Recent Comment

Powered by Blogger.

REVIEW BLOG ISTIMEWA!! Edisi Dedah First Post Blogger Malaysia

Written By Hafiz Rahman on Sunday, November 14, 2010 | 11:57 PM



kesian kat u ye HANA jadi bahan kat entry kali nie...sory2=P....

macamnie citanya...semalam tah hape idea jahat la saja la terklik first post by HANALOVENEST kesayangan korang tu...begini ayat beliau setelah kejahatan diriku mengomen entrynya...haha...

oitttt! jangan nak mengada eyyy baca post2 lama orang. hahah malu doee.... stop it! haha
no2...i wont stop it (jahat gilak..haha)

nieee haa...nak cita sikit...walaupon korang semua adalah blogger2 yang hebat2 dan otai2....first post korang mesti la tak berapa nak otai bunyiknya kan???so itu la yang best dibaca..mesti orang tertanya-tanya kan ??(padahal tak pon )..

malu???ape nak malu....itu adalah permulaan kita untuk berblogging...permulaan kita sebagai seorang yang digelar Ultraman blog ...so nak mintak pendapat korang samada idea jahat aku nie boleh diterima orang or tak???kalau korang...sanggup tak aku jejak balik first post tu dan review blog korang and review dan bagi pendapat sikit pasal first post tu???hahahaha...idea2???


kalau ramai yang cakap tak kisah...baru aku akan teruskan dengan kerja jahat nie....haha....mana ada jahat...after this...blog2 yang aku dah review..aku akan link ke dalam blog aku n kepada yang ada banner...boleh letak secara percuma kat sini...free je tu..masuk toilet nak u'uhh pon 5posen...




nota kaki dan tangan : kepada yang setuju nanti aku g review (ikut keadaan masa la ek) ....buzzy sikit dah nk raya nie...mna lagi nak beli baju anak2 dan bini2..warhahah....bobyeee
11:57 PM | 6 comments | Read More

Eksklusif!! HafizRahman Masa Umur 3 Tahun Dulu-Dulu...

tetiba aku rasa rindu dengan zaman kanak-kanak aku...zaman masa mak suka dukung aku...bawak jalan2 ke taman permainan setiap minggu....aku rinduuuuuu!!!!

gmbar2 masa kecik nie masa aku dgn family stay Cameron highland dulu....aku rindu suasana tu...pagi2 bangun mandi air panas yang mak masak guna keetle tu....nak mandi air paip memang mati sejuk la....

pastu bila keluar ke pekan mesti mak akan beli keropok warna pink ...aku dah tak jumpa dah keropok tu sekarang....pastu mak mesti akan beli DING DANG ataupon TORA ...JOJO mahal..mak tak mau beli walaupon aku ugut nak bunuh diri (kecik2 dah pandai..haha)



comel x??hahaha

nie gambar masa kat permainan Tanah Rata Cameron Highland...
 baju nie aku pon tak pasti kemana dah menghilang....rinduuuuuu baju nie....ada poket warna merah kat tengah macam baju doraemon.....kecik2 dulu mak mesti bagi pakai stokin panjang sbb sana kan sjuk....aku syg mak sangat...




nie dengan kakak aku yg sekarang dha kerja ...dah nak jadi peguam dah...kecik2 dulu muka seposen ja kn...nie kakak aku Ryn Doo

terima kasih mak sebab besarkan kami semua dengan elok n sempurna sampai kami jadi mausia berguna...sayang makkkkk!!!
7:44 AM | 1 comments | Read More

Macam-Macam Cerita MUET Pagi Tadi

Written By Hafiz Rahman on Saturday, November 13, 2010 | 8:30 PM

bagi yang amiik MUET pagi tadi...tahniah sebab dah berjaya abiskan satu lagi paper penting dalam idup korang....8.00-12.30 pagi tadi..memang borink jawap..huhu..


bermula dengan pagi tadi aku terbangun lewat...siottt....7.10 baru bangun...dalam slip tulis kul 7.30....but dalam sekelip mata aku tetiba dah ada depan dewan exam kul 7.30...pelik tul...napa tah cepat ..hebat betul dia nie
haha...penat cukup siap rushing macam orang gila ...huh...smpi2 ja pasepa semua orang rileks ja..baru la aku tertengok jadual belakang slip...kul 8 pagi da start...ciesssssss....


