was a microvan produced by Malaysian carmaker Proton between 2001 and 2003. The design and production of the Juara marked a notable departure from Proton's traditional preference towards saloons andhatchbacks, making the Juara the first van to be manufactured by Proton.

In its marketing campaign, PROTON decided that the JUARA is essentially a Mini-MPV (Multi-Purpose Vehicle) and became the platform in its advertising and promotional campaign.

The van's name was derived from the Malay language, meaning "champion".

It was discontinued in 2003, but six years later, it was succeeded by Proton Exora.

huiyyoo “Champion” tu

The Juara was introduced in 2001 as a rival to Perodua's Kenari and was targeted at young families looking for an urban lifestyle vehicle.

The Juara was based on the Japanese domestic market's "Wide" variant of the Mitsubishi Town Box, which production has now discontinued. Much of the Juara's restyling from the Town Box Wide concentrated primarily around cosmetic changes to the bumpers, grille and interior. This left unchanged the general body design and bumper-based circular taillights of the original Town Box, and mudguards throughout the lower portion of the body and headlights of the Town Box Wide. A raft of optional accessories were offered by Proton to go with the Juara.

Throughout its production, the Juara was given a 1.1 litre EFI engine producing 71 bhp (53 kW) and was only available with an automatic transmission and OVERDRIVE function. It is also the only vehicle in the PROTON stable that hasEPS (Electrical Power Steering)

Proton Juara yang merupakan antara kereta “paling tak laris “ keluaran Proton adalah hasil dari idea Mitsubishi (kereta cam ni pun Malaysia ciplak jugak erk?)iaitu Mitsubishi Town Box

Mitsubishi Town Box.

Mitsubishi Town Box (patut la orang kamoung aku panggil “kotak kasut”

tapi, dalam ramai tak suka tu. Ada jugak orang yang betul betul minat kereta ni. Tak tahu la pulak sama ada dia memang betul ikhlas minat , or terpaksa minat .

siapa yang nak header FREE boleh klik di Header Free Untuk Blogger

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

11 comments

Post a Comment

Kindly Leave Your Comment Here..=)

Labels

TERKINI (175) ARTIS (116) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (69) INFO (66) Video (65) BERITA SUKAN (63) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (35) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (26) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)