Recent Comment

Powered by Blogger.

Gambar Dan Berita Perkahwinan Kris Dayanti

Written By Hafiz Rahman on Sunday, March 20, 2011 | 7:51 PM

Majlis pernikahan penyanyi popular Kris Dayanti bersama ahli perniagaan Raul Lemos di Masjid Nurul Iman, Hotel Grand Sahid, Jakarta baru saja selesai berlangsung pagi tadi. Selamat pengantin baru buat pasangan ini. Gambar kahwin Kris dah disiarkan di semua media di Indonesia dan Malaysia. Sekarang, boleh gelarkan diva popular ni sebagai Kris Lemos.

Penyanyi terkenal Indonesia, Kris Dayanti tentunya sudah boleh menarik nafas lega kerana selepas ini dia tidak perlu lagi gusar memikirkan apa lagi pandangan kurang enak terhadap personalitinya yang disifatkan banyak pihak sebagai kurang elok.

Semuanya kerana dia sudah sah menjadi isteri kepada Raul Lemos, lelaki yang berjaya mencuri hatinya selepas dia bercerai dengan penyanyi dan komposer, Anang Hermansyah.

KRISDAYANTI RAUL LEMOS RESMI MENIKAH

Pagi tadi, pasangan itu diijabkabulkan di Masjid Sahid Nurul Iman, Hotel Grand Sahid Jaya Jakarta, Indonesia dengan dihadiri kaum keluarga terdekat serta kenalan rapat pasangan itu. Kedua-duanya dinikahkan sendiri oleh bapa Kris dengan hanya sekali lafaz oleh Raul.

Pada majlis yang berlangsung dalam suasana sederhana itu, Kris menerima hadiah mas kahwin berupa peralatan kelengkapan solat. Pasangan berkenaan juga saling menukar cincin perkahwinan jenama Bvulgari.

Kasih sayang Raul terhadap Kris cukup terserlah. Sejurus selepas sah bergelar suami isteri, lelaki itu tanpa segan silu merangkul isterinya dan mengucup bibir Kris. Dia juga turut mengucup dahi wanita baru yang bakal mendampinginya sebagai teman hidup.

“Saya sangat mencintai Kris. Dia akan menjadi pelengkap baru dalam kehidupan saya,” ujar Raul seorang usahawan yang dikenali ramai di negara kelahirannya, Timor Leste.

Sebetulnya, bukan mudah untuk Kris dan Raul dapat merealisasikan kenangan indah dalam hidup mereka itu. Ini kerana, semasa menjalin hubungan sebagai pasangan kekasih, kedua-duanya sering menjadi sasaran gosip-gosip liar.

Bahkan banyak cerita kurang manis mengenai Kris dan Raul dijaja media-media tempatan sehingga kedua-duanya kurang senang untuk bercakap kepada wartawan mengenai hubungan mereka.

Bagaimanapun, selepas merancang dengan teliti, Kris dan Raul akhirnya dapat disatukan sebagai suami isteri. Pasangan itu juga bakal diraikan dalam satu majlis persandingan di Hotel Mulia, Jakarta pada 25 Mac ini.

Kata Kris, biarpun berdepan dengan pelbagai kesulitan sebelum ini, namun dia sentiasa yakin dengan kebesaran Allah dan percaya bahawa hari bahagia buat dia dan Raul akan tiba juga.

“Ternyata semuanya benar. Alhamdulillah, hari ini kami berdua sudah berkahwin. Inilah berkat kesabaran saya dan Raul. Saya terlalu bersyukur,” ujarnya.

Bagi Raul atau nama sebenarnya Raul Dos Reis Lemos, pernikahan dia dengan Kris sudah cukup membuatkan hatinya gembira kerana tidak perlu lagi risau memikirkan pandangan negatif orang-orang yang kurang senang dengan hubungan mereka.

“Semoga selepas ini tiada lagi perkara tidak betul yang diceritakan mengenai kami berdua,” ujarnya ringkas kepada wartawan pada sidang media.

Hadir sama pada majlis pernikahan pasangan popular Indonesia itu ialah ibu Raul, Esmeralda yang kini menetap di Lisbon, Portugal . Tidak ketinggalan artis-artis terkenal seperti Rossa, Desi Ratnasari, Maia Estianti dan lain-lain. GUA difahamkan Anang tidak hadir ke majlis tersebut kerana menghidap selsema.

