Recent Comment

Powered by Blogger.

Pemimpin UMNO Kecewa Keputusan Agong..Boleh Pulak Macam Tu??

Written By Hafiz Rahman on Friday, July 08, 2011 | 10:11 AM

 

Aku kurang berminat dengan politik ni tapi rasa tertarik untuk buat entry ni lepas baca artikel dari MalaysianInsider. Cuba baca dulu.

 

KUALA LUMPUR, 8 Julai — “Kebebasan” Yang di-Pertuan Agong dalam isu berkaitan Bersih 2.0 dan perkenan menerima pertemuan wakil gabungan itu awal minggu ini telah mencetuskan kebingungan di kalangan ahli politik Umno termasuk beberapa menteri pentadbiran Najib, kata sumber.

The Malaysian Insider difahamkan, mereka kecewa dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin(gambar) perkenan menerima rombongan diketuai  Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenavasan menghadap atas alasan ia berlaku di luar kuasa perlembagaan.

Pegawai-pegawai kerajaan juga mengesahkan wujud siri “tarik tali” dalam urusan menyediakan titah kenyataan antara istana dan pentadbiran Najib sebelum Istana Negara mengeluarkan pendiriannya lewat Ahad lalu.

“Beberapa ahli politik merasakan bahawa kenyataan Agong seharusnya telah menggunakan perkataan-perkataan yang sangat tegas terhadap Bersih 2.0. Dan, beberapa menteri juga kecewa apabila Agong menerima (kehadiran) Ambiga,” kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Seorang menteri Kabinet mengesahkan kepada The Malaysian Insider bahawa perbezaan pandangan wujud ketika mesyuarat Kabinet mingguan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Mereka merasakan Agong bukan merupakan sayap eksekutif dan Agong tertakluk kepada sistem raja berperlembagaan di mana beliau bertindak atas nasihat perdana menteri.

“Jadi, kebanyakan menteri merasakan bahawa ini dilakukan tanpa pengetahuan perdana menteri. Tetapi perdana menteri tahu, jadi sebenarnya, ia satu tanggapan salah,” kata menteri berkenaan.

Menteri itu menambah mereka merasakan sedemikian memandangkan sehari sebelum itu Putrajaya telah memutuskan Bersih 2.0 sebagai sebuah pertubuhan haram.

Malah menteri itu menambah, persetujuan Agong untuk bertemu dengan Ambiga seolah-olah memberi gambaran bahawa baginda tidak mengiktiaf kedudukan Bersih 2.0 sebagai sebuah pertubuhan haram.

“Tetapi jika anda melihat dari sudut lain, Agong tidak bertemu dengan Bersih 2.0. Baginda membenarkan Ambiga sebagai seorang individu untuk bertemu . . . bukan sebagai wakil Bersih, sebab ia satu pertubuhan haram.

“Jadi, pertemuan Agong dengan Ambiga tidak menjadi Bersih 2.0 sebagai pertubuhan yang sah . . . ia tidak bermakna Bersih 2.0 kini sebuah pertubuhan yang sah. Tiada mekanismes sedemikian, anda masih perlu mendaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan terlebih dahulu,” katanya.

Menteri itu mengesahkan kerajaan sebenarnya telah menyediakan titah campur tangan minggu lalu tetapi tidak bersetuju bahawa baginda telah meminda dan mengeluarkannya tanpa memberi notis kepada pentadbiran Najib.

“Tidak benar. Ia telah diteliti dan perdana menteri sedar (tentang teks titah),” kata menteri itu.

Dalam titah kenyataan Ahad lalu,  Tuanku Mizan bertitah agar setiap permasalahan yang timbul — dalam isu semasa merujuk kepada tuntutan Bersih 2.0 — diselesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan.

Baginda juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan secara adil dan bijaksana dan “yang pentingnya.”

“Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik,” titah baginda dalam satu kenyataan.

Titah baginda itu muncul sehari selepas Putrajaya mengisytiharkan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan haram manakala enam pemimpin dan ahli Parti Sosialis Malaysia ditahan di bawah Ordinan Darurat.Himpunan Bersih 2.0 dirancang untuk diadakan esok.

Malah Tuanku Mizan bertitah rakyat harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang.

“Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora,” titah baginda.

“Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara,” titah baginda.