overall pagi tadi semuanya ok...cuma bahagian reading sangat2 la mengantuk bila baca....bpa kali aku terlelap..nasib baiik r sempat siap....then writing paper coming in...pukul 10.00 start....Part A aku memang tak suka ..nak kena analysis2 kejadah hape tah...hentam saja...but yang bagusnnya....aku buat 199word...dia cakap antara 150 - 200....waaa cemerlang aku harini.....then move on to da next part...Part B....bessss woo tajuknya


In an arranged marriage ,the choice of a husband or wife is made by parent or elders .What do you think of this practice in todays society?Discuss...Write at least 350 words...


memang silap banyak la bagi tajuk nie kat aku....untung jadi sorang blogger...idea menimbun2 datang masa aku buat tadi....memang non stop writing la tadi...berbunga2 ayat aku masuk....plus lyric lahu pon aku hentam kasi masuk..haha....baru bombastik sikit.....jack pemeriksa..lagu hape tah aku masuk lyric...aku pon tak hengat lagu hape cuma tau lagu dia ja..jadik r...ayat meleleh gak tu.....bla..bla..bla.... sampai 3paper penuh jugak la...tapppp aku titik last ja..inviglator tu pon pappp amik mike nak karaoke buat pengumuman masa tamat..fuhhhh elok2...word paling last dekat page paling last dan baris paling last kat bawah paling ujung kanan sekali(plizz bayangkan sendiri )...cukup2.....hari ni timing memang cantik..cuma timing bangun tidor tadi ja tak cantik tapi cam taik.....


tapi kn ...ada satu tak besss...listening...kjadah hape tah minah ngan mamat dalam speaker tu nyembang.....aku punya la tggu jawapan...tgok2 dialog tu dah habis..mna jawapnnya???AC dimana??AC Di sini....xpe la AC ada disini...jawapan tadi tak dak pon....melepas....cisssss.....pastu ada mamat ni plak..orang baik punya tgh pay attention dengan penuh sayhdu dan rilex nak mampos...hp dia rilekksss ja bunyik lagu rock.....deyyymmmmm...nak dgr menda.....isyyyy..nyusahkan orang betul...awal2 pengawas tu dah bgtw off hp..tapi tak cerdik....telinga tu buang dalam longkang...taik telinga plak dah besar2 penyepak....memang siottt....deyymmm lagikkkk


papepon...MUET dah abs...aku target BAND 6 ja..tak banyak (padahal cakap english berterabur merata )..hahaha tak la BAND 4 ja cukup...tak sia2 aku bayar 60....(nak cakap tak sia2 aku stdudy,...mna ada aku study).hahaha...ok semua....out sulu..
8:30 PM | 12 comments | Read More

Sample Benefiber Free Untuk Blogger

sebenarnya nak buat entry ni semalam tapi dah tak berapa nak sempat naip sebab nak study sebab nak exam MUET esok (hari ni la )sebab nak dapat Band 6 so kena study la....hahak..brapa punya sebab la..nak kena 'babab' nih..hihi....ololow panggg!!!!

pulang ke pangkuan cerita dan matlamat asal entry nih....semalam mencanak2 naik iklan menantang hape tah masa aku first time tgk tu....Its a Benefiber  The easy way to add fibre to every meal!


nihaaaa iklannya yang mencanak2 naik dalam blog HaFizRahMaN.com yang perasan bagus tuhh..haha

okeh bila korang klik ja di website BENEFIBER terus nampak menda alah nie..
Get your FREE SAMPLES NOW

so klik ja dan isi apa yang disuruh....habis ja  akan jadi macam nie

simple and easy.....ISN'IT???

go try it...mybe bagus untuk kesihatan korang pulak....=)))))

Try recipes that help you get more fibre in everyday meals.
nota perut : setakat entry nie ditaip...2282 samples have been given out...so cepat sebelum abisssss=)
1:32 PM | 3 comments | Read More

BACALAH JIKA ANDA ADA MASA UNTUK ALLAH!!

Entry asal dari :  Muhammad Azri 


Assalamualaikum saudaraku

Baca jika anda ada masa untuk ALLAH. 