 

KRISDAYANTI RAUL LEMOS RESMI MENIKAH

KRISDAYANTI RAUL LEMOS RESMI MENIKAH

KRISDAYANTI RAUL LEMOS RESMI MENIKAH

KRISDAYANTI RAUL LEMOS RESMI MENIKAH

KRISDAYANTI RAUL LEMOS RESMI MENIKAH

sumber berita : budiey

sumber gambar : Kapan Lagi

7:51 PM | 2 comments | Read More

UPDATE!! Gathering Blogger Utagha Bersama Sama Anak Yatim

berblogging bukan sahaja bermaksud untuk berseronok seronok juma kawan baru. tapi dalam masa yang sama, kita boleh berbakti dengan mereka yang tidak mampu mendapat apa yang diimpikan. So dengan rasa tanggungjawab, Kelab Blogger Utagha telah mengambil inisiatif bersuka ria sambil beramal dengan menganjurkan gathering bersama sama anak anak yatim . Maklumat lanjut seperti dibawah :

TARIKH: 26 MAC 2011

HARI: SABTU

MASA: 12 TENGAHARI - 4.30 PETANG

TEMPAT: TANJUNG ASAM, TELUK KUMBAR PULAU PINANG

BAYARAN: RM 15 SEORANG

PENGLIBATAN: BLOGGER UTARA DAN ANAK YATIM SINARAN KASIH PULAU PINANG

Align Center

Gathering Blogger Utara kali ini akan turut dimeriahkan dengan kehadiran anak yatim dari Rumah Sinaran Kasih.

Pelbagai aktiviti yang menarik telah dirancang untuk menghangatkan lagi Gathering kali ini.

Jadi jangan lepaskan peluang anda untuk bersama-sama memeriahkan Gathering kali ini.

Selain dapat beramah mesra sesama Blogger kita turut dapat berbakti dan menggembirakan anak-anak yatim.

Kalau ada pihak yang ingin menaja, sangat dialu-alukan

malangnya aku tak dapat nak join sebab sabtu ni ada kursus.huhu..

sumber : CIK GKSB dan Ehh!!Blogger

 

1:47 PM | 0 comments | Read More

Aplikasi Terbaru Dari Blogger Bakal Menyamai Wikipedia Kejutan Untuk Tahun 2011

Untuk tahun 2010, platform Blogger telah dianugerahkan dengan kejayaan menjadi platform blogging terbesar di dunia dan website ke enam terbesar di dunia mengikut ranking Alexa.

Sehingga tahun 2010 sahaja, blogger diseluruh dunia yang menggunakan platform Blogger telah menghasilkan 1/2 billion post ,dan dibaca oleh hampir 400juta pembaca diseluruh dunia. Itu cerita tahun 2011

Untuk tahun 2011, Blogger kembali lagi dengan featured terbaru yang lebih gempak dan sesetengah dari pengguna pengguna blogger meramalkan platform blogger akan menjadi lebih hebat dari Wordpress dan lain lain. Jom kita tengok antara featured terbaru yang gampak dari blogger sebagai kejutan untk semua pengguna Blogger pada tahun 2011

STYLE JUGAK!!!!

Dan dibawah adalah perbandingan platform Blogger sehingga tahun 2010 dan pembaharuan yang akan dibuat pada tahun ini.

Create New Post

dan pada tahun 2011 ia akan menjadi seperti ini.Moden!!

DASHBOARD

selepas pembaharuan untuk tahun 2011. Lebih moden dan mesra pengguna. Capaian pengguna akan menjadi lebih mudah.

Blogger turut memperkenalkan featured carian kandungan yang membolehkan pengguna mencari kandungan berkaitan post yang sedang dibaca.(boleh rujuk dalam video diatas kalau tak faham)

sama sama kita tengok apa lagi akan diperkenalkan oleh Blogger untuk tahun 2011.Aku pun tak pasti bila featured featured di atas akan dibuka untuk kegunaan semua blogger. kalau anda ada maklumat berkaitan, jangan segan segan untuk berkongsi di komen.

12:14 AM | 1 comments | Read More

Fenomena Super Moon 19Mac2011 | Fakta dan Persediaan Anda

Written By Hafiz Rahman on Friday, March 18, 2011 | 8:20 AM

seperti yang semua sedia maklum, esok iaitu19Mac2011 satu kejadia Supermoon akan berlakudi Bumi .

APA ITU SUPERMOON? 

Supermoon adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan keadaan di mana bulan berada pada kedudukan paling dekat dengan bumi (perigee). Istilah ini tidak diterima secara meluas, terutama dalam komuniti saintifik.  ( sumber  )

100607111310-large

BERAPA JARAK BULAN DAN BUMI PADA FENOMENA SUPERMOON?

Bulan akan berada lebih dekat dengan bumi iaitu 356 577 Kilometer berbanding jarak purata adalah 384 403 kilometer pada waktu waktu biasa. Jadi bulan berada 27826 kilometre lebih dekat dengan bumi dan daya tarikan graviti bulan akan memberi kesan kepada pergerakan di bumi. Kita sedia maklum tentang kejadian pasang surut air laut berpunca dari graviti bulan dan kedudukan yang lebih dekat ini dikhuatiri akan menyebabkan air laut meningkat ke tahap yang lebih serius dan mengundang tsunami.

KAITAN DENGAN BENCANA ALAM

Fenomena ini diramalkan akan mengundang bermacam macam malapetakan dan bencana dibumi .Tetapi hanya Allah yang mnentukan segala galanya. Kita doakan semoga segalanya berjalan seperti biasa dan tiada bencana meragut nyawa yang berlaku. Video dibawah menunjukkan bencana bencana yang akan berlaku jika fenomena ini berlaku esok.