 

Isunya disini, kekecewaan berkenaan keputusan Agong. Oww kalau pemimpin UMNO kecewa dengan keputusan Agong tak pula dicop DERHAKA??suka suka boleh kecewa dan tak setuju. Cuba kalau pemimpin pembangkang keluarkan statement macam ni?Surely akan jadi isu dan tajuk muka depan semua akhbar terutamanya UTUSAN. Aku ni bukannya menyokong pembangkang , cuma terlalu nampak sangat ketidakadilan dalam pemeritahan negara ni. Sekurang kurangnya aku dah boleh bersuara sebab dah cukup umur untuk mengundi.

 

Hurmm tak paham dengan politik Malaysia. tunggu dan tengok ja la apa akan jadi lepas 9hb nanti.

10:11 AM | 1 comments | Read More

Biodata Lengkap Nikita Willy

Written By Hafiz Rahman on Thursday, July 07, 2011 | 10:10 PM

sekarang ni ramai yang pakat menjengah didepan tv setiap petang untuk menonton satu lagi sinetron indonesia yang dibawa masuk. Masuk jela sinetron apa pun mesti laku. So aku ambik kesempatan buat entry ni sebab ni antara entry SEO sekarang. Mybe. Entry ni dah ada dala draft dah lama dah cuma baru publish harini sebab harini xde idea nak buat entry.

 

Aku pernah tengok sebab mak aku gila tengok cita ni. First time aku nengok dah jatuh hati dengan heroin dia yang mana nama sinetron ni pun diambil sempena nama heroinnya. Kalau orang perempuan tengok cita korea dah jatuh hati dengan balak balak Korea, kami lelaki pun boleh what jatuh hati dengan heroin heroin cute.ahaha. Cute siot. Memang baby face punya muka ni. Siapa dia heroin cute ni?jom kita kenal kenal dengan dia.

 

Biodata Lengkap Nikita Willy

Nikita Purnama Willy atau Nikita Willy (lahir di Jakarta, 29 Juni 1994; umur 16 tahun)

Nikita memulakan karier di dunia hiburan Indonesia sejak berusia 6 tahun, melalui sinetron Bulan Bintang. Nikita memiliki darah Minang. beliau mulai dikenal ketika berlakon dalam sinetron Roman Picisan bersama Evan Sanders.

Sinetron yang pernah dibintangi beliau:

Iklan TV

 

 

p/s : aku pun tak tau pesal aku boleh wat entry macam ni. Buang tebiat nak mampos kot

10:10 PM | 0 comments | Read More

Larangan Menyertai Perhimpunan BERSIH 2.0 Untuk Student UiTM

 

Seluruh Pelajar UiTM

LARANGAN PENGLIBATAN MAHASISWA/I UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA DALAM PERHIMPUNAN HARAM BERSIH DI SEKITAR BANDARAYA KUALA LUMPUR PADA 9 JULAI 2011

Perhatian Saudara/Saudari kepada perkara di atas adalah dirujuk.

Sehubungan dengan itu adalah diingatkan bahawa semua mahasiswa universitidilarang sama sekali melibatkan diri dalam Perhimpunan Haram BERSIH yang akan diadakan pada 9 Julai 2011 di sekitar Bandaraya Kuala Lumpursepertimana termaktub dalam Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan ) 2011, Akta A1375 Seksyen 10 (1), (2) dan (5) manakala kakitangan universiti di bawah Seksyen 3 (1) dan (2) (d), Bahagian II, Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000, Akta 605.

Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan) 2011, Akta A1375, Seksyen 10 (1) -

A student of an Institution may become a member of any society, organization, body or group of persons, whether or not, it is established under any written law, whether it is in or outside the Institution, and whether it is in or outside Malaysia, other than-

(a) any political party, whether in or outside Malaysia;
(b) any unlawful organization, body of group of persons, whether in or outside Malaysia; or

(c) any organization, body or group of persons which the Minister, after consultation with the Executive Head, has specified in writing to the Executive Head to be unsuitable to the interests and well-being of the students or the Institution.”

Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan) 2011, Akta A1375, Seksyen 10 (2)-

“An organization, body or group of students of an Institution which is established by, under or in accordance with this Act, may have any affiliation, association or other dealing with any society, organization, body or group or persons, whether or not is is established under any written law, whether it is in or outside the Institution, and whether it is or outside Malaysia, other than-

(a) any political party, whether in or outside Malaysia;

(b) any unlawful organization, body of group of persons, whether in or outside Malaysia; or

(c) any organization, body or group of persons which the Minister, after consultation with the Executive Head, has specified in writing to the Executive Head to be unsuitable to the interests and well-being of the students or the Institution”.

Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan) 2011, Akta A1375, Seksyen 10 (5)-

“No student of an Institution and no organization, body or group of students of an Institution which is established by, under or in accordance with this Act, shall express or do anything which may reasonably be construed as expressing support for or sympathy or opposition to-

(a) any political party, whether in or outside Malaysia;

(b) any unlawful organization, body of group of persons, whether in or outside Malaysia; or

(c) any organization, body or group of persons which the Minister, after consultation with the Executive Head, has specified in writing to the Executive Head to be unsuitable to the interests and well-being of the students or the Institution.”

Seksyen 3 (1) Bahagian II Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000, Akta 605, Tatakelakuan -

“Seseorang pegawai hendaklah pada setiap masa memberikan taat setianya yang tidak berbelah bahagi kepada Yang Di Pertuan Agong , negara , Kerajaan dan badan berkanun”.

Seksyen 3 (2) Bahagian II Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000, Akta 605, Tatakelakuan

“Seseorang pegawai tidak boleh –

(d) berkelakuan dengan sedemikian cara sehingga memburukkan atau mencemarkan nama badan berkanun.”

Sehubungan dengan itu, semua mahasiwa universiti diminta mematuhi ketetapan ini dan sebarang pelanggaran terhadap mana-mana peruntukan di atas merupakan satu kesalahan serius dan boleh membawa kepada tindakan tatatertib di peringkat universiti dan juga di bawah peruntukan mana-mana undang-undang Malaysia yang sedang berkuatkuasa.

Sekian dimaklumkan.

DATO’ PROF. IR. DR. SAHOL HAMID ABU BAKAR, FASc
Naib Canselor

 

pekeliling dah dikeluarkan oleh Dato’ VC. So as student aku sarankan bebudak UiTM tak cari pasal sebab nanti tak pasal pasal kena apa apa tindakan. Kita jugak yang susah. Tapi ini bukan maknanya aku tak setuju dengan perhimpunan ni. Aku lebih kepada bersikap neutral macam aku ada sebut dalam entry Pro Dan Kontra Perhimpunan BERSIH 2.0 , Buat Pilih...

12:48 AM | 1 comments | Read More

Siri-2 Video Budak KFC Pengotor Dan Biadap

Written By Hafiz Rahman on Wednesday, July 06, 2011 | 1:33 PM


kalau sebelum ni heboh dengan video staff KFC yang pengotor yang mengelap ayam yang masih bertepung ke tapak kaki sebelum digaul dengan ayam lain (rujuk entry KFC = Kentucky Foot Chicken ..“Its Foot Licking Go..) . Dan hari ni keluar lagi satu video baru siri ke 2 tentang sikap pengotor staff KFC.


Dalam video ke 2 ni, menunjukkan seorang staff sedang menggoreng ayam KFC . Lebihan minyak ditepi tepi dapur dilap dan minyak tersebut diperah semula ke dalam tempat menggoreng sambil berkata “Spicy jangan makan eh, start esok...”



Video asal adalah dari Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IE5yzbW48Uc

sini pun ada :  https://www.facebook.com/video/video.php?v=2206962134124&oid=251537365816&comments


p/s :  video telah diremove oleh author. Mungkin takut dengan tindakan undang undang kot?Apa pulak reaksi KFC lepas ni?

1:33 PM | 0 comments | Read More

SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2011/2012

SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2011/2012
SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF (KES RAYUAN) SESI AKADEMIK 2011/2012


12:40 PM | 0 comments | Read More

Harry Potter And The Deathly Hallows - Part 2 Coming Soon

LONDON: Filem terakhir Harry Potter akan ‘menyerang’ pawagam-pawagam di seluruh dunia minggu depan sekali gus menutup tirai francais yang membawa penonton kepada dunia khayalan melalui tujuh buah filem yang penuh aksi suspens, rasa cinta dan pilu.

"Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2" bakal menyaksikan bagaimana Potter menentang Lord Voldemort untuk kali yang terakhir.

Tayangan Perdana akan berlangsung di kota ini pada Khamis depan dan selepas itu menyusuri pawagam di seluruh dunia pada minggu-minggu berikutnya.

Bintang-bintang utama filem tersebut akan disambut dengan hamparan karpet merah di sini. Siri francais filem Harry Potter adalah berdasarkan tujuh novel fiksyen karya J. K. Rowling. Kesemua filem berkenaan telah mengutip hasil jualan tiket berjumlah AS$6.4 bilion (RM19.2 bilion) di seluruh dunia.

Pemegang watak utama siri filem berkenaan, Daniel Radcliffe, yang sedang berlakon teater muzikal Broadway telah mengambil cuti pendek untuk sekali lagi bersama-sama dengan pemegang watak Hermione Granger iaitu aktres Emma Watson dan Rupert Grint, yang memainkan watak Ron Weasley untuk hadir ke majlis tayangan perdana nanti.

Ketiga-tiga mereka telah menjadi jutawan hanya dengan berlakon dalam siri filem berkenaan tetapi kini terpaksa berhadapan dengan realiti dan cabaran bagaimana hendak keluar daripada kepompong Harry Potter untuk memainkan watak dan karakter lain di luar dunia Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.

Filem terakhir ini juga akan mencatat sejarah sebagai filem pertama Harry Porter yang akan ditayangkan dalam bentuk 3D.

Filem pertama Harry Potter ditayangkan pada tahun 2001 iaitu lebih kurang empat tahun selepas Rowling menerbitkan buku pertamanya itu.

Para peminat tegar Harry Potter telah menunggu dengan penuh debaran dan sabar bagaimanakah adegan dalam filem ini akan berakhir selepas bahagian pertama filem terakhir ini dimainkan November tahun lepas.

Bahagian kedua meliputi suku terakhir buku berkenaan dan dijanjikan dengan adegan penuh pengembaraan, suspens tetapi pantas - tidak sepertimana dalam bahagian pertama yang agak lembap.

Filem terakhir ini terus diarahkan oleh David Yates, yang sebelum ini telah mengarah tiga daripada tujuh filem Harry Potter.

Rakaman untuk kedua-dua filem terakhir - Bahagian Pertama dan Kedua selesai pada Jun 2010.

Apabila Rowling, seorang ibu tunggal yang sedang bergelut dengan kehidupan sehariannya menerbitkan siri pertama berjudul "Harry Potter and the Philosopher's Stone" pada tahun 1997, beliau tidak sedikit pun menyangka yang beliau akan menggegarkan dunia dengan dunia fantasi rekaannya itu.

Bagaimanapun, akhirnya, Rowling telah menjual lebih dari 400 juta naskhah buku Harry Potter di seluruh dunia termasuk diterjemahkan ke dalam 69 bahasa asing.

Malah penerbit siri filem berkenaan, David Heyman sendiri berkata, ketika mereka mula-mula menerbitkan siri pertama, tidak ada siapa pun yang menjangkakan filem ini bakal menjadi hit di seluruh dunia. Ia adalah fenomena luar biasa.

Kesemua pemegang peranan utama dalam filem berkenaan turut mencipta kejayaan luar biasa termasuklah menjadi kaya raya hanya dengan melakonkan watak yang sama tujuh kali.

Radcliffe, 21, telah menerima bayaran sehingga AS$42 juta (RM126 juta) menerusi kesemua lakonannya sebagai Potter manakala Emma Watson,21, pula AS$22 juta (RM66) dan Grint, 22, menerima 20 juta (RM60), demikian menurut akhbar The Sunday Times.

Manakala bagi Rowling pula, selepas menamatkan babak terakhir siri itu pada tahun 2007, dia masih belum mencipta sesuatu yang luar biasa lagi.

Namun begitu, Rowling seperti tidak dapat melepas pergi watak-watak dalam siri tersebut. Ini kerana pada bulan lalu, Rowling telah memuat naikkan dalam laman web tentang sesuatu yang baru dan ramai melihat ia ada kaitan dengan dunia Potter.

Kekayaan terkumpulnya dianggarkan kini berjumlah AS$530 juta (RM1.5 bilion) - menjadikannya penulis novel terkaya dalam sejarah mana-mana penerbitan fiksyen.

9:11 AM | 2 comments | Read More

Pro Dan Kontra Perhimpunan BERSIH 2.0 , Buat Pilihan Terbaik

Written By Hafiz Rahman on Monday, July 04, 2011 | 9:24 AM

 

Aku walaupun berstatus orang kampung, tapi bukannya seperti katak yang melepak bawah tempurung tak tahu satu habuk menda dalam dunia. Kengkadang jangan terkejut kalau orang kampung lagi laju dapat maklumat dari orang bandar pasal isu isu terkini dan terhangat dalam negara . Macam sekarang pasal isu Bersih

Sebenarnya aku semak kepala betul dengan Bersih ni. Adoii semak sebab baca paper hari hari cerita benda yang sama. Satu pihak asyik ketegaq nak buat jugak perhimpunan tu. satu pihak lagi asyik nak halang tapi pelik jugak sebab nak halang pun, masih buat perhimpunan bantahan.Perhimpunan dibantah dengan perhimpunan.

Aku malas nak ambik tahu hal hal politik sekarang ni walaupun aku dah cukup syarat untuk memangkah kertas hari mengundi tu. Sebab politik Malaysia ni kadang kadang macam HARAM. Satu pihak cakap dia betul , sebelah pihak lagi pun cakap dia betul . Tapi sebenarnya dua2 kelentong kuat. Rakyat di tengah tengah ternganga-nganga mata kelip kelip kena tipu macam tu je.

Sapa yang online malam ni mesti perasan  isu tentang titah YDPA tentang isu BERSIH ni..boleh rujuk di link ini:

BERSIH 2.0 :Yang di-Pertuan Agong Tak Melarang Dan Tak Menyuruh!!

 

so macam macam la pendapat dan komen yang keluar dari kedua dua pihak sama ada yang nyokong or membantah berkenaan titah YDPA ni. Seperti yang kita semua tahu, titah YDPA sesuatu yang sangat ditakuti dan semua orang akan mengikut sebab semua tu dah termaktub dalam Rukunegara kedua dan semestinya sebab YDPA ketua negara dan semua rakyat mesti menurut segala titah raja.

 

Then keluar pulak isu penghinaan ke atas YDPA. Boleh rujuk disini:

PENDERHAKAAN !! ... Kerana TITAH AGONG MENGENAI BERSIH ... SEORANG BLOGGER PR MEMFITNAH AGONG MAKAN RASUAH !!!

 

pulak dah?apa nak jadi la dengan malaysia ni aku pun tak tahu  . Makin hari makin teruk . semuanya sebab gila kuasa nak memerintah. Yang belum memerintah teringin sangat nak memerintah sampai sanggup buat apa saja untuk capai impian tu. Satu pihak lagi sudah dan sedang memerintah dan tak mahu lepaskan sama sekali untuk orang lain ambil alih. Nak pertahankan jugak walau dengan apa cara sekalipun tak kira bersih atau kotor . Yang Dipertuan Agong yang sepatutnya menjadi alternatif terakhir penyelesaian masalah pun masa kini dah mula dipertikaikan oleh “pengkhianat” bangsa sendiri. No offence.

 

Pasal penderhakaan kepada YDPA tu tak berani aku nak mengomen banyak2, kang tak pasal pasal pulak aku pun kena panggil dengan polis.Tak ke naya aku. Biarkan mereka menyelesaikan sendiri. kita cuma tunggu dan lihat apa akan jadi 9hb nanti .lebih kurang 5hari lagi.

 

Aku bersifat neutral dalam isu ni. Tak menyokong dan tak jugak membantah sebab aku rasa perhimpunan ni ada pro dan kontra .Mungkin melalui perhimpunan ni, selepas ni proses pilihanraya akan jadi lebih telus dan adil and demokrasi di Malaysia akan lebih dihormati dan jadi contoh terbaik untuk negara negara lain. Negatifnya pulak, mungkin perhimpunan ni akan beri kesan kepada keamanan negara dari segi perkauman dan jugak perpecahan yang lebih besar dari dua kelompok penyokong kerajaan dan anti kerajaan. Kita boleh tengok contoh di Thailand. Disebabkan krisis politik, ramai nyawa yang melayanag. Yela, manusia ni kadang kadang bertindak tak gunakan akal, cuma gunakan nafsu dan perasaan marah. Macam macam boleh jadi kalau dah bertindak tak pakai otak. Sebab tu Tuhan dah bagi akal fikiran kepada manusia untuk berfikir mana baik dan mana buruknya.

 

Tapi kalau dilihat pada dua gambar dibawah ni, apa motif sebenar perhimpunan nie?cuba tengok sendiri

Motif for justice.Menuntut pilihanraya yang adil dan telus. Ini aku sokong sebab SPR pun kadang kadang kurang telus dalam pilihanraya. Nampak macam menyebelahi sebelah pihak.

dan ini pulak apa ceritanya?Pakatan menumbangkan kerajaan sedia ada dengan membuat perhimpunan haram?Nak tiru macam Libya ek?Ini aku kurang setuju sikit sebab banyak benda tak baik akan berlaku. yang paling kita tak mahu, ada nyawa yang akan melayang. Cuba bayangkan saudara atau kawan baik kita pergi join sekali dengan hati yang bersemangat. Tapi balik sebagai mayat. Nak ke???

Kesimpulannya, berfikirlah secara realistik dan matang sebelum membuat sebarang keputusan.

9:24 AM | 1 comments | Read More

KFC = Kentucky Foot Chicken ..“Its Foot Licking Good”

Written By Hafiz Rahman on Saturday, July 02, 2011 | 12:01 PM

Sejak semalam lagi kecoh dengan video bebudak bodoh kerja di KFC yang buat cilaka dan cilanat dengan memalit ayam dikaki. kalau pepatah ada sebut berkaki ayam, tapi ini boleh buat pepatah “seperti ayam dikaki”
Memang agak kurang ajar la brader ni main palit2 kaki dan yang surenya, ayam tu confirm dah dibeli dan dimakan oleh customer, . Cuba fikirkan balik, ada tak kita makan KFC dalam bulan ni or bulan lepas2, mungkin kita salah seorang dari yang bernasib malang yang makan KFC cap kaki tuh. Entah kaki dia tu pijak menda ape tah. Cilaka betul.

KFC sekarang dah boleh jadi Kentucky Foot Chicken dan guna slogan baru… “Its Foot Licking Good”

Apepun.Pihak KFC surely akan kenakan tindakan tegas kat mamat ni. Dan sumpah mamat ni bengang gila dengan orang yang upload menda ni dalam Youtube .

p/s : baru semalam aku makan KFC…yarksssss..
12:01 PM | 2 comments | Read More

Mungkin Ada Hikmahnya Tuhan Letak Aku Di KEDAH Nie Lagi...

Salam semua..Hari ni untuk budak budak UiTM, keputusan kemasukan untuk sambung belajar peringkat degree dah keluar. harpa semuanya lepas dan dapat sambung peringkat seterusnya. 

Masa apply untuk kemasukan degree dulu, aku apply cos yang aku minat as first choice dan cos tu cuma ada di puncak alam je. Dan second plak ada di merata rata kampus. Dalam kepala ni aku memang target aku dapat puncak je sebab itu 1st choice aku. Then bila check tadi, rasa macam sedih pun ada , macam happy pun ada , entah la. Macam macam rasa aku rasa. 


untuk degree aku still akan belajar di UiTM Kedah, tempat sama aku habiskan diploma aku selama 3tahun. And akan tambah lagi 2 tahun disini. Agak sedih jugak la sebab aku ingat nak merantau jauh la sikit dari sini, tgk2 dapat Kedah jugak. Nak buat macam mana dah itu rezeki yang tuhan bagi. Better than tak ada langsung kan?

Mungkin ada hikmahnya tuhan dan tentukan semua ni. Ini semua takdir dan ketentuan yang Tuhan dah tentukan sejak azali lagi dan mesti ada hikmah dan kebaikan untuk setiap apa yang tuhan rancangkan untuk kita sebagai hambanya. Dalam kes aku ni, aku rasa ada baiknya aku masih disini, masih di Kedah . Dalam family , aku cuma anak lelaki tunggal dan ada 5 orang adik beradik perempuan yang lain. Anak lelaki tunggal means banyak tanggungjawab yang kena aku pikul sepanjang hidup aku ni. Ayah dan mak pun still tinggal di Kedah jugak. Sekurang kurangnya, aku masih boleh jaga  mak ayah in case apa2 jadi sebab kakak aku dua2 orang stay di Shah Alam. So aku masih boleh bagi berita kat dua orang tu. 

Lagi satu, bila belajar dekat dengan rumah ni, boleh ja nak balik selalu dan jumpa mak ayah. Bila selalu dapat tengok wajah mak ayah, rasa hidup ni tenang ja. Aman ja . Kalau duduk jauh2 jarang nak dapat jumpa dengan parents. Dan yang paling bess., boleh selalu la aku melantak masakan mak aku an. 

Dan sekarang, aku dah tak kisah dah pasal tu. Rasa sedih sikit sikit tu elok dibuang je sebab tempat belajar tak penting, yang penting sama ada kita belajar atau tak. Itu ja penentunya. InsyaAllah untuk peringklat degree ni aku akan usaha lebih sikit sebab masa diploma dulu banyak main main sampai ada subjek yang sangkut. InsyaAllah kali ni dah tak nak main main dah. Doakan aku ekk.. 


p/s : insyaAllah lepas ni akan selalu online sebab baru beli broadband...hehe

12:57 AM | 5 comments | Read More

Labels

TERKINI (174) ARTIS (114) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (68) INFO (64) Video (64) BERITA SUKAN (61) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (34) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (25) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)