Bacalah sehingga habis. 

Saya hampir membuang email ini namun saya telah diberi keberkatan untuk membaca terus hingga ke penghujung. 

ALLAH , bila saya membaca e-mail ini, saya fikir saya tidak ada masa untuk ini... Lebih lebih lagi diwaktu kerja. 


Kemudian saya tersedar bahawa pemikiran semacam inilah yang .... Sebenarnya, menimbulkan pelbagai masaalah di dunia ini 


Kita cuba menyimpan ALLAH didalamMASJID pada hari Jumaat ....... 


Muingkin malam JUMAAT? 


Dan sewaktu solat MAGRIB SAJA? 


Kita suka ALLAH pada masa kita sakit.....


Dan sudah pasti waktu ada kematian... 


Walau bagaimanapun kita tidak ada masa atau ruang untuk ALLAH waktu bekerja atau bermain? 


Kerana... Kita merasakan diwaktu itu kita mampu dan sewajarnya mengurus sendiri tanpa bergantung padaNYA. 


Semoga ALLAH mengampuni aku kerana menyangka...... 


Bahawa nun di sana masih ada tempat dan waktu dimana ALLAH bukan lah yang paling utama dalam hidup ku. (nauzubillah) 


Kita sepatutnya senantiasa mengenang akan segala yang telah DIA berikan kepada kita. 

DIA telah memberikan segala-galanya kepada kita sebelum kita meminta. RENUNGKANLAH 

Sebarkan lah seandaianya ANDA BENAR-BENAR MENGHAYATI!!! 


Ya aku CINTA ALLAH 


Dia adalah sumber kewujudanku dan Penyelamatku 


IA lah yang menggerakkan ku setiap detik dan hari. TanpaNYA aku adalah HAMPAS yang tak berguna. 


Ini adalah ujian yang mudah. 


Kalau anda benar meyintai ALLAH dantidak berasa malu akan segala kebaikan yang telah diberi ALLAH kepada mu.... 

Kirimkan kepada orang . 


Sekarang!!! Anda ada masa kah untuk berbuat demikian? 


Pastikan anda scroll hingga ke penghabisan. 


Susah….... Senang 


Kenapa susah sangat nak sampaikan kebenaran? 


Kenapa mengantuk dalam MASJIDtetapi sebaik saja selesai ceramah kita segar kembali? 

Kenapa mudah sekali membuang e-mail agama tetapi kita bangga mem 'forward' kanemail yang tak senonoh? 

Hadiah yang paling istemewa yang pernah kita terima. 

Solat adalah yang terbaik.... 


Tidak perlu bayaran , tetapi ganjaran lumayan. 


Notes: Tidak kah melucukan betapa mudahnya bagi manusia TIDAKBeriman PADA ALLAH setelah itu hairan kenapakah dunia ini menjadi neraka bagi mereka. 


Tidakkah melucukan bila seseorang berkata 'AKU BERIMAN PADA ALLAH' TETAPI SENTIASA MENGIKUT SYAITAN. (who, by the way, also 'believes' in ALLAH). 

Tidakkah melucukan bagaimana anda mampu hantar ribuan email lawak yang akhirnya tersebar bagai api yang tidak terkawal., tetapi bila anda hantar email mengenai ISLAM, ramai orang fikir 10 kali untuk berkongsi? 


Tidakkah melucukan bagaimana bila anda mula menghantar mesej ini andatidak akan menghantar kepada semua rakan anda kerana memikirkan apa tanggapan mereka terhadap anda atau anda tak pasti samaada mereka suka atau tidak?. 


Tidakkah melucukan bagaimana anda merasa risau akan tanggapan orang kepada saya lebih dari tanggapanALLAH terhadap anda. 


Aku berDOA, untuk semua yang menghantar mesej ini kepada semua rakan mereka di rahmati ALLAH.



SHARE atau Klik Like diatas....terima kasih...=)
1:30 AM | 2 comments | Read More

Tips Menjawab Exam MUET

Written By Hafiz Rahman on Friday, November 12, 2010 | 11:39 PM


Bagi calon calon yang akan mengambil peperiksaan Malaysian University English Test, pastinya tertanya tanya bagaimana untuk menjawap . Disini aku nak berkongsi beberapa tips menjawap exam MUET yang diambil dari blog overnightessay. 
 




Consist of two part : 


Part 1 – a piece of writing, not less than 150 words, where you have to present your interpretation of certain information.

Part 2 – an essay on a given topic, not less than 300 words.

Now, check winning strategies for writing perfect MUET essays.

Strategy 1: improve your grammar

A good MUET essay is a grammatically correct essay. If you do not feel confident enough about your grammar skills, take time to study and repeat necessary rules.

Strategy 2: improve your vocabulary
 
Poor vocabulary is one of the signs that your knowledge of a foreign language is not perfect. You certainly do not want to show this in your MUET essay. Using thesaurus is a good way out for those who can only operate with general words.

Strategy 3: read in English

Read English newspapers and magazines to “feel” the language, writing styles, to enrich your vocabulary.


Selamat berjaya diucapkan, semasa menjawap pastikan anda yakin dengan diri sendiri terutama dalam sesi exam speaking. 




11:39 PM | 0 comments | Read More

Perbualan Petang Tadi Pasal Tarik Kereta ... WTH Ambank?????




kisahnya.....petang tadi masa aku tengah menghonlinekan diri....tetiba my mum kol....dengar2 kalut ja...ehh ada pa nie....taappp dia bagi kakak aku cakap dengan aku....dengar ja menyirap seluruh darah daging dan air teh ais dalam badan aku yg minum lunch tadi.....citanya macam nie




...kereta tu kakak aku yang no 1 punya....Kak Yna....tapi kakak aku yg stay Shah Alam tu guna sebab dia tgh praktikal peguam kat Shah Alam...nama dia Kak Ryn


kak yna :   esok balik rumah tak?
apit :   tak kot..esok ada MUET ..awat?
kak yna :   keta kak kena tarik ..bank tarik kat Shah Alam
apit :   haaaa????awat plak?
kak yna :   tadi baru nak p bayaq duit keta untuk 2 bulan....baru 2 bulan and 19 nie baru cukup 2 bulan tak bayaq
apit :   laa.....awat cam tu pulak???
kak yna :   tah la..nie kak yna kena p Shah Alam la kena amik balik keta tu sebab atas nama kak yna..depa nak IC pa semua....
apit :   satu  qeja pulak nak kena turun Shah Alam awal...tiket 16hb nak p Shah Alam dah beli dah...tak leh tukaq dah...rugi ja 45 ringgit
kak yna :   tula pasal....ang balik tak???isnin antaq kak yna sat neyh....kena p jugak sebab dah nak raya....kak ryn (yang duduk SA) nak guna...pas raya dia keja balik
apit :   mcmna boleh kena tarik?
kak yna :   kak ryn kat Mahkamah tadi...keluaq2 ja dari pejabat dia ,tgk2 keta dah tak dak...nasib hari nie dia last keja...esok dah start cuti raya dah...
apit :   loorrr yaka..keta tu kita p daftar kat Penang.,....punya nak duit sampai Shah Alam depa cari...cilaka sungguh..abeh camna la nie???
kak yna :   cmna lagi..kena p SA gak la claim balik....
apit :   kena settle brapa duit???ba
kak yna :   kena bayaq untuk 2 bulan dengan duit tarik RM 500...
apit :   WTH???????bongok.......ok xpa aku balik rumah after MUET esok..kita jumpa kat rumah
kak yna :.ok bye




sebenarnya panjang lagi sesi memaki hamun Ambank...cuma tak larat taip.....punya cinabeng punya bank....tak cukup 2bulan lagi dia dah tarik..kambing betol...nak marah nie...isyyy asyik nak makan duit orang ja kejanya.....siotttt....nvm..nnt p Bank sana aku suruh kakak aku hentam sana cukup2...dia insyaAllah jadi peguam taun depan..so mesti pandai paku memaku n lawan melawan untuk menang kn?


kesian kak ryn ..malam nie stay rumah ja la dah nak kluar tak boleh.....


Ambank dan brader2 yang tarik kereta tu memang %$£""$%% gua cakap......cela$£" betul....haisyyyyy..bikin gua panas ja malam2 nie.........deyyyyymmmmmm


nota tapak kaki :dialog tu  cakap kedah...korang paham kn???tak paham pon bagi2 la paham.....
10:50 PM | 4 comments | Read More

ViVa ELITE EEE Eksklusif Dari Perodua Dilancar

 pic credit to : KOSMO ONLINE








 pic credit to PAULTAN 







PUCHONG – Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) semalam melancarkan varian terbaru ViVA Elite iaitu ViVA Elite Edisi Eksklusif (ViVA EEE) dengan rekaan dalaman dan luaran yang menampilkan ciri-ciri baru yang cukup eksklusif.
Pengarah Urusan Perodua, Datuk Aminar Rashid Salleh berkata, model terbaru dengan kapasiti enjin 1000 cc itu adalah pelengkap kepada rangkaian ViVA yang telah dikeluarkan oleh syarikat tersebut pada tahun 2007.
Beliau berkata, ViVA EEE mempunyai rekaan bergaya dengan enam perubahan rekaan dalaman dan luaran serta warna baru yang menarik.
“Kumpulan sasaran kami adalah pelanggan wanita dan lelaki sama ada yang tinggal di bandar mahupun di pinggir bandar. Mereka memiliki pendapatan di antara RM30,000 sehingga RM35,000 setahun,” katanya.
P/S : cam cantik je...harap tak tiru macam nie    ..DEDAH!!Myvi dan Alza Adalah Hasil Ciplak dan Copy Paste???
4:00 PM | 0 comments | Read More

Malaysia Pengguna Facebook dan Twitter Tertinggi Di Dunia

sumber asal dari :kosmo online





KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia merupakan antara pengguna aplikasi rangkaian sosial Facebook, Friendster dan Twitter yang tertinggi di dunia.
Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, dianggarkan terdapat 7.5 juta pemilik akaun Facebook di Malaysia kini.
“Ini adalah potensi rakyat yang harus digunakan oleh industri dalam bidang ini untuk memajukan negara khususnya menerusi kandungan mudah alih.
“Terdapat fakta yang menunjukkan bahawa kewujudan Facebook, Twitter, inovasi platform Android, aplikasi dalam talian dan mudah alih telah mengubah landskap komunikasi, pemikiran manusia dan melahirkan jutawan baru di Amerika Syarikat,” katanya.
picture credit to :   
hahaha..nampak sangat orang2 Malaysia nie memang suka online....sebelum g keja online..tgh keja pon online...rehat online...balik keja online lagi...sebelum tidor online jugak..nasib la malam2 masa tidor tak online....tak pasal2 penyapu ,periuk segala macam dalam rumah tu berterbangan bebas diudara lantas mendarat cantik atas kepala..haha
bagus la tu...at least rakyat malaysia nie semuanya berfikiran moden dan terdedah dengan dunia moden...cuma jangan terdedah dengan benda2 pelik ja (pliz setting bagi safesearch on )haha...otak cepat berkembang...senang dapat maklumat....cumanya..jangan over sangat cukup...tapi kn....bagi aku la...dari mengadap facebook lama2 ..baik mengadap blog...at least dapat jugak kita kongsikan dengan orang lain.....tambah skill menulis dan menaip tuh....
1:10 PM | 5 comments | Read More

Lagi Cerita Panas Pasal AC Mizal dan Blogger

Written By Hafiz Rahman on Thursday, November 11, 2010 | 11:23 PM

rasanya minggu nie isu paling panas dan paling mendapat perhatian rakayat blogging adalah isu blogger dan report polis oleh AC dan 5 blog disenaraikan atas tuduhan memfitnah....kalau korang google sendiri....beratus2 blog ada cerita pasal nie...yang terbaru aku terbaca di blog Joegrimjow pasal nie  AC Mizal : Tutup akauan facebook dan tiada lesen perniagaan!
 antara blog yang disenaraikan dalam laporan polis merujuk kepada sumber dari blog Hazrey :


1. http://aidididmuaddid.blogspot.com
2. http://obefiend.blogspot.com
3. http://obefiend.blogspot.com
4. www.zonartis.com
5. Facebook page I Hate AC Mizal


sumber http://bapak-gulagula.blogspot.com/2010/11/part-two-senarai-blog-ac-mizal-buat.html


link yang pertama iaitu aidididmuaddid dah ditutup...tak pasti apa sebabnya...mungkin pemilik dimintak untuk tutup atau dia tutup secara sengaja untuk kurangkan panas atau mungkin di hack???yang tu tak pasti sangat....



nampaknya isu nie makin panas....samapikan dalam UTUSAN Malaysia pon dah didedahkah

AC MIZAL KANTOI MENIPU





tak tahu la sebenarnya apa yang betul dan sapa yang betul...so kita tunggu dan lihat apa akan jadi nnt =))))






p/s : kesian AC jugak kengkadang...baru nak naik jadi kaya dah kena hentam cukup...kesian jugak kat ACK members kalau benda nie betul2..hidup2 kena tipu,....




UPDATED : http://aididmuaddib.blogspot.com/ dah boleh dibukak la pulak...dia off kejap je ke???hahaha
11:23 PM | 4 comments | Read More

3 Artis Popular Kelahiran UiTM Kedah..Siapakah Mereka??..Part 3

wahhh rasanya dah lama entry part 1 dan kedua aku buat...tak sempat buat yang ke3 sebab buzzzyyyy exam ..tak sempat nak melayan bebudak yang selalu datang sinik..haha...ok hari nie kita sambung since dah ramai yang bertanya aku..'siapa nombor tiga tu'..yang banyak bertanya pulak budak2 UiTM Kedah jugak..deymmm...haha


ok terus bercerita dengan laju..tak de masa nak taip...ok aku bagitahu...tapi korang kena scroll bebanyak dulu..hahaha ..padan muka lu olang..wakakkaka....
.
..
.
.
.
..
.

.
.
.
.
..
.

.
.

.
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

.
.
.
.
.
.scrolll lagiiii =P
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
hahahhahaa
.
.
.

.

.
.
wehhh aku ni jahat kn???
.
.
.
.
.
.

.

kisah ape..wahahhaaa
.
.
.
.
.

..
.


.



.
.
.
.
.
.
.



.
.

korang semua chat???
.

..
.
.
.




.


.

.
.
.
.

.
.
.
.
.

huh xmau jawap pulak org tanya..wuahahahaa.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hahahaha ok2 aku tak memain dah.
.

.
artis ketiga kelahiran ketiga ni sebenarnya bukan seorang penyanyi....dia seorang manusia....of kos la kan..dan dia jugak seorang rakyat malaysia...of kos lagi kn???(mesti korang rasa nak tampar aku kn..wahahaha..cepat la tampar...shaye shuke..hahahahahhaha)..pesal la aku gila ckit hari nie...


ok sitra yang dimaksudkan ialah..tau pe sitra???sitra ru perkataan ARTIS  yang diterbalikkan..saje nak bagi entry nie panjang..haha..


artis tu adalah....nie dia

kenal tak pak cik nie???haha
nengok lagiiii


siap ada nama lagik....tak kenal tak tahu la..haha

actually aku pon tak kenal sangat Jimmy Shanley nie...dia pengacara AF berapa pon aku tak tahu..haha/...korang tau kn???tanya ABG Nara kita mesti dia tahu nya..hihi

ok nak bagitau tu je sebenarnya sebab nak cukupkan syarat tiga part ..bagi yang baru baca entry ke 3 nie....korang boleh rujuk entry part 1 dan part 2 dibwah nie.....

3 Artis Popular Kelahiran UiTM Kedah..Siapakah Mereka??..Part 2


10:12 PM | 8 comments | Read More

Labels

TERKINI (174) ARTIS (114) TIPS BERGUNA UNTUK ANDA (85) DEDAH (74) FACT (71) DIARY (69) politik (68) INFO (64) Video (64) BERITA SUKAN (61) GOSIP TERKINI (44) HIBURAN (44) RENUNGAN (38) DESIGN (34) BLOG REVIEW (33) PRODUCT REVIEW (32) PENDIDIKAN (29) PANDUAN (28) tutorial (27) MAKLUMAN (25) TIPS BLOGGING (21) EVENT (20) Gadget (17) AGAMA (15) PERMOHONAN (15) HEADER DESIGN (12) CINTA (11) STATISTIK BLOG (6) SITEMAP (1)