PERLUKAH KITA BERSEDIA

Tiada siapa yang dapat meramalkan apa yang akan berlaku. jadi perlukah kita bersedia?Ya, kita perlu sentiasa bersedia dengan segala kemungkinan yang akan berlaku. Untuk tarikh esok, sila pastikan anda tidak berada dekat dengan kawasan pantai dan laut. Ini cuma persediaan sahaja dan bukan khabar angin yang mengatakan fenomena ini pasti akan berlaku. Hanya Allah yang menentukan sesuatu.

Namun fenomena ini juga mendapat PENAFIAN(sumber) dari sesetengah ahli astronomi bahawa fenomena Supermoon ini tidak akan mempengaruhi mana-mana bencana alam.Dalam kata lain fenomena ini hanyalah bulan penuh yang biasa kita lalui setiap bulan. Pakar- pakar geologi dari USGS juga menyokong fakta sedemikian.

artikel lain yang berkaitan:

  1. Will March 19 'Supermoon' Trigger Natural Disasters?
  2. March 19, 2011… “SuperMoon” or “SuperHype”?
  3. 'Supermoon' Has No Connection to Japanese Earthquake
  4. Adakah Extreme Super Moon serta kejadian Tsunami di Jepun mempunyai kaitan?
  5. Fenomena Supermoon (Syzygy) 19 Mac 2011

 

*Dapatkan maklumat lanjut berkaitan Gempa Bumi Dan Tsunami Jepun dan membantu mereka dengan melayari

 Google klik pada logo

Badan badan berkaitan

UnicefSave the ChildrenInternational Medical Corps

8:20 AM | 1 comments | Read More

Video Bumi Bergerak Dan Air Memancut Keluar Dari Bumi Semasa Gempa Bumi Jepun

Written By Hafiz Rahman on Thursday, March 17, 2011 | 11:38 PM

Video menunjukkan pergerakan bumi ketika gempa bumi berlaku dan air dari perut bumi yang membuak buak keluar ketika tanah bergerak gerak. Seriusly aku tengok rasa semacam ja. Lelaki yang rakan ni rilek je kan?

gilerr arr gerak gerak sampai macam tu tanah. Moga Malaysia diauhkan dari segala bencana,.

11:38 PM | 5 comments | Read More

Lagu Spongebob Versi Kedah Dan Kelantan

Pernah dengar lagu spongebob?mesti pernah kan?jangan nak tipu la .haha

ini versi omputih

17138_SpongeBob_19

Are you ready kids "Aye Aye Captain"
I Can't hear you "AYE AYE CAPTAIN"
Ohh...
Who lives in a pineapple under the sea
"Spongebob squarepants"
Absorbant and yellow and porous is he
"Spongebob Squarepants"
If nautical nonsense be something you wish
"Spongebob Squarepants"
Then flop on the deck and plop like a fish
"Spongebob Squarepants"
READY
Spongebob squarepants
Spongebob squarepants
Spongebob squarepants

SPONGEBOB SQUAREPANTS!! AH AHH AHH AHAHAHAHAHAHAHHH....

haa kita tukar sikit jadi Bahasa kelate..sila nynyi kuat2 dan banyak2 kali baru masuk…

kelantan


Ready dok budok-budok?
Ho laa, kepten!
Gapo dio? HO LAA, KEPTEN!
ooo,
Podio dok dale buoh lanah bowoh laut?
Spongebob Sluar kotok!
Sene meresap bewarno kuning.
Spongebob Sluar kotok!
Kalu demo suko bendo laut hok ngarut.
Spongebob Sluar kotok!
Pah mari la pakat nopat supo ike.
Spongebob Sluar Kotok! Ready?
Sponge............bob Sluar Kkotok,(3x)
Spongebobbb Sluar kotok

dah abeh try bahasa kelantan?sekarang kita try bahasa Kedah pulak.ahaha

kedah

Hampa redi dah ka weii??
Haa kapten,
Apadia?Tak dengaq nie!!
Haaa la kapten..
Ohhhh...
Sapa hat dok dalam nanaih wah laut?
"Spanbob Seluaq Petak"
Belubang,meghesap paihtu wana kunin
"Spanbob Seluaq Petak"
Kalau hampa suka benda laut hat ngarut
"Spanbob seluaq Petak"
Mai la sini  teghejun cam ikan temenung
"Spanbob seluaq Petak"
REDi?
Spanbob seluaq Petak
Spanbob seluaq Petak
Spanbob seluaq Petak

Spanbob seluaq Petak!

AH  Ahh Ahh Ahahhaahhahahahah....

 

sekian lawak untuk petang ini.

6:14 PM | 8 comments | Read More

Nikmat Bersama Kaunselor

ini cerita panas yang baru keluar petang tadi. Dalam pukul 3. haha. Sila baca cerita selanjutnya selepas anda layan iklan iklan ini yerr

belum join churp churp?ingin duit dari dunia blogging?klik banner dibawah

image

broadband 3GB hanya 38ringgit sebulan dan anda akan dapat Mata Ganjaran tambahan setiap kali anda buat bayaran setiap bulan.Klik banner dibawah untuk maklumat lanjut.

image

iklan tajaan khas ChurpChurp

ok kita sambung cerita pasal kaunselor.Kenikmatan tak terhingga dah aku rasa tadi tatkala berjumpa dengan kaunselor itu. Okeh nak citer elok elok nih. Dengar. Sebenarnya dah lama aku ada masalah peribadi dan dalam dilema untuk pilih sambung degree. nak tentukan masa depan sendiri pun aku susah nak buat keputusan. Macam macam benda nak kena difikirkan. Segala benda nak kena dipertimbangkan dulu. Family, masa depan, and macam maca lagi la.

Then semalam aku buat keputusan untuk jumpa secara privasi dengan kaunselor UiTM Kedah . Lepas dah buat appointment semua, then pukul 3petang tadi mengadap la aku ke bilik dia. Dekat sejam lebih jugak la kena basuh dengan dia. Dan alhamdulillah lepas dengar pendapat orang pakar macam dia, macam macam masalah dah rasa ringan sikit walaupun belum selesai. Dah nampak sikit cahaya di jalan yang gelap tu. Kira dah dapat sikit la pedoman dengan hidayah untuk aku buat keputusan masa depan aku.

Terima kasih sangat pada Puan Azliza, kaunselor UiTM Kedah yang sangat baik dan lemah lembut layan student student yang datang untuk sesi kaunseling. Memang terbaik la dia. Kalau macam ni, hari hari pun aku sanggup jumpa dia sebab lepas jumpa. rasa macam masalah selesai la setengah jam. Pastu serabut balik la..haha. Dah dasar memang jenis bermasalah kot aku  nie kan?

Apa pun kepala dah rasa ringan sikit lepas sesi tadi. InsyaAllah lepas ni akan buat follow up dengan dia lagi untuk betul betul settle masalah ni.

 

jangan pelik dengan entry ni sebab ia ditaip 2hari yang lepas.cuma tak publish ja sebab bagi priority untuk entry2 SEO dulu.hehe

12:17 PM | 1 comments | Read More

Free Download Filem Aku Masih Dara


9:38 AM | 0 comments | Read More

Suami Tiara Jacquelina Ada Hubungan Dengan Maya Karin

image

Pelakon Datin Seri Tiara Jacquelina tidak mempercayai desas-desus kononnya suami beliau, Datuk Seri Dr. Effendi Norwawi, 62 menjalin hubungan dengan aktres terkenal, Maya Karin, 30.


Menurut Tiara, dia menyimpan kepercayaan seratus peratus kepada suaminya dan tidak pernah mencurigai kesetiaannya.


"Saya merasakan sayalah wanita paling bertuah mempunyai suami yang baik. Saya rasa tak ada suami dalam dunia yang mencintai isterinya sebaik suami saya," katanya.


Beliau bercakap demikian kepada pemberita selepas mengumumkan teater muzikal, The Secret Life of Nora di Kota Damansara di sini, Rabu.image


Turut hadir, Ketua Pengarah Istana Budaya, Mohamed Juhari Shaarani.
Teater muzikal tersebut bakal diadakan pada akhir bulan September di Istana Budaya.
Sebelum ini, ada laporan mengatakan kononnya Maya menjalin hubungan dengan Effendi yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri tetapi ia dinafikan aktres itu.


Gosip tersebut bagi Maya, adalah sesuatu yang tidak berasas dan langsung tidak masuk akal.


Tiara memberitahu, dia sering menasihatkan rakan-rakannya yang ingin mendirikan rumah tangga supaya mengambil contoh lelaki sebaik suaminya.

yeke ?boleh percaya ka lelaki dia contoh terbaik?hehe. Lelaki zaman sekarang bukan leh percaya sangat. acece macam la aku ni perempuan kan?sheshhh~

sumber: JomLepakzz

9:08 AM | 1 comments | Read More

Rosmah Mansor Pula Dikecam Akibat Mulut Celupar Isu Tsunami Jepun

Written By Hafiz Rahman on Wednesday, March 16, 2011 | 11:03 PM

Sebelum nie, Fizz Fairuz, kemudian Berita Harian, lepas tu 50cent dan sekarang Rosmah mansor, yang orang panggil wanita pertama Malaysia tu. Yeke?

Lepas sorang , sorang lagi datang.Bercakap tanpa berfikir dulu akan kesan jangka panjang. Mungkin semua dah sedia maklum ramai yang tak berapa suka dengan isteri PM kita iaitu Mak Cik Rosmah tu. dan hari ni beliau membuatkan lebih ramai yang tidak menyukainya.

artikel berbahasa English ini dipetik dari iReport CNN.

video dari iReport CNN.

 

artikel berbahasa English ini dipetik dari iReport CNN.

iReport —

Wife of Malaysian Prime Minister, Datin Seri Rosmah Mansor said this when asked to comment on Japan's quake-tsunami disaster.

“Japan's earthquake and tsunami is a result of negligence in conducting environmental-friendly developments.

"To me, this is a lesson to other countries, that in everything they do or in whatever development they plan, they should study the surrounding environment and connect it with climate change and green technology," she told private news channel Astro Awani.

A video clip of Rosmah airing her view instantly became a hit among internet users, circulating in sites such as Twitter and Facebook, and being met with sarcastic comments from viewers.

The clip (in Malay language) can be viewed on

http://www.youtube.com/watch?v=zuMLtycp_0I

dan yang memburuukan lagi keadaan yang memang dah buruk. 10577 orang sudah recommend artikel tersebut dan surely artikel tersebut sedang merebak ke seluruh dunia dengan sangat cepat. dan Malaysia?tanggung la malu dengan perangai “wanita pertama” tu. haisyy

katakan dari 10577recommend tu separuh lagi akan share jugak.Dan dari setengah tu, setengah lagi share. dan lagi dan lagi dan lagi…berapa banyak share artikel ni. Silap silap sampai ke antartika orang tau berita ni.  Fuhh kejap ja benda ni dah tersebar. Memalukan betul la…

image

dan setakat pukul 10.48PM waktu Malaysia, dah ada 30573 orang yang telah view dan 1558shares

image

jadi kepada anda yang lain. Berfikirlah sebelum mengeluarkan sesuatu kenyataan. Orang cerdik pandai berfikir sebelum bercakap, orang yang bercakap sebelum berfikir maknanya dia ??ok anda yang sebut sendiri ok. dia tak cerdik..

11:03 PM | 2 comments | Read More

Free Download Filem Damping Malam

 

DOWNLOAD DAMPING MALAM SECARA FREE DARI SERVER HOSTFILE DAN FILESERVE

image

 

DOWNLOAD FILE DAMPING MALAM DARI SERVER HORFILE

Damping Malam

 

DOWNLOAD FILE DAMPING MALAM DARI SERVER FILESERVE

Damping Malam

 

 

SUMBER: http://www.phreak-id.com/

10:29 PM | 0 comments | Read More

Gathering Kelab Kami Blogger Utagha Masuk Paper

waa Kelab Kami Blogger Utagha semakin popular and ahli semakin bertambah hari ek hari. Tahniah la..And hari ni ,semua detail berkenaan gathering yang akan diadakan minggu hadapan disiarkan dalam surat khabar Sinar Harian.cekidaut

image

tahniah ye Cik GKSB sebab nama penuh anda telah direveal.ahaha

dan maklumat lanjut berkaitan Gathering adalah seperti banner dibawah

image

KLIK PADA BANNER UNTUK KE ENTRY BERKENAAN GATHERING TERSEBUT

4:15 PM | 4 comments | Read More

Penyanyi 50cent Persenda Bencana Jepun

Bintang rap Amerika Syarikat (AS) 50 Cent dikecam hebat kerana mempersendakan bencana gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun menerusi akaun Twitter miliknya, lapor sebuah akhbar semalam.


Selepas mendengar berita tentang beribu-ribu orang yang terkorban dalam gempa sekuat 9 pada skala Richter itu yang melanda timur laut Jepun pada Jumaat lalu, 50 Cent atau nama sebenarnya Curtis James Jackson III terus menghantar komen di laman sosial berkenaan.


"Wah berita ini (bencana alam) amat serius. Kalau begitu kita memerlukan semua cangkul dari Los Angeles hingga ke Hawaii (untuk menggali kubur bagi mengebumikan mangsa-mangsa gempa bumi dan tsunami)," kata penyanyi itu.

50 Cent yang popular menerusi album Get Rich or Die Tryin itu turut menulis singkatan LOL yang bermaksud ketawa terbahak-bahak selepas komen tersebut.


Penyanyi berusia 35 tahun itu, bagaimanapun, memohon maaf tidak lama kemudian selepas dia dikecam ramai pengguna Internet.

 

mungkin dia rasa benda ni lawak kot?ermm entah la

sumber

3:14 PM | 0 comments | Read More

Terkini Di Jepun: Awan Radioaktif Mula Bergerak Ke Tokyo | Ancam Nyawa Penduduk Jepun

image

TOKYO – Igauan tragedi letupan loji nuklear Chernobyl di Ukarine yang mengorbankan hampir 9,000 nyawa kembali menghantui rakyat Jepun selepas awan radioaktif kesan daripada siri letupan di stesen tenaga nuklear Fukushima dibimbangi akan sampai ke ibu negara Jepun, dalam tempoh beberapa jam, lapor sebuah akhbar semalam.

Amaran itu dikeluarkan selepas kerajaan Jepun semalam membuat pengumuman bahawa radiasi dari loji nuklear milik Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo (TEPCO) itu kini merupakan ancaman terhadap nyawa manusia.

Loji tersebut yang memiliki empat reaktor nuklear, terletak sekitar 245 kilometer dari Tokyo.

Tahap radiasi atau pencemaran radioaktif yang boleh menyebabkan kanser meningkat dengan mendadak di kawasan sekitar loji tersebut selepas reaktor No.4 terbakar semalam disyaki akibat satu letupan.

Sejak minggu lalu berlaku tiga letupan melibatkan beberapa reaktor di loji nuklear berkenaan.

Selepas kebakaran pada reaktor No. 4 berlaku, bacaan pencemaran radiasi di kawasan sekitarnya melonjak jauh melepas tahap selamat kepada 400 millisieverts sejam (mSv/j). Pendedahan radiasi yang selamat untuk manusia adalah cuma setakat 3mSv untuk setahun.

Tidak lama selepas itu, Kedutaan Perancis di sini pula memberi amaran bahawa awan radioaktif boleh sampai ke ibu negara Jepun itu dalam masa cuma beberapa jam.

Dalam nada serupa, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), turut mendedahkan bahawa radiasi daripada reaktor nuklear itu telah dibebaskan ke udara.

Mengulas mengenai perkembangan tersebut, Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan ketika berucap di televisyen tempatan, buat kali pertama mengakui bahawa radiasi telah tersebar dari loji nuklear Fukushima.

“Tahap radiasi itu amat tinggi dan risiko lebih banyak radiasi tersebar juga sangat tinggi,” kata Kan.

“Kami sedang melakukan segala usaha untuk menghalang kebocoran radiasi itu daripada terus tersebar. Saya faham bahawa orang ramai kini bimbang tetapi saya merayu anda supaya bertenang,” tambahnya.Radiasi boleh membunuh dan mengubah sel badan manusia yang menyebabkan penyakit barah. Setakat semalam, tahap radiasi yang tinggi dicatatkan di Ibaraki, sebuah bandar yang berada sekitar 128 kilometer dari sini.

Di bandar Saitama, dekat sini, tahap pencemaran radiasi yang direkodkan pula adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada normal.

Setakat ini, kerajaan Jepun telah mengkuarantin 150 orang kerana mereka dikhuatiri terdedah kepada pencemaran radiasi.

Pihak berkuasa turut mengambil langkah membersihkan pencemaran radiasi melibatkan 23 orang yang berada berhampiran loji nuklear di Fukushima.

Kerajaan Jepun meminta penduduk yang tinggal dalam lingkungan 32 kilometer dari loji nuklear Fukushima supaya tinggal di dalam rumah, menutup semua tingkap dan berhenti menggunakan penghawa dingin sebagai langkah keselamatan.

Lebih 100,000 orang dipercayai berada dalam zon tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, negara-negara luar bermula dengan China mula memindahkan rakyat mereka dari sini kerana bimbang tentang pencemaran radiasi. Setakat ini, beberapa negara asing termasuk Austria dan Perancis mengumumkan akan memindahkan kedutaan mereka ke bandar Osaka yang terletak 400 kilometer dari Tokyo.

Sementara itu, gempa bumi kuat berukuran 9 pada skala Richter yang melanda timur Jepun pada Jumaat lalu memusnahkan kawasan seluas sehingga berpuluh-puluh kilometer dan menyebabkan lebih 550,000 orang hilang tempat tinggal. – Agensi

 

sumber : http://faizalfredley.com dan kosmo

10:49 AM | 0 comments | Read More

Free Download Filem Ngangkung

DOWNLOAD FILEM NGANGKUNG SECARA FREE DARI SERVER HOSTFILE DAN MEGAUPLOAD

image

DOWNLOAD FROM HOTFILE








DOWNLOAD FROM MEGAUPLOAD



Ngangkung Part 1



Ngangkung Part 2



Ngangkung Part 3



Ngangkung Part 4



 



 



 



source : http://www.phreak-id.com

10:24 AM | 0 comments | Read More

Serius Nahas Nuklear Jepun di Paras Enam, Hampiri Kes Chernobyl

PARIS, 15 Mac — Pihak berkuasa keselamatan nuklear Perancis hari ini berkata keseriusan nahas nuklear loji Fukushima Daiichi di Jepun, milik Tokyo Electric Power, hari ini mencecah paras enam.

Skala antarabangsa yang digunakan ialah satu hingga tujuh.

Semalam, ASN memutuskan malapetaka itu di tahap lima atau enam.

Loji itu terletak 240 kilometer ke utara Tokyo.

Paras tujuh hanya digunakan sekali iaitu iaitu membabitkan loji Chernobyl di Ukraine pada 1986.

Nahas di loji tenaga nuklear Three Mile Island di Amerika Syarikat pada 1979 hanya diklasifikasikan sebagai lima.

Awal hari ini Perdana Menteri Jepun mengesahkan kebocoran radioaktif di loji itu manakala hampir 200,000 orang dipindahkan. — Reuters

SUMBER

7:45 AM | 1 comments | Read More

Kena Ludah Dengan Anonymous??Biasa La Tu…

Written By Hafiz Rahman on Tuesday, March 15, 2011 | 11:56 PM

kena maki dengan anonymous benda biasa la kan dalam dunia blogging .Lagi lagi pulak kalau kita baru je nak merangkak naik.nanti dah naik lagi la banyak kena. Anon bodoh ni kira macam syaitonirrojim jugak la yang selalu menggangu hidup manusia. Dah macam macam jenis anontakdetelur yang singgah di blog aku and tinggalkan macam macam komen cam haram tapi rileks sudah bro.

Tapi malam ni aku nak wat entry sebab aku kena “ludah” dengan orang yang komen tu (kalau orang la kan). Mana tau ada beruk datang komen. ahaha sapa makan cili dia pedas .

image

ini komen tak puas hati anontakdetelur tu yang meludah ludah tuh. Dalam entry pagi tadi iaitu Tutorial Lengkap Cara Lajukan Browser Facebook Anda .Tak de plak aku buat tajuk Tutorial Aku Cipta Sendiri Lajukan Facebook .Mungkin dia makan cicak kot tadi then taik cicak melekat dalam mulut tu yang meludah ludah sana sini. Bahaha. Pesal tah dia tak puas hati aku wat tutorial?aku ingatkan kalau wat entry panas je kena kritik. Nak tolong pun kena?memang betul la orang cakap dunia ni dah terbalik sekarang.

ok ini ayat tak puas hati dia. “ edit system 32?apa kena mengena dgn system 32 dgn speed kat fb?dah lah copy dari blog org lain pastu budget dia yg buat…ptui..

todia kita kena ptuih tu.haha.. Ada ka dalam tutorial tu aku cakap benda ni aku yang reka and aku la orang pertama yang menjumpai magik ni?katanya idea asal ni dari SINI tapi aku bukan amik dari blog dia. . Tapi tak pe la. terima kasih Abang HEHE .Anon tu la cakap . Aku dah creditkan ke dia.  Aku baca dari blog-blog  lain dan cuba, lepas tu aku buat tutorial ikut cara yang aku faham.. Lagi satu pasal copy dari blog lain tu .Ok jap aku nak tunjuk bukti

image_thumb[29]

gambar dalam entry pagi tadi

motif la orang yang nak buat tutorial ni nak datang tempat aku nak printscreen desktop laptop aku?haha. Aku buat tutorial bergambar supaya senang orang nak faham. Bukan semua orang hebat dan cepat faham macam ko anon.Bukan semua orang pandai omputih cam ko anon . Ko pandai, cerdik, bijak, betanggungjawab,amanah , fathonah ,berdedikasi,bekerjasama, berketerampilan,segak bergaya semua kau la .

Gambar dan penerangan semuanya aku olah sendiri. So what?Benda ni ada paten ke sampai orang lain tak boleh nak buat jugak?hihi~ini bukan plagiarisme. Sebab aku bukan copy sebijik sebijik pun. Orang pun kalau nak wat assignment dia akan rujuk dulu.then olah ikut ayat sendiri.Then aku dah creditkan pun ke entry asal.  Itu tak masuk dalam kategori plagiat. yeke?sila betulkan kalau salah. Saya budak baru belajar abang anon.Deymm~

dan terima kasih kepada Silverfire kerana memanggil kami fuggers. Fuggers betul!!#%%## betul .

image

So masalah settle. actually aku tengah tak da idea nak buat entry . Memang cari pasal la dia komen nie. Tq anon sebab bagi aku idea untuk update blog cabuk aku yang ko cakap copy paste tu kan?nanti dapat duit nuffnang banyak banyak aku belanja makan cicak goreng cicah sos.

harap dah tak bising bising dah sebab aku dah creditkan idea asal tu ke sana. Biseng betul la anon ni. Nak komen tu tak yah la jadi pengecut. And cakap la elok2. Tak payah nak bertuih2 sangat la. Nanti aku ptuih balik pakej sekali dengan kahak baru ko tau!!~~yarkss

11:56 PM | 7 comments | Read More

Botol Susu Polycarbonate (PC) Diharamkan | Periksa Botol Susu Anak Anda

image

Dalam berita di Buletin Utama tadi, Menteri Kesihatan DS Liow Tiong Lai umumkan pengharaman botol susu bayi polikarbonat kerana mengandungi bahan kimia 'Bisphenol A' (BPA) yg boleh mengganggu fungsi hormon dan saraf.

Kod-kod Plastik Yang Perlu Anda Tahu


1 | PET –> PolyEthylene Terephthalate
*) hanya untuk sekali pakai. tidak tahan panas.
*) panas -> melelehkan polimer -> zat karsinogenik -> penggalak cancer
*) botol plastik jernih/transparan untuk botol jus, air mineral


2 | HDPE –> High Density PolyEthylene
*) hanya untuk sekali pakai
*) lebih tahan terhadap panas dibandingkan dengan PET -> karsinogenik
*) kuat, keras, tahan suhu tinggi, contoh : botol susu, bekas air minum, tupperware


3 | V –> PolyVinyl Chloride
*) hanya untuk sekali pakai. tidak tahan panas
*) mengandung DEHA -> terurai pada 150°C -> langsung bereaksi dengan makanan yang dikemas -> berbahaya bagi ginjal dan hati
*) digunakan sebagai plastik pembungkus (cling wrap)


4 | LDPE –> Low Density PolyEthylene
*) dapat dipakai ulang. tahan panas
*) sukar berinteraksi dengan makanan
*) kuat, agak tembus cahaya, fleksibel, permukaan agak berlemak. banyak dipakai sebagai tempat makanan dan botol-botol yang lembut


5 | PP –> PolyPropylene
*) dapat dipakai ulang. tahan panas
*) botol transparent tp tidak jernih (berkabut), kuat, ringan, stabil suhu tinggi. banyak dipakai untuk botol susu bayi


6 | PS –> PolyStyrene
*) nama populer = styrofoam
*) hanya sekali pakai. tidak tahan panas.
*) mengganggu hormon estrogen dan bagi perkembangan saraf


7 | OTHER –> styrene acrylonitrile (SAN), acrylonitrile butadiene styrene (ABS), polycarbonate (PC)
*) SAN : resisten suhu tinggi, resisten pada banyak reaksi kimia, kuat. Biasanya digunakan pada mangkuk mixer, pinggan, alatan makan, pembungkus termos, berus gigi.
*) ABS : resisten suhu tinggi, resisten pada banyak reaksi kimia, kuat. Biasanya digunakan untuk paip.
*) PC -> dipanaskan -> pelepasan Bisphenol-A -> merosak sistem hormon, penurunan produksi sperma, mengubah fungsi imunitasi. Banyak digunakan pada botol susu bayi, bekas makanan dan minuman.

image

Info MOH: Panduan Penggunaan Botol Susu Bayi Polikarbonat

a) Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat
Botol susu bayi polikarbonat bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:


1. Nombor 7 -
2. Nombor 7 dan PC -
3. Nombor 7 dan ‘other’ -


Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.


b) Pengendalian Botol Susu Bayi Polikarbonat


1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada. Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.


2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.


3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.


4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.


Namun, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA), kaca dan lain-lain.

Bagi ibu bapa diluar sana, sila ambil perhatian dengan semua ini kerana anak anda akan menerima akibat buruk dimasa hadapan jika anda tidak bertindak dengan segera. Sekian Berita Terkini dari Blog HafizRahman.

SUMBER

6:18 PM | 0 comments | Read More

Tutorial Lengkap Cara Lajukan Browser Facebook Anda

ramai yang merungut facebook lembab dan lambat loading dua tiga hari ni. Ada berita yang memberitahu ,masalah ni terjadi disebabkan gempa bumi tang berlaku di Jepun menyebabkan kabel bawah laut terjejas dan ada sedikit kerosakan. Untuk kali ni aku nak bagi tutorial macammana nak buat loading page facebook lebih cepat dan tak menyakitkan hati .

ADA 6 STEP UNTUK TURORIAL NI. SILA IKUT SATU PERSATU OKEHH!!

 
STEP 1. mula mula buka My Computer

image

STEP 2. Copy    perkataan nie   

 C:\Windows\System32\drivers\etc\    

pastu pastekan dalam address bar di atas sekali tu dan tekan ENTER..seperti contoh di atas
lepas tu akan jadi macam ni

image

STEP 3. anda nampak kan file yang bernama “hosts” ?open file tu . Right click dan pilih open with Notepad

image

bila dah open. Akan keluar file macam ini

image

STEP 4, JANGAN EDIT ATAU KACAU code lain.sekarang anda cuma perlu  pastekan perkataan dibawah ini dibahagian paling bawah file tersebut
pastekan perkataan ini

203.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com

dan akan jadi seperti ini

image

STEP 5. lepas tu tekan SAVE .Pilih save as type –All Files dan gantikan file “hosts” tersebut

image

STEP 6 .dan siap. Browser anda akan menjadi laju sekarang. Kalau lambat jugak, memang ada masalah dengan berukben atau streamyx atau P1W1Max anda…

PERHATIAN : ada sesetengah pengguna yang menghadapi masalah TAK BOLEH SAVE file tersebut. Macammana untuk selesaikan masalah tu?senang ja. Ikut tutorial dibawah


Buka file “hosts” seperti di awal tutorial dan copy file tersebut ke Desktop.Edit seperti STEP 4 di awal turorial ini dan SAVE di DESKTOP .

image

kemudian Copy file “hosts” tersebut dan paste di bahagian awal tadi. Di C:\Windows\System32\drivers\etc\  (STEP 2).Gantikan file sedia ada dengan file yang telah anda edit .
 Dan siap untuk diguna

Sekian untuk tutorial kali ni. Harap korang faham. Ada masalah jangan segan segan untuk komen disini.InsyaAllah akan dijawab.



2:11 PM | 34 comments | Read More

Labels

TERKINI (174) ARTIS (114) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (68) INFO (64) Video (64) BERITA SUKAN (61) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (34) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (25) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)