Recent Comment

Powered by Blogger.

Tutorial Mudah Pasang Burung Tweet Berterbangan Di Blog

Written By Hafiz Rahman on Monday, July 25, 2011 | 10:07 AM

ada perasan tak dengan seekor burung tweeter yang berterbangan dalam blog aku ni?seperti gambar di atas? Ada beberapa orang yang request dan bertanya macamana nak pasang burung macam tu. So hari ni aku nak tunjuukan beberapa step yang sangat mudah untuk pasang burung tweet ni dengan menggunakan javascript yang dibuat oleh teknikbuatblog. Tak perlu edit html coding. Cuma add gadget ja. Senang mudah dan cepat.

Step 1 :

macam biasa masuk di dashboard dan Add Gadget (surely semua orang tau kan nak add gadget?)

Step 2 :

Pilih widget  HTML/JavaScript

image


pastekan code di bawah pada ruangan gadget tersebut :

<script src="https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/burungtwitter.js?attredirects=0&amp;d=1" type="text/javascript"> </script> <script type="text/javascript"> var twitterAccount = "HafizRahman_com"; var tweetThisText = " <data:blog.pageTitle/> ~ <data:blog.Url/> "; tripleflapInit(); </script>
##sila ubah perkataan yang di boldkan kepada username tweeter anda. Edit dan terus save . Dah siap. Burung akan terbang bebas dalam blog korang. Sekian untuk tutorial kali ni. Lebih banyak tutorial menarik di TUTORIAL

kalau ada sebarang masalah boleh la bertanya di ruangan komen. Jangan malu malu
10:07 AM | 2 comments | Read More

Gambar Kapal Mewah Robert Kuok Bersalur 100tan Emas Berharga 13billion

Written By Hafiz Rahman on Sunday, July 24, 2011 | 6:01 PM

berita ni aku baca dalam Kosmo hari  ni. Tentang pembinaan kapal paling mahal didunia yang telah ditempah oleh seorang businessman Malaysia. Dalam Kosmo tak sebut siapa tapi dari sumber sumber yang sangat boleh dipercayai mengatakan yang tempahan dibuat oleh orang paling kaya di Malaysia iaitu Tan Sri Robert Kuok atau lebih popular dengan gelaran Raja Gula.

Kapal ni berharga 13billion. Bermakna sama dengan 1300juta. Gila lahhhh!!!nak dapat sejuta pun belum tentu sampai mati aku dapat. Dan yang lagi gila. Keseluruhan kapal disalut dengan emas seberat 100TAN Jom kita tengok beberapa gambar kapal yang diberi nama History Supreme

petikan dari Kosmo:

Keseluruhan badan kapal History Supreme dari dasarnya sehingga ke bahagian dek termasuk ruang makanan, rel dan sauh disalut emas padu.

Bilik tidur utamanya dihias mewah dengan menggunakan logam platinum dan menampilkan dinding bertatahkan sejumlah batu meteor serta artifak prasejarah seperti tulang dinosaur ganas, T-Rex.

Kapal History Supreme merupakan hasil kerja tangan pembuat hiasan emas terkenal dari Liverpool, Stuart Hughes yang mengambil masa tiga tahun untuk menyiapkannya.

History-Supreme-yacht-1

History-Supreme-yacht-2

History-Supreme-yacht-3

History-Supreme-yacht-4 (1)

notatapakkaki : dah tak tahu nak buat apa la tu dengan duit. Ni mesti dah habis idea dah nak buat apa dengan duit yang tersangat banyak tu. Tak pa la . Rezeki dia nak buat macammana kan? Tapi kan?Dengar kata tahun depan subsidi gula dah tak ada. ?betul ke?

6:01 PM | 4 comments | Read More

Keputusan Penuh Malaysia vs Chelsea 21 Julai 2011

Written By Hafiz Rahman on Friday, July 22, 2011 | 12:47 AM

Bagi anda yang belum baca berkaitan perlawanan sebelum ini , sila klik link di bawah :

Keputusan Penuh Dan Video Highlight Malaysia vs Liverpool 6-3

Keputusan Penuh Malaysia Lawan Arsenal

Dan Keputusan penuh untuk perlawanan yang berlangsung pada malam ini  diantara Malaysia dan Chelsea pada 21 Julai 2011 .

MALAYSIA 0-1 CHELSEA

Gol Chelsea dijaringkan oleh pemain sensasi Chelsea Didier Drogba . Ramai peminat bola sepak tanah air akna kecewa dengan gol tersebut sebab :

  1. Gol last minit. Dah minit yang ke 80. Tinggal lebih kurang 10 minit untuk tamat perlawan. sekurang kurangnya kalau seri 0-0 dah boleh dikira sebagai satu kejayaan.
  2. Gol kontroversi. Tak pasti sama ada bola memang lepas garisan atau tak. Penjaga garisan macam tak buat kerja ja?Orang malaysia kan penjaga garisan tu?

Dan yang pastinya, pemain Malaysia masih lagi belum betul betul bersedia untuk berdepan dengan pemain pemain kelas atasan bertaraf internasionale. Nampak kepincangan dan kurang keyakinan untuk berdepan dengan pemain Chelsea. Bola mudah pun tak dapat nak dikawal dengan baik. Kalau main dengan team biasa nampak ok pulak.

 

12:47 AM | 1 comments | Read More

Cara Buang DDOS Attack Virus “Hi. How Are You” Di Facebook. Lindungi Komputer Anda Sebelum Terlambat

Written By Hafiz Rahman on Thursday, July 21, 2011 | 12:40 PM

seminggu dua ni kecoh dengan virus “hi, how are you” yang melanda facebook. Aku hampir setiap hari akan dapat chat tu dari orang2 yang aku pun tak kenal siapa. Ada la dua 2 orang kawan yg chat cam tu, then aku terfikir. Sejak bila pulak kawan kawan ak ni speaking  omputuh haa?

 

Sebenarnya virus ni sangat bahaya dan boleh mendatangkan kesusahan kepada sesiapa yang kena . Modus operandi dia senang ja nak perbodohkan orang ramai yang tak tahu.

Hi. how are you

Wanna laugh?

It is you on the video . Wanna see?

 

then dia akan bagi satu link. kalau klik link tu alamatnya gudbye sadakallahulazim la laptop korang. Habis .So hati hati dengan benda ni. Jangan sesekali klik link yang tak diketahui sumbernya sebab anda sendiri akan terima padahnya. Dan pastikan password anda betul betul secure dan rajin rajinlah tukar facebook pasword untuk pastikan keselamatan akaun anda. (idea asal dari Dahliajournal)

 

Ada beberapa pakar komputer yang dah buat tutorial lengkap macaamana untuk buang DDOS Attack ni dari komputer anda bagi yang dah ter”klik’ .

 

Boleh klik How to remove Facebook virus | Macam mana nak buang virus Facebook

12:40 PM | 4 comments | Read More

Spesifikasi Dan Harga Samsung GALAXY S2

SPECIFICATION!!

General General
  • 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • 3G Network HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
  • Dimensions 125.3 x 66.1 x 8.5 mm
  • Weight 116 g
  • Internal 16GB/32GB storage, 1 GB RAM
  • Card slot microSD, up to 32GB
  • OS Android OS, v2.3 (Gingerbread)
  • CPU Dualcore 1.2GHz ARM CortexA9 proccessor, Mali400MP GPU, Orion chipset
  • Standard battery, LiIon 1650 mAh
  • Standby
  • Talk time
Connectivity Connectivity
  • GPRS Class 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 48 kbps
  • EDGE Class 12
  • 3G HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
  • WLAN WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Direct, WiFi hotspot
  • Bluetooth Yes, v3.0+HS
  • Infrared port No
  • USB Yes, v2.0 microUSB (MHL), USB Onthego
  • GPS Yes, with AGPS support
Entertainment & Features Entertainment & Features
  • Phonebook Practically unlimited entries and fields, Photocall
  • Call records Practically unlimited
  • Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
  • Browser HTML
  • Games Yes
  • Java Via third party application
  • Active noise cancellation with dedicated mic
  • NFC support (optional)
  • TVout (via MHL A/V link)
  • SNS integration
  • Digital compass
  • MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 player
  • MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
  • Organizer
  • Image/video editor
  • Document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
  • Google Search, Maps, Gmail,
  • YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
  • Adobe Flash 10.1 support
  • Voice memo/dial/commands
  • Predictive text input
Camera Camera
  • Primary 8 MP, 3264x2448 pixels, autofocus, LED flash
  • Geotagging, touch focus, face and smile detection, image stabilization
  • Video Yes, 1080p@30fps
  • Secondary Yes, 2 MP
Screen Screen
  • Super AMOLED Plus capacitive touchscreen, 16M colors
  • 480 x 800 pixels, 4.3 inches
  • Gorilla Glass display
  • TouchWiz UI v4.0
  • Multitouch input method
  • Accelerometer sensor for UI autorotate
  • Touchsensitive controls
  • Proximity sensor for auto turnoff
  • Gyroscope sensor
  • Swype text input
Sound Sound & Music
  • Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
  • Loudspeaker Yes
  • 3.5mm jack Yes
  • Radio Stereo FM radio with RDS

 

image

Harga bagi Samsung GALAXY S2 ini mengikut harga yang dipaparkan di Mobile Phones | Accessories | Cameras | Tablets - Malaysia Digital Mall | Online Shoppingpula adalah seperti berikut :

PRICE

source

10:54 AM | 2 comments | Read More

Majlis Amal dan Berbuka Puasa 2011 Bersama Rumah Orang Tua Anjuran Kelab Blogger Utagha

Written By Hafiz Rahman on Wednesday, July 20, 2011 | 11:19 PM


masih belum tahu apa itu KELAB BLOGGER UTAGHA? Anda memang rugi kalau tak tahu. Kelab Blogger Utagha (KBU) adalah satu komuniti yang menghimpunkan semua blogger bloggger dari kawasan utara iaitu Perlis, Kedah , Pulau Pinang dan Perak. Ahli yang join tak kisah sama ada lahir di Utara, tinggal atau belajar di utara.Yang penting ada kena mengena dengan utara.

Before this, dah ada beberapa event yang dah dihandle oleh semua geng2 KBU. Dan terbaru, KBU akan mengadakan sedikit aktiviti amal iaitU Majlis Amal dan Berbuka Puasa 2011 yang akan diadakan di Rumah Sri Kenangan . Sebelum ni , KBU jugak pernah buat aktiviti amal iaitu Gathering Blogger Utagha Bersama Sama Anak Yatim. Untuk baca entry berkaitan KBU , boleh klik di SINI

MAKLUMAT BERKAITAN Majlis Amal dan Berbuka Puasa 2011
Tarikh :: 13hb ogos (sabtu)
Masa :: 4pm - 11pm..
tempat :: Rumah Orang Tua Seri Kenangan Bedong, Kedah
Bayaran :: RM20/persekepala (tertakluk pada harga makanan, kalau harga lebih murah, bayaran akan dikurangkan) bayaran untuk pembelian yassin, hamper atau sesiapa blh memberi cadangan...
Aturcara majlis ::
- sesi ramah mesra bersama warga penghuni rumah seri kenangan
- berbuka puasa bersama penghuni
- sesi penyerahan sumbangan kepada rumah sri kenangan
- terawih bersama penghuni
*pukul 4pm dh kene ade kt sana...
*pakaian baju KBU dan pakaian sembahyang
*boleh bawak kawan, family, pakwe, makwe..dgn syarat buat bayaran..
last date bayar 8 ogos..bayaran kepada bendahari Syakira Yaakub (bank-in)..sila PM beliau utk urusan pembayaran
*yg xdapat datang tapi nak menderma dipersilakan berbuat demikian
*yg memerlukan transport sila rujuk kpd wakil negeri;
Pulau Pinang - Mikro KoKus
Perlis-
Kedah-
Perak-
kpd driver yg kereta/motor masih kosong sila beritahu~
sebarang pertanyaan sila bertanya di bawah terima kasih~

DISEDIAKAN OLEH ADMIN KBU iaitu Pakcu Sofi

##kalau document ni diupdate, aku akan update di entry nie jugak. Sebarang perubahan akan diberitahu kemudian. Kalau ada yang nak join , boleh berhubung seperti tertera dalam maklumat diatas okeh? Boleh la di share kalau nak yang lain lain tau jugak. Berkongsi tu kan kasih sayang?Sharing is Caring!!hehee
11:19 PM | 2 comments | Read More

Gambar Kereta Konsep Terbaik Ferrari : Ferrari 612 GTO !!

 

Kereta konsep terbaik dari Ferrari yang direka oleh seorang yang belum pernah bekerja dengan Design Department di Ferrari.

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

Ferrari Unveils 612 GTO Concept by Sasha

 

PERHHHH!!sumpah cantik gila babeng ni!! dapat sebijik mau tak tidor setahun asyik merenung kereta ni,.

2:25 PM | 0 comments | Read More

Wordless Wednesday : Kuda Limosin!

 

 

wat the @#$??

 

lagi banyak gambar menarik di Jomlepakzz

12:56 PM | 1 comments | Read More

Topik KBU: Sifat Lelaki Dan Wanita Yang Dibenci

Written By Hafiz Rahman on Tuesday, July 19, 2011 | 4:58 PM

 

Assalamualaikum. Ceritanya bermula semalam bilamana seorang manusia bergelar admin di Kelab Blogger Utagha mengutarakan satu soalan berbunyik “Topik KBU: Berikan 1 sifat lelaki/perempuan yang paling ampa tak suka??’..ni semua kerja Cik GKSB.

 

So apa lagi. Aku pun nak jugak la menyebok bagi idea sikit sikit sambil sambil merapu merapan menggelakkan sapa2 yang baca. Antara jawapan yang geng KBU bagi adalah ;

 

image

takda masa aku nak kabur kaburkan nama pengomen kat situ..haha. Lantakla sapa suruh komen kan dah kena perinsekerin.haha. Damn pesal aku tercrop kat bawah sekali tu ada gambar budak comel. ?Ciss siapakah beliau. Comel sungguh. Demit!!

Jawapan2 kat atas tu cam tak best sangat. So jom kita tengok antara jawapan yang bess dan panas.

image

ok LEGGING . Ini sumpah aku nyampah. Cam sampah. Apa ingat cntik sangat ke tunjuk kaki yang macam gajah tu plus lemak2 kat peha. Adehh geli weh. Tolong la hapuskan pesyen cam tu. Apa kejadah la pakai legging cam tak pakai seluar je. Kalau nak pakai, pakai atas katil tunjuk kat laki ko sudah la. Biar dia tergoda sikit.Pahala pun dapat. Ada satu kes tu, aku pernah jumpa. TERTENGOK ok. Bukan sesaja. Ada ke patut pakai legging sampai nampak bentuk “"TUT” yang depan tu. adehh batal posa aku.

 

image

erkkk tamau komen yang ni.Aku rasa panas ..hahaha

 

image

dan isu yang aku timbulkan menimbulkan sikit perkelahian aka orang kedah panggil bekelai. asal bunyik sudah. Yeke laki bau kaki?bau wangi ke?haha. Ingat pompuan kaki wangi ke?Cuba pompuan tu pijak taik lembu. Busuk jugak kan?hahahaha

Okeh sorry CIK GKSB sebab aku dah umumkan tentang ketidakmandian anda . haha.. Caitt busuk. Prove yang menunjukkan pompuan lagi malas mandi dari lelaki. Full stop.wuahaha…

 

dan komen yang paling aku suka….

image

haha nice one la Carrot Polysacaride. Aku pun pelik jugak kadang kadang. Rasa hensem ka angkat  koler?Cam tak ja. nampak macam budak2  ada la.

 

Dapat idea lepas baca entry SIFAT LELAKI ATAU PEREMPUAN YANG PALING AMPA TAK SUKA?? DAN JAWAPANNYA........ oleh budak TAK MANDI!! sekian berita melaporkan dari utagha !

4:58 PM | 3 comments | Read More

Keputusan Penuh Dan Video Highlight FIFA Womens’ World Cup 2011 Final ,Japan 2(3) – 2(1) Usa

 

Japan vs USA FIFA World Cup Final 2011

 

Piala Dunia Wanita dah melabuhkan tirai dan yang pasti, kejutan yang sangat besar dibuat oleh Jepun sebab berjaya menjadi juara dunia bagi bola sepak wanita. Aku bangga sebab jepun wakil Asia. Walaupun mungkin mereka pernah jadi penjajah di Malaysia. Tapi itu cerita lama. Yang pastinya, skuad jepun memang hebat.

Jom kita tengok highlight perlawanan ini :

 

Video Full Highlight Japan vs Usa FIFA World Cup

1:39 AM | 0 comments | Read More

Labels

TERKINI (174) ARTIS (114) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (68) INFO (64) Video (64) BERITA SUKAN (61) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) BLOG REVIEW (33) DESIGN (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (25) